Jeden den s pražskými fiakry. Koně v centru obdivují turisté i domácí

ikonka

O pražských fiakrech toho bylo v posledních dnech řečeno i napsáno mnoho, ale nikdo podrobně nepopsal, co vše taková práce obnáší nejen v případě koní, ale jejich lidských kolegů. Vypravili jsme se tak prozkoumat, o co Praha možná za rok přijde.
30.12.2021 08:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB


 
Asi málokdo mohl v posledních dnech přehlédnout titulky v médiích, jako například „Drožkaři vs. Praha. Podle odborníků koně trpí, provozovatelé s tím nesouhlasí“, „Praha přestane podporovat koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce“, „Konec turistické atrakce v Praze? Magistrát zruší místa pro fiakry. Zvířata trpí, říkají odborníci“, „Piráti vyhánějí koně z centra Prahy. Zvířata prý trpí, vadí jim smog a tvrdé povrchy“. 
 
Většina zmíněných článků je však založena především na tiskové zprávě magistrátu hlavního města Prahy a prohlášení některých radních. To, že koně trpí, je skloňováno snad všude, ale konkrétní oficiální stanoviska odborníků, kteří to údajně tvrdí, k dohledání nejsou. 
 

Nepřehlédněte: Konec fiakrů v Praze je začátek dalšího konce, varuje Veronika Rosická

 
Redakce Jezdci.cz oslovila v předešlých dnech jak zástupce spolku Hlas zvířat, tak radního Jiřího Pospíšila, který návrh zrušení stanovišť pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce předkládal, o podrobnější vyjádření, ale zatím bez reakce. Stejně tak jsme si vyžádali informace o proběhlých kontrolách fiakrů od městské veterinární správy.
 
Jelikož však pražské fiakry čekají od konce roku tříměsíční prázdniny a na svá stanoviště se vrátí opět až 1. dubna, rozhodli jsme se ve spolupráci s internetovou televizí EquiTV.cz na vlastní oči přesvědčit, co že taková práce fiakristů obnáší, jak je o koně postaráno a zda jsou podmínky pro ně opravdu tak špatné, jak hlásají aktivisté společně s některými radními. 
 

Čtěte také: Konec koňských povozů v Praze? Radní rozhodli na základě kampaně

 

Redaktor Josef Malinovský strávil ve středu 29. prosince s trojicí, resp. čtveřicí kočích tzv. ranní směnu, která trvá na Staroměstském náměstí od 10:00 do 16:00 hodin. V součtu s cestou z Michle tak koně byli zapřaženi celkem osm hodin, během nichž vznikla více jak dvouapůlhodinová video reportáž protkaná řadou rozhovorů a komentářů. Ty sice nezodpoví úplně všechny otázky, ale pozorovatel si jistě díky tomu mnohem lépe vytvoří obrázek o tom, zda jde skutečně o tak problémovou činnost, kterou je potřeba namísto vhodně nastavené regulace raději rovnou zrušit.
 
Foto a video: Josef Malinovský