Evžen se vrátil na vrchol. Udělali jsme kus práce, liboval si Myška

ikonka

Den před Českým derby se hlavní dostihové dění soustředilo na překážky. V Pardubicích sbíral jedno vítězství za druhým Jaroslav Myška, český hattrick v Meranu vedl sériový vítěz Roncal s Janem Faltejskem v Criterium Di Primavera (Gd2).
26.06.2021 20:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


Sobotní mítink v Pardubicích beze zbytku patřil Jaroslavu Myškovi. Žokej působící v Kolesech u Kladrub vyhrál čtyři dostihy, z toho tři na svěřencích své manželky Štěpánky. Populární dvojice slavila úspěch i ve druhé kvalifikaci na Velkou pardubickou, v níž sedmiletý Evžen lehce o 8 délek porazil Mazhilise a dal zapomenout na matnější výkon v první kvalifikaci. Třetí doběhl Stretton před Imphalem, loňský vítěz Velké Hegnus vstoupil do sezony pátým místem.

"Udělali jsme od minulého startu kus práce. Evženovi prospěla zkušenost z první kvalifikace, byl dnes klidný a pomalu se učí hospodařit se silami v dostihu. Je ještě mladý, má čas," řekl Myška po doběhu.

Valach stáje Englicovi a Kulhánkovi, který vyhrál sedm z předchozích deseti startů na překážkách, se vydatně podílel na tempu Ceny města Pardubic - Memoriálu majora Miloše Svobody (5800 m, 200 000 Kč) a návrat k oblíbené taktice mu viditelně svědčil. Na dalších pozicích se průběžně střídali Imphal, Mazhilis a Stretton, tedy koně, kteří se seřadili na nejvyšších příčkách i v cíli.

 

Čtěte také: Global Man mě přesvědčil, Kamssio šel nahoru, říká Luka

 

K jedinému pádu došlo na Irské lavici, kde Saint Joseph ztratil Sertaše Ferhanova. Dostihu se přesto nevyhnulo několik kolizí a skokanských nepřesností. Jednu z nich vyrobila i hvězda pole Hegnus pod Adamem Čmielem, která po pohodovém průběhu škobrtla na velkém anglickém skoku. Loňský vítěz Velké pardubické ztrácel v cíli na vítězného Evžena třináct délek. Celkem se kvalifikovalo sedm koní.

Jaroslav Myška si připsal vítězství ještě s Well Absolutem, Protocolar a Ztracenkou a přidal druhá místa ve dvou zbývajících jedničkových vrcholech. V Červnové cross country Válečníka podlehl s Chrystal Crossem po tuhém boji finišující Dajuce s Janem Odložilem. Třetí doběhl Mediciman.

Startovní pole Zlatého poháru se po škrtu Azteka zúžilo na čtveřici steeplerů. Dlouho se zdálo, že by vodící Star mohl své snažení dotáhnout do vítězného konce, ale při točení do cílové roviny podjel soupeře Ondřej Velek s Dusigroszem a odskočil o 13 délek. Star uhájil druhé místo před First Of Allem, který chyboval na poslední překážce.

 

Krátce z turfu

 

Vítězná série čtyřletého Roncala pokračuje. Hnědák stáje Dr. Charvát v sobotu pod Janem Faltejskem jistě ovládl Criterium Di Primavera (Gd2, 3500 m) a prosadil se tak i v šestém ze svých sedmi startů na proutěných překážkách. V cílové rovině udržel za sebou domácí dvojici No Profit a Big City.

České stáje slavily v Meranu celkem tři vítězství. Kromě Roncala triumfoval i Fly Filo Fly s Pavlem Složilem ze stáje Scuderia Tania - Váňa ve steeplechase na 3800 metrů, český doběh raz-tři dotvořili Il Superstite a Hádes. Mezi tříletými nezvítězivšími byl nejlepší Isatis de l'Ecu, kterého Greg Wroblewski nasedlal Pavlu Složilovi.

Doma naopak zůstal sobotní vrchol Gran Corsa Siepi d'Italia (Gd1). Sedmiletý Live Your Life pod Raffaelem Romanem zvítězil o šest délek před Skins Rockem, třetí finišoval další český zástupce Stuke.

V barvách Godolphinu běhající Hurricane Lane se v sobotu stal teprve druhým britským vítězem Dubai Duty Free Irish Derby od roku 1993. V sedle s Williamem Buickem, který se ve stejných barvách radoval už před šesti lety s Jackem Hobbsem, porazil o krk Lone Eagla. Třetí Wordsworth následoval s odstupem dalších sedmi délek. Hurricane Lane předtím finišoval třetí v Epsomu, což je dosud jeho jediná porážka z pěti startů kariéry. Předtím se prosadil mimo jiné v Dante Stakes.

Někdejší jedničkový vítěz Arkalon se v pátek vrátil vítězně na dráhu po rok a půl dlouhé přestávce. Sedmiletý valach stáje Dr. Charvát z tréninku Pavla Tůmy triumfoval pod vedením svého stálého žokeje Jana Faltejska jistě o 2 1/4 délky v proutěnkářském Poháru BICZ holding 2021 na 3200 metrů v Pardubicích. V pátečním hlavním dostihu, dvojkových proutěných překážkách Ceně Nadace pro rozvoj města Pardubic (3400 m, 120 000 Kč) zvítězil při svém prvním startu v tréninku Josefa Váni pětiletý německý odchovanec Bitcoin s Josefem Bartošem. O bezmála čtyři délky zpět skončil druhý Arlington před Dancing Bloodem.

Letos ve Francii úspěšný Cote Jardin ze stáje Cajdašrot v sobotu cestoval do Compiegne, v classe 2 Prix Au-Dela des Pistes (2800 m, 50 000 eur) však tentokrát pod Marií Vélon neuspěl a finišoval ve čtrnáctihlavém poli na jedenáctém místě. Na vítěze Bubble Smarta ztrácel svěřenec Jiřího Chaloupky více než 32 délek.

Sedmiletá Berouyine finišovala pátá v sobotním "superhandicapu" o 10 200 eur v Magdeburku. V sedle klisny Zámku Domoradice z tréninku Jiřího Brože byla Michaela Musialová, v těsném doběhu zaostali za vítěznou Killerbiene ("vražednou včelou") o 1 1/2 délky, dvě hlavy a jeden krk.

Foto: Marek Sekáč