reklama 11D

Jarní línání: Poradíme vám, jak ho urychlit a co přidat do krmné dávky

ikonka

/PR/ Jaro je v plném proudu a s ním samozřejmě také jarní výměna srsti našich čtyřnohých miláčků. Množství chlupů je nekonečné a všichni se těšíme, až to bude za námi. Společnost Equiservis vám přináší pár tipů, jak se s jarním línáním vypořádat.
30.03.2021 13:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Línání je vlastně vypadávání podsady, která koni narostla na zimu, a starých krycích chlupů, za současného růstu nových krycích chlupů. Spouští se, když se prodlužuje doba denního světla. 
 
Výměna srsti není ale náročná jen pro majitele, který tráví hodiny hřebelcováním svého koně a zbavováním ho zimního kožichu, ale také pro koně samotného. Pro koňský organismus je to velice vyčerpávající období. Oslabení koně (ať už jde o koně staré, nebo nemocné) mohou být během línání velmi vyčerpaní, zhubnou, nemají energii.
 
Koně začínají línat většinou na přelomu února a března a celý proces trvá jeden až dva měsíce. Svého koně můžete na línání začít připravovat už na konci zimy postupným upravením krmné dávky – přidáním minerálních látek (zejména zinku), nenasycených mastných kyselin a esenciálních aminokyselin. Včasné doplnění těchto důležitých prvků v krmné dávce nedojde k jejich deficitu v tom nejkritičtějším období. Vyvážená a správně sestavená krmná dávka může zkrátit dobu línání a zajistí vašemu miláčkovi krásnou a zdravou srst.
 

Co je tedy vhodné do krmné dávky přidat?

Důležitou funkci při výměně srsti má zinek. Vhodná je jeho kombinace s biotinem a methioninem. Je nepostradatelný pro regeneraci kůže a kvalitu srsti.
 
Vynikajícím zdrojem koncentrovaného, snadno vstřebatelného zinku, mědi, vitamínu E a selenu je například Equiforce Zinc & Copper, od holandské značky Havens.
Naprosto tradičním, nejoblíbenějším, osvědčeným, velmi chutným, dostupným a čistě přírodním pomocníkem při línání je lněné semínko. Je to bezkonkurenční zdroj nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6, které mají ve fungování organismu nezastupitelnou roli.
 
Klasickým způsob přípravy je povaření, nebo spaření vroucí vodou, aby semínka pustila charakteristický sliz. Naprostá většina koní svou krmnou dávku smíchanou s povařeným lněným semínkem s chutí sežere.
 
Lněné semínko můžete podávat koni také ve formě oleje (ideálně za studena lisovaného – jako například DROMY Lněný olej), nebo extrudátu (Energy's extrudované lněné semeno). Z dietetického hlediska mají různé formy trochu jiné vlastnosti, co se přelínávání týče, fungují všechny stejně.
 
Pokud je váš koník na jaře v horší výživové kondici nebo mu chybí energie, můžete mu krmnou dávku obohatit o některý z mashů – jsou to zpravidla velmi chutné směsi obilovin, kukuřice, lnu, často s přidanou melasou, mrkví či sušenými jablky, obohacené o vitamíny, minerály a oleje. I vybíraví koně je dobře přijímají a zlepšení celkové kondice koně je poměrně rychle pozorovatelné. 
 
Oblíbené jsou zejména Havens Slobber mash a Pavo mash. Zejména pro starší koně máme v poslední době velmi dobré ohlasy na Pavo Healthboost, který funguje jako přírodní životabudič.
 
Jako další doplněk, který může pomoci nejen s línáním, ale i s vitalitou a celkovou kondicí koně, můžete vyzkoušet novinku v našem sortimentu – Equiforce Oil od Havens
 

Jak ještě můžu línání urychlit?

Čistit, čistit a zase čistit. Pravidelné a důkladné čištění je jediný způsob, jak se co nejrychleji zimní srsti zbavit. Kromě toho, že koně zbavíte chlupů (a sebe do nich zcela spolehlivě obalíte), ulevíte mu také od svědění, příjemně ho namasírujete a prokrvíte mu kůži. 
 
Jaký je ten nejlepší nástroj na odchlupení? To už záleží na vás, každému vyhovuje něco jiného. Úplně spolehlivě poslouží klasické gumové hřbílko, nicméně na velmi dlouhé chlupy to nemusí být ideální.
 
Pokud kromě srsti potřebujete zbavit koně také bláta, neobejdete se bez kovového hřbílka na zablácené koně.Velmi oblíbeným nástrojem na vyčesávání nejen koňské srsti, a to i té dlouhé, je furminátor, nebo kartáč MagicBrush, který je v nabídce v krásných barvách a lze je koupit jako výhodnou sadu 3 kusů.
 
A pokud chcete spojit čištění s příjemnou masáží, nebo je váš koník citlivý a tvrdá hřbílka nemá rád, z vlastní zkušenosti doporučujeme Striphair – je velmi měkký a dokonale ohebný, je příjemný i senzitivním koním, ale zároveň čistí velmi účinně a jeho použití je opravdu univerzální. 
 
Sledujte FB stránku EQUISERVIS a můžete oblíbený Striphair vyhrát!
 
Foto: Equiservis



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE