Jubilejní přírůstek. Zoo Praha hlásí 250. hříbě koně převalského

ikonka

Zoo Praha přivítala 250. hříbě koně Převalského. Mladý hřebec se narodil v květnu v chovné stanici zoologické zahrady v Dolním Dobřejově. V těchto dnech současně uplynulo 30 let od vůbec prvního transportu divokých koní z Evropy do Mongolska.
06.06.2022 10:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Zoo Praha v uplynulých dnech oslavila příchod 250. hříběte koně Převalského. Současně připravuje další etapu návratu těchto koní do přírody. 
 
„V Mongolsku už se z našich transportů narodilo hříbě třetí generace. Klisna Anežka, kterou jsme z Prahy do Gobi přepravili v roce 2012, má teď na místě už své pravnouče,“ prozrazuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Radost má i z jubilejního mláděte v Česku. Podle něj jsou obě hříbata důkazem, že dlouholeté úsilí pražské zoo má smysl. „Návrat divokých koní se daří lépe, než bych si kdysi dokázal představit.“
 
Dosavadní transporty koní Převalského mířily do střední a západní části Mongolska. Tam dnes jejich stáda obývají celkem tři lokality: v hornaté oblasti Chustaj Nurú ve středu země žije podle aktuálních sčítání 422 koní, západomongolské rezervace Gobi B a Chomin Tal pak obývá dalších 516 jedinců. Celkem tisícihlavá populace je životaschopná, a proto bude příští transport směřovat jinam – na východ.
 

Psali jsme: Ocenění pro Zoo Praha za dlouholetý přínos v záchraně koní Převalského

 
„Ačkoliv byla reintrodukce koní na východ Mongolska v plánu už před desítkami let, paradoxně k ní nikdy nedošlo. Chystáme ji až nyní,“ vysvětluje Bobek s tím, že teď bude Zoo Praha ve spolupráci s českými i mongolskými organizacemi posuzovat již pouze dvě z více lokalit předvybraných před dvěma lety. 
 
Jedna se nachází v blízkosti bojišť druhé světové války u Chalchyn golu, druhá pak o něco jižněji, u Hadí řeky. Na obou místech budou odborníci zkoumat nejen vhodnost terénu nebo dostatek vodních zdrojů, ale i průběh tamních zim či potenciální choroby, které by koním mohly hrozit. V horizontu několika let by se tak převaláci mohli vrátit i na tyto pastviny své někdejší domoviny.
 

Návrat divokých koní

Kůň Převalského je dnes jediným žijícím druhem divokého koně. Kvůli lovu, narušování prostředí či konkurenci hospodářských zvířat už v polovině minulého století málem vyhynul. Právě Zoo Praha, ve které se po druhé světové válce zachoval jeden z pouhých dvou chovů koní Převalského, vede mezinárodní plemennou knihu tohoto druhu a koordinuje jeho Evropský chovný program (EEP).
 
Letos uplyne 30 let od vůbec prvního transportu koní na západ Mongolska, na kterém se Zoo Praha podílela, a současně 11 let od prvního transportu, který sama organizovala v rámci projektu Návrat divokých koní. Ti jsou z Prahy přepravováni ve spolupráci s Armádou ČR za pomoci armádních letounů CASA. Do jejich domoviny jich Zoo Praha od roku 2011 přepravila už celkem 34. V minulých dvou letech se kvůli pandemii covid 19 žádný transport neuskutečnil.
 
V současnosti však v areálu zoo návštěvníci koně nespatří – i kvůli rekonstrukci jejich expozice je většina stáda umístěna v chovném a aklimatizačním zařízení v Dolním Dobřejově. Čtyři koně však aktuálně obývají nový výběh na pražských Dívčích hradech. Lidé tak nepřicházejí o možnost je pozorovat ani během rekonstrukce. Do samotné Zoo Praha se koně Převalského vrátí nejdřív na jaře 2024.
 

Čtěte také: Stěhování koní Převalského z Troji. Boom hříbat v Dolním Dobřejově

 
Návrat divokých koní je možné podpořit převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43–680 466 0247/0100) nebo nákupem suvenýrů na e shopu Zoo Praha v sekci s názvem Pomáháme jim přežít. A v neposlední řadě samozřejmě také návštěvou Zoo Praha.
 
Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha a SPA Great Gobi B, poskytla Zoo Praha
Zdroj: tisková informace Zoo Praha







Související informace

Ocenění pro Zoo Praha za dlouholetý přínos v záchraně koní Převalského
Stěhování koní Převalského z Troji. Boom hříbat v Dolním Dobřejově
Na Dívčích hradech se prohánějí koně Převalského. Zatím jsou čtyři
Nové hříbě koně Převalského v Zoo Praha. Desátý transport byl odložen
„Návrat divokých koní“ z Prahy do Mongolska zachytil malíř Jan Sovák
Zoo Praha má další mládě koně Převalského
Další koně Převalského jsou v Mongolsku
Osmý transport divokých koní zahájen
Kůň Převalského není jako Mustang
Dvě klisny koně Převalského z Finska jsou v Praze
Chov koní Převalského na Dívčích hradech v Praze
Koňská hvězda Zeta v Mongolsku stále září
I sedmý Návrat divokých koní skončil úspěchem
Letošní transport koní převalského do Gobi začal
Víkend v ZOO Praha bude patřit koním Převalského
Červnový návrat divokých koní do Mongolska
Podpora návratu divokých koní a toulavému autobusu
V pražské zoo se narodilo hříbě koně Převalského
Koně Převalského zamíří do čínského Jimsaru
Výstava fotek koní Převalského - Návrat 2016
Mongolský návrat koní Převalského skončil úspěšně
Čtyři koně Převalského jsou přepravování do Gobi
Další 4 klisny koně Převalského jsou v Mongolsku
Šestý transport divokých koní zahájen
Chov koní Převalského díky ZOO Praha i v Číně
Do Dobřejova dorazila nová klisna koně Převalského
Koně Převalského vběhli do volné přírody Mongolska