Jednooký dostihový kůň Patch ukončil kariéru. Hvězdou bude i v penzi

ikonka

Kariéra třetího z Belmont Stakes 2017 Patche se uzavřela, ale populární jednooký hnědák se bude těšit přízni -fanoušků i v dostihovém důchodu. Spolu s dalšími bývalými hvězdami bude přijímat návštěvníky v domově Old Friends Equine.
14.01.2020 17:10  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Hnědák Patch, který na sebe upozornil jako jednooký účastník Kentucky Derby 2017, ukončil dostihovou kariéru a na penzi se přestěhuje do koňského domova Old Friends Equine v Kentucky. Zprávu přinesl portál Bloodhorse.com s odvoláním na Michaela Blowena.
 
"Jsme z Patche nadšení. Minulý týden nám nabídli lidé z Calumet Farm, zda bychom měli zájem mít ho na naší farmě," uvedl Blowen pro Bloodhorse s tím, že Patch nyní prochází krátkou vstupní prohlídkou na veterinární klinice Park Equine.
 
Vlastní odchovanec Calumet Farm po hřebci Union Rags přišel o levé oko jako dvouletý po neznámém onemocnění. Navzdory tomuto handicapu doběhl před třemi lety na druhém místě v Louisiana Derby (Gr.2).
 

Český žokej v Japonsku: Být tři dny offline byla výzva, říká Minařík

 
Hojně medializovaná účast v Kentucky Derby sice skončila čtrnáctou příčkou, Patch ale následně přidal bronz v Belmont Stakes za Tapwritem a Irish War Cry. Ze čtrnácti startů dokázal dvakrát zvítězit a vyběhal přes půl milionu dolarů na dotacích.
 
Patch zdaleka není jediným úspěšným jednookým dostihovým koněm. Magazín World Horse Racing upozornil na populárního Laghata, který v Itálii nasbíral 26 vítězství a podobně jako jeho americký protějšek zůstává i po skončení kariéry koňskou celebritou. V Československu se proslavil například Myjavan, který jako hříbě na pastvině přišel o pravé oko a přesto dokázal zvítězit v derby 1965.