Favorité z prvního kola finále KMK 2021 v Písku potvrdili své kvality

ikonka

V neděli 5. září se v Zemském hřebčinci Písek konalo druhé kolo finálového klání skokových Kritérií mladých koní. Do nedělních soutěží postupovaly všechny dvojice, které dokončily sobotní první kolo. Úspěšní byli svěřenci Matěje Kotalíka.
05.09.2021 20:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

Stejně jako předešlý den byli koně hodnoceni čtyřmi komisaři. Byli jimi Roman Drahota, Jan Chýle, Luboš Kozák a Vladimír Hruška. K vidění byly opět velmi dobré výkony, které byly ohodnoceny vysokými známkami. Roman Drahota podotkl, že „kvalita koní startujících v Kritériích mladých koní každým rokem stoupá.“

Komisařům se v kategorii čtyřletých klisen nejvíce líbila Nella de la Baie. Tato oldenburská klisna po otci Glenfiddich VDL z matky po Allegreto získala nejvyšší bodové hodnocení v obou kolech. Chovatelkou i majitelkou Nelly je Renáta Kellnerová. Vítěznou klisnu parkurem provedl Ondřej Nágr. Druhou nejlepší klisnou byla Elvista v sedle s Jiřím Hruškou. Elvista je po hřebci Elvis ter Putte z matky po Aristo Z a klisna je zástupkyní plemene český teplokrevník. Chovatelkou i majitelkou je Magdaléna Hrušková. Na třetí místo si ze sobotní průběžné čtvrté pozice polepšila holštýnská klisna Jamaica 68. Jamaica je po hřebci Calido I z matky po Cassini I. Klisnu předváděla Mgr. Kateřina Hanušová a je v majetku Ing. Jiřího Majera, který je i jejím chovatelem. Čtvrtá skončila dcera olympijského Cento Lana Arcus Cento Larista s Janou Jarkovou a na pátém místě se umístila Hot Love 1 v sedle s Václavem Mládkem.

Šampionem čtyřletých hřebců a valachů se stal potomek slavného Kannana slovenský teplokrevník Kannthago DK. Jezdcem hřebce byl Jiří Tměj a kůň pochází z chovu Dany Kováčové, která je i jeho majitelkou. Kannthago je z matky po Carthago Z a v nedělním druhém kole získal vysoké hodnocení 27 bodů. Stejné hodnocení obdržel v prvním kole oldenburský valach Diarol, který byl adeptem na vítěze. Z druhého kola byl však vyloučen pro pád jezdce. Tím si na druhé místo polepšil Dárius-H s Josefem Lánským. Tento oldenburský valach je po hřebci Diarado z matky po Cezaro a jeho chovatelem i majitelem je MUDr. Jiří Hassa. Třetím nejlepším koněm této kategorie byl opět svěřenec Ondřeje Nágra. Rythmic DK je belgický hřebec po Diamant de Semilly z matky po Larimar a je v majetku jezdce. Čtvrtý skončil zástupce plemene český teplokrevník Claudius Marius-M po hřebci Caruso Medimade s Ing. Janou Ferenc Perníčkovou. Pátou příčku obsadil hřebec Cantos FHP předváděný Zdeňkem Hrnčířem.

Velmi vysoké hodnocení 27,775 bodů získala v druhém kole pětiletých klisen Casalla Blue PS s Matějem Kotalíkem. Potvrdila tak svoji formu z předešlého dne a s náskokem téměř jednoho bodu zaslouženě zvítězila. Hannoverská klisna je po hřebci Casallco z matky po Chacco-Blue. Majitelem Cassaly je Martin Lexman a pochází z Gestüt Lewitz. Druhá skončila dcera Arista Z Goldvita v sedle s Lenkou Kočí. Klisna českého teplokrevníka z matky po Converter je v majetku JK Opava-Kateřinky, kde byla také odchována. Na třetím místě se umístila holandská klisna Laomi W. Klisna předváděná svou majitelkou Petrou Charvátovou je po hřebci Connect z matky po Pythagoras. Čtvrtá skončila další dcera Carusa Medimade Cara Mia 2 předváděná Zdeňkem Jarkou. Do první pětky se probojovala ještě Eowyn de Goedereede Z s Jiřím Hruškou.

V kategorii pětiletých koní byli velmi úspěšní svěřenci Matěje Kotalíka. Mezi pětiletými hřebci a valachy předvedl opět vítězného koně, tentokrát belgického valacha Quentaria Dwerse Hagen. Ze sobotního prvního kola si tedy velmi polepšil, neboť do neděle postupoval ze čtvrtého místa. Quentario je potomkem Leandra VG, matka je po hřebci Concerto. Předstihl tak českého plemenného hřebce 2686 Arese RVP s Markem Klusem. Ares je jedním z mnoha úspěšných potomků Arista Z, matka je po hřebci Faraday. Majitelkou Arese je Petra Vitásková, chovatelem Josef Holášek. Třetí skončil Houston VK Z předváděný Veronikou Jelínkovou. Hřebec plemene zangersheide je po Heineken VK z matky po Berlin a je v majetku společnosti Srpek. Na čtvrtém místě se umístil holštýnský valach po Acorado I Aragon 22. Majitel a chovatel Ing. Jiří Meyer byl též jeho jezdcem. Poslední dekorovanou pozici obsadil další svěřenec Matěje Kotalíka hřebec Caruso 437 po Caruso Medimade.

Šampiónkou šestiletých klisen se zaslouženě stala Ketty-H, které komisaři opět udělili vysoké hodnocení, a to 28,025 bodů. Náročný parkur překonala bez chyby a za obratnost získala i nejvyšší známku dne 9,8 bodu. Klisnu českého teplokrevníka po Aristo Z z matky po Scyris předváděla Jana Vaníčková. Ketty je z chovu MVDr. Františka Horníka, který je i jejím majitelem. Druhá skončila svěřenkyně Petry Boháčové Zaragoza 1. Klisna slovenského teplokrevníka je po hřebci Jaguar Mail z matky Canturo a pochází z chovu Ing. Zdeňka Müllera. Jejím majitelem je Ivana Maršálková. Na třetí příčku se probojovala klisna Cardina 37 s Miloslavem Příhodou. Ta si díky povedenému druhému kolu polepšila o tři příčky. Cardina je klisna slovenského teplokrevníka po hřebci Cardino z matky po Corrado II. Majitelem i chovatelem je Ing. Patrik Sukdolák.

Velmi napínavý byl závěr nedělního dne. Ve finále šestiletých hřebců a valachů zvítězil favorit z prvního kola Christian Liberty. Ten však s jezdcem Václavem Horkým inkasoval jeden trestný bod za překročení stanoveného času. I přesto jeho výsledné hodnocení stačilo na první místo. Tento oldenburský hřebec také obdržel známku 9,8. V tomto případě to bylo za skok. Christian Liberty je po Christian z matky po Cannavaro a jeho majiteli jsou Václav Horký a Jaroslav Teplý. Známka 9,8 byla v neděli udělena celkem třikrát. Obdržel ji za obratnost i holštýnský hřebec Carnelian. Loňského vítěze finále pětiletých hřebců a valachů sedlala Kateřina Veselovská a letos vybojovali místo druhé. Hřebec je potomkem Comme Il Fauta a je z matky po Cassini I. Majitelem je společnost Bohemia Energy Club. Třetí skončil Cornessini po Cornet Obolensky z matky po Cassini I. Toho holštýnského hřebce předváděl jeho majitel Ondřej Nágr.

Roman Drahota celkově chválil šestiletý ročník. „Ketty-H vynikala už od kategorie čtyřletých. Tato kritéria pro ni byla velmi vydařená. V druhém parkuru sice přišla malá nejistota na bedně, ale jinak předvedla velkou pružnost a obratnost. Christian Liberty je extrémně schopný a dobře jezditelný kůň. V dnešním druhém kole mu však dost šlapali na paty Carnelian a Cornessini. Ti sice neprojevili tolik odrazové síly, ale nahradili ji svou extrémní pružností a opatrností. Myslím si, že tolik dobrých koní v kategorii šestiletých jsme dlouho neměli.“

Foto: Denisa Vegrichtová