reklama 11C

Exkluzivní rozhovor s Renátou Kellnerovou o podpoře jezdectví v ČR

ikonka

Rodina Kellnerových je v současné době nejvíce spojována v oblasti jezdectví s Global Champions Prague PlayOffs. Koňských projektů však podporuje celou řadu. Nejen o tom jsme si povídali s Renátou Kellnerovou v exkluzivním rozhovoru pro Jezdci.cz.
03.04.2019 08:49  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs v O2 areně byla nepochybně největší jezdeckou akcí, která se kdy na českém území konala. Letos se na stejném místě uskuteční podruhé a nemuselo by to být naposledy. Je reálná šance, že se sem vrátí i v roce 2022 a příští rok v září bychom v Praze měli zažít dílčí kolo parkurové série Global Champions pod širým nebem. 
 
Renáta Kellnerová prozradila redakci Jezdci.cz, na kterém místě by se vše mělo odehrávat. Hovořili jsme také o jiných koňských projektech, které rodina Kellnerových dlouhodobě podporuje a řeč přišla i na další možnosti rozvoje jezdeckého sportu v České republice…
 
Před několika málo dny začal předprodej na druhý ročník Global Champions Prague PlayOffs v O2 areně. Jaké jsou vaše očekávání od pokračování tohoto projektu?
Moc bych si přála, aby se nám podařilo znovu potvrdit úspěch této akce a opět nabídnout všem divákům zajímavou podívanou, aby se návštěvníci O2 arény cítili dobře a mohli tak znovu vytvořit nezapomenutelnou atmosféru, která se jim podařila vytvořit již minulý rok.
 

"Podařilo se nám vrátit českou jezdeckou společnost na mapu Evropy."

 

Byla chvíle, kdy jste váhala, zda byl vstup do organizace takto monstrózní akce správnou volbou?
Ano, určitě. Hlavně, když se začal blížit termín akce, jsem přestala spát a říkala jsem si, jestli jsem se nezbláznila :o) – nemít zkušenosti s pořádáním jakýchkoliv jezdeckých závodů a skočit rovnou do akce takového světového přesahu. Naštěstí jsem ale již první den závodů věděla, že se akce podaří, že vše dopadne dobře. Podařilo se nám vrátit českou jezdeckou společnost na mapu Evropy. Zájem ze zahraničí o tuto akci to jenom potvrzuje.
 
Časopis Forbes nedávno označil Prague PlayOffs jako nejdražší akci, která se kdy v pražské O2 areně konala. Má vůbec šanci taková akce být ziskovou, resp. je ze strany Czech Equestrian Teamu ambice, aby skončila ziskem, nebo je to další z mnoha forem vaší podpory jezdeckého sportu?
Zatím to vychází jako výrazná charita jezdeckému sportu. Předpokládám, že část investic z minulého roku využijeme i v roce letošním. Pro diváky máme připraveno i několik novinek. V rámci 2* se nám představí více jezdců, zpestřili jsme doprovodný program, který se bude v jednotlivých dnech lišit a snažíme se o zkvalitnění nabídky občerstvení na prstenci. PlayOffs se v Praze bude konat podruhé a doufám, že ne naposledy. S majiteli Global Champions máme sice domluvenou ještě opci na rok 2022, ale vše vyhodnotíme až po letošním ročníku.  
 
Hodně lidí vlastně ani netuší, co vše funguje díky vašemu mecenášství. Prozraďte našim čtenářům, do jakých jezdeckých projektů je vlastně Czech Equestrian Team zapojen. 
Od chvíle, kdy Anička začala jezdit, jsme se finančně podíleli či podílíme na Jezdeckém festivalu, Českém skokovém poháru, soutěžích U25 v rámci CSI3*-W Olomouc, Memoriálu Jana Kutěje, podpoře vzdělávání stylových rozhodčí, podpoře účasti zahraničních stavitelů na českých parkurových závodech, výstavbě crossové trati v Pardubicích, podpoře reprezentačních výjezdů skokové mládeže, podpoře výjezdu do Tryonu (tým voltiže, paradrezura), sponzorství mistrovství České republiky (Ptýrov, Martinice), podpoře loňského Spring Junior Cupu, a hlavně výrazné finanční podpoře Aleše Opatrného a Jardy Hatly, jejich týmů a koňských svěřenců při kvalifikacích na olympijské hry. V neposlední řadě pak zajištění televizních přenosů Global Champions League a Longines Global Champions Tour do vysílání České televize.
 

"Největší starost mi asi dělají koňské projekty, protože se ještě stále musím v této oblasti hodně učit."

 

Když odhlédneme od jezdectví, jaké mecenášské projekty vám dělají největší radosti i starosti?
Největší radost mi dělá projekt Open Gate – škola, kterou jsme postavili s úmyslem, aby na ní mohli studovat dětí ze sociálně slabých prostředí, z dětských domovů, opatrovnických rodin a také neúplných rodin, kde jsou matky a otcové samoživitelé. Naše rodinná nadace The Kellner Family Foundation platí 30 % studentů z této školy školní stipendium, včetně stipendia na zahraničních univerzitách. Druhým pro mě velmi výrazným projektem je projekt Pomáháme školám k úspěchu, ve kterém jsme si dali za cíl zdokonalovat výuku a zkvalitňovat kulturní prostředí na státních školách za pomoci námi vyškolených asistentů. Největší starost mi asi dělají koňské projekty, protože se ještě stále musím v této oblasti hodně učit.
 
Co by podle vás pomohlo českému jezdectví, aby se o něj zajímala široká veřejnost podstatně více a byl marketingově zajímavý?
Ještě více televizních přenosů, ve kterých by byly prezentovány zajímavé české jezdecké osobnosti i z kategorie juniorů a dětí. Velmi důležité jsou kvalitní zahraniční výsledky. Myslím, že Global Champions je divácky zajímavá i pro laiky. Je to vidět na číslech sledovanosti pořadů v televizi. Zimní Prague PlayOffs sledovaly na českých obrazovkách necelé dva miliony diváků. To není málo. Je to více než sledovanost české hokejové ligy.
 
Vede si podle vás Česká jezdecká federace v porovnání s ostatními sportovní svazy dobře?
To neumím posoudit. Četla jsem zprávu revizní komise ČJF, ze které je zřejmé, že by se v ČJF mělo hospodařit lépe. Trošku se obávám, abychom v následujících letech nenásledovali profesionální propad našich národních sportů – tedy hokeje a fotbalu – i přes veškerou snahu rodičů, trenérů a všech zúčastněných na nižších úrovních.
 
Českou jezdeckou federaci již brzy čeká volební konference a v souvislosti s ní je s vámi spojováno jméno jednoho z kandidátů na pozici prezidenta ČJF – Richarda Benýška. Oficiálně to však zatím nikde nezaznělo. Je pravda, že jej v kandidatuře podporujete? Pokud ano, můžete prozradit, co vás k podpoře tohoto konkrétního kandidáta vedlo?
Manžel se zná s panem Benýškem něco přes dvacet let. Já se s ním znám o něco méně let. Většinou se potkáváme na akcích PPF. Svou kandidaturou na post prezidenta ČJF mi udělal radost. Je to pro mě zkušený respektovaný člověk, pro kterého jsou koně životní vášní, s výraznými manažerskými dovednostmi, jazykově vybavený, který se umí obklopit kvalitními lidmi a hlavně – nestrká problémy do šuplíku, ale ihned je řeší. Před časem mě požádal, zda v případě jeho zvolení bychom finančně podpořili rozvoj jezdeckého sportu v České republice. Je pravda, že si to pod jeho vedením umíme představit. A vůbec při tom nemáme v úmyslu ovládnout ČJF, jak to někteří „zlí jazykové“ o nás tvrdí. :o)   
 

"Je velmi důležité, aby v čele ČJF stála profesionálně silná osobnost."

 

Jak je pro vás důležité, kdo zastupuje zastřešující organizaci jezdeckého sportu, pro vaše dlouhodobé aktivity v tomto odvětví. 
Vzhledem k tomu, že se snažíme o popularizování českého jezdeckého sportu u nás i v zahraničí, je velmi důležité, aby v čele ČJF stála profesionálně silná osobnost, s jasným názorem, respektující vize představitelů jezdeckého sportu.
 
Velké projekty se plánují dlouho dopředu, a tak je možná již tak trochu veřejným tajemstvím, že i v roce 2020 připravuje Czech Equestrian Team v Praze mítink Global Champions. Kdo listuje v kalendáři Mezinárodní jezdecké federace, tak dokonce již zná přesný termín – 11. až 13. září. To nevypadá na O2 arenu. Můžete již prozradit, o jakou lokaci by se mohlo jednat?
O lokaci stále ještě jednáme, ale vzhledem k vysokým nárokům na plochu, bychom rádi tento projekt realizovali v letenských sadech v Praze. Přemýšlíme ale i o jiných variantách.
 
Příští rok bude možná hodně průlomový, pokud se Anně podaří probojovat na olympijské hry. Myslíte, že bude snadnější dosáhnout tohoto snu v týmové kvalifikaci, nebo mezi jednotlivci? Co to podle vás bude znamenat pro jezdecký sport u nás, pokud by se to povedlo? 
Obě kvalifikace jsou velmi náročné. Jak na zdraví koní, tak samotných jezdců. Musíme mít i štěstí.  Náš tým pojede proti velmi silným jezdcům. Ať jsou to jezdci Ukrajiny, Maďarska nebo Turecka. Také musíme všichni táhnout za jeden provaz. Uvidíme.
 
Ať už to dopadne dobře, nebo ne, můžeme věřit a doufat, že rokem 2020 vaše aktivity v jezdectví neskončí?
Určitě nekončí, již jsme se stali součástí jezdecké komunity. :o)
 
Foto archiv Global Champions Prague PlayOffs



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE