reklama 11C

Janáček čaroval v Bratislavě, ale derby patřilo Palíkovi na Gasparinim

ikonka

Český odchovanec Gasparini potvrdil vítěztvím v nedělním Slovenském derby své kvality. Hnědák stáje Tippler Group s.r.o. z tréninku Jana Demeleho zdolal silné hřebce stáje Lokotrans. Pět z osmi dostihů dne ovládl španělský šampion Václav Janáček.
17.07.2022 22:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Po celé jaro připravoval Jan Demele hnědáka Gaspariniho na start v Českém derby. Velký sen však na poslední chvíli zhatily čtyři dodatečné přihlášky výše hodnocených soupeřů a hřebec z vlastního chovu stáje Tippler Group s.r.o. se musel spokojit s vítězstvím proti starším koním v rámcovém programu. Otázka, jak by si hřebec stáje Tippler Group s.r.o. byl býval vedl v modré stuze, trápila slušovický tým ještě s odstupem mnoha dní.

V neděli ale příběh o ztracených nadějích získal šťastný konec. Gasparini v sedle s Jiřím Palíkem vyhrál Slovenské derby spoločnosti MPL (2400 m, 40 000 eur) a stal se po Love Me druhým vítězným českým odchovancem v třicetileté historii vrcholu sezony ve Starém Háji.

Syn plemeníka Eagle Topa a trojkové vítězky Galantery ve strhujícím finiši předstihl o půl délky favorizovaného Darling In Pink, další hlavu ztrácel vítěz švýcarského derby Hello Hola Hay. Domácí barvy potěšila čtvrtá Stratosferic  na tabuli se dostal ještě dlouho vedoucí Ariolo.

 

Čtěte také: Jacinthe si řekla o pozornost. Místo překážek teď směruje do Oaks

 

Druhý z Českého derby Stronger Together se tentokrát nedostal přes osmé místo a německý účastník Blue Lion skončil bez světlého momentu devátý.

Přestože Gasparini před startem zdaleka nebyl řazen do okruhu favoritů, nakonec odskakoval jako čtvrtá šance dostihu s kurzem 63:10. Palík držel hřebce u bariéry v zadní části pole a ještě v posledním oblouku byl beznadějně zavřený kolem desátého místa.

300 metrů před cílem se už schylovalo k velkému triumfu stáje Lokotrans, když Václav Janáček na začátku cílové roviny poslal dopředu ryzáka Darling In Pink a Martin Laube se ve vnější stopě rozbíhal s Hello Hola Hay. Za distancí však drtivě akceleroval u bariéry jdoucí Gasparini a jeho speed se ukázal jako rozhodující. Vítěz vyběhl čas 2:30,46.

"Takový dostih jako žokej nechcete mít, dlouho jsme neměli kudy jít, ale kůň mě podržel.. Věřil jsem mu, protože ho znám z předchozích startů, a on mi v dostihu pomohl. Už jsem si říkal, že to asi nestihneme. On se ale nebál jít do mezery a v posledních sto metrech předvedl neskutečnou rychlost. Jezdit takové koně je radost," těšil se Palík ve vysílání RTVS.

"Je to neskutečný úspěch, ty velké emoce se teprve dostanou na povrch. Gasparini s Jirkou byli v dostihu tam, kde měli být," poznamenal Jan Demele.

Sestry vítězily v páté kategorii

Gasparini ve dvou letech vyhrál zářijový díl Fitmin Cupu ve Velké Chuchli a dvakrát se umístil. Do letošní sezony vstoupil pátým místem na 2200 metrů v Mostě a mezi ročníkovou špičkou se ohlásil třetí příčkou v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

Demele však na zvolna zrajícího hřebce nechtěl tlačit a vynechal Velkou červnovou cenu, což v součtu znamenalo příliš nízkou handicapovou známku na start v Českém derby. Hřebec tak poslední červnovou neděli startoval ve trojkové Ceně společnosti Tipsport, kde pod nejvyšší hmotností v poli 59,5 kg porazil sestavu starších soupeřů. A poté byl dohlášen do Slovenského derby.

Jeho matka Galantery absolvovala v tréninku Heleny Blažkové, Čestmíra Olehly a Jana Demeleho 17 startů na rovině a překážkách. Jediné vítězství získala hned při debutu ve dvou letech ještě v barvách Stáje Charvátová.

V tehdejší Pardubické zimní královně doběhla pátá a porazila pozdější klasickou vítězku Orphan. V Oaks na ni však z devátého místa ztrácela více než 18 délek. Není bez zajímavosti, že jen o dvě příčky lépe skončila Pikardie, matka vítězky letošního Českého derby Queen Of Beaufay.

Galantery se ještě ve stejné sezoně přesunula na překážky a v následujících dvou letech absolvovala několik steeplechase a krosů včetně Ceny ČASCH, kterou nedokončila. V chovu zatím dala pět hříbat, Galeona a Galéra zvítězily v páté kategorii.

Janáčkova show ve slovenských barvách i rekordní Classa

Vedle vítězů derby byl hlavní postavou slunečného bratislavského odpoledne žokej Václav Janáček, který z osmi startů vytěžil pět vítězství, dvě druhá a jedno třetí místo.

Přítomnost španělského šampiona dokonale využily slovenské stáje. S Ponntosovou polosestrou Lady Mazie ze stáje Štangel Racing vyhrál Bratislavskou míľi, ve Zlatém poháru triumfoval s jedním z objevů letošní sezony Cape Crownem. Hnědák stáje Bormann v epickém souboji zdolal o hlavu Brilliant Stara, třetí peníze bral Arcturus.

Janáček si připsal i Cenu Muscatita s dvouletým Calahem a dva další úspěchy přidal v rámcovém programu.

Jedním z výrazných momentů odpoledne byl i návrat čtyřleté Classy do vítězné formy v Ceně Pat’s Music. Klisna majitele Martina Bláhy dokázala pod Janem Vernerem na distanci 2000 metrů porazit o 3/4 délky Zariyannku, třebaže jí dávala dva kilogramy, a vyběhla nový rekord dostihu 2:02,93. Na třetím místě následovala favoritka Mo My Dream.

Kilometrovou Cenu Mysa, letos vypsanou jako II. kategorie, si připsal outsider Molly Massimo pod Martinou Havelkovou. Šestiletý svěřenec Miroslava Kantka udržel za sebou domácí Reginu Miu a Maďara Denise The Diva.

 

Krátce z turfu

 

Tři vítězství vezou české stáje z nedělního mítinku v Meranu. Andoins (Faltejsek) a Igor se seřadili na prvních dvou místech v proutěných překážkách, na stejné distanci se lehce prosadil i Vinci Per Noi (Velek). Ve steeplechase Premio Alpha Two na 3550 metrů nenašel soupeře Ocean Life pod Rostislavem Benšem.

Vítěz Švédské Velké národní Her Him se musel v "jezerní steeplechase" Preis der Claas Braunschweig GmbH - Harzburger Seekönig 2022 (3550 m, 8888 eur) v Bad Harzburgu spokojit se vzdáleným čtvrtým místem. Svěřenec Ivany Porkátové přišel o slibně rozběhnutý dostih při překonávání jezírka, kde ho padající soupeř vytlačil a český zástupce pod Janem Odložilem nabral ztrátu, kterou už nedokázal smazat. Zvítězil domácí fenomén Wutzelmann.

Sobotní triumf bělky Jacinthe v pražské Ceně Latiny byl zároveň 100. trenérským vítězstvím Luboše Urbánka.

Foto: Romana Nevěřilová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE