reklama 11D

Dostihový víkend: Luka a Liška dobyli Bratislavu, Palík zaskočil Baden

ikonka

Trenér Václav Luka se už postaral o první vítězství jezdkyně v historii Velké ceny Slovenska. V neděli přidal i premiérový úspěch žákovského jezdce - triumf Davida Lišky na Ventaronovi se zrodil v rámci bošovického hattricku.
02.06.2019 21:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12B

Není to zdaleka poprvé, co svěřenci trenéra Václava Luky ovládli Bratislavu. Loni vyhráli v rozmezí půl hodiny oba jarní klasické dostihy a na tamních mítincích se jim tradičně daří. Nedělní bratislavský hattrick na Turf Gala přesto nese punc výjimečnosti. Bošovická centrála získala oba hlavní dostihy mítinku a k vítězné sérii v barvách stáje Leram výrazně přispěl žák David Liška.
 
Úřadující český šampion, který se už za několik týdnů zařadí mezi žokeje, ukázal zejména v sedle Wirelesse jeden z nejlepších výkonů své dosavadní kariéry. Na osmiletém favoritovi Ceny Scottish Rifla zachoval chladnou hlavu a podobně jako Bauyržan Murzabajev v loňském EJC Lokotrans Middle nechal svéhlavého vítěze francouzského listed nevzrušeně cválat za polem.
 
Ještě při vytáčení oblouku zůstával poslední a zdálo se, že nebude mít kudy útočit. Liška však dokázal, že i v krátké bratislavské rovině se dá chvíli čekat a jakmile se mu na distanci otevřela mezera, bylo rozhodnuto. Druhý Wagram na něj ztrácel 2 1/2 délky, třetí finišoval druhý z loňského polského derby Cape Ducato.
 

Video: Angkor Wat v rekordu. Váňa má favorita Českého derby

 
Podobný klid Liška prokázal i na dalším veteránovi Ventaronovi ve Velké ceně Slovenska (2400 m, 30 000 eur). I tady "ukradl" vítězství až v posledních metrech, na blízkou druhou příčku přiletěl stejným způsobem bělouš Darkolva. Nejlepším domácím koněm byl třetí Furious Felix, zatímco dvojnásobný Kůň roku Zoriana zklamal vzdáleným dvanáctým místem.
 
"Ventaron měl zdravotní výpadek. Byl jsem si vědom, že debutovat po pauze v takovém dostihu jako Velká cena Slovenska je asi troufalé. Původně jsme s ním plánovali jít prodejní dostih ve Francii, ale teď si to možná rozmyslíme," řekl Luka stanici RTVS.
 
Loňské vítězství v největším slovenském sprintu Ceně ministerstva pôdohospodárstva (1200 m, 25 000 eur) obhájil čtyřletý Beau Massagot, který o půl délky porazil domácí Miss Trout a rakouského Culdaffa. "Musím se přiznat, že Beau Massagotovi jsem z našich koní věřil nejvíc," konstatoval po doběhu Liška.
 
Ostře sledované Starohájské kritérium (2000 m, 15 000 eur) zůstalo doma, když Ryony pod svým trenérem Jaroslavem Línkem v závěru lehce přešel přes stále zeleně působícího Arcturuse. Derby-naděje stáje Meridian ztrácela z druhého místa 3 1/4 délky a musela se ještě vypořádat s útočícím Shawnee’s Triumphem. Čtvrtý skončil Great Gunnar.
 

Čtěte také: O'Brien posedmé. Britské derby rozhodly vytrvalost a cílová kamera 

 
Dostih zároveň znamenal zřejmě definitivní stopku pro derby-naděje dvou sledovaných hřebců. Blitzkrieg odvodil v rychlém tempu větší část tratě, než se vytratil na osmé místo. Arctic Star točil do závěrečného oblouku na průběžné třetí pozici, ale z vteřiny na vteřinu se ukázkově "zastavil" a přešlo přes něj téměř celé pole.
 
Jednou v Bratislavě zazněla i maďarská hymna. Suverénní vítězka klasického Nemzeti díj Golden Sea podle očekávání nenarazila v Ceně Arvy na sebemenší odpor a tentokrát odskočila soupeřkám o 3 délky. Maďarský doběh raz-dva dotvořila Crushing Power, Nikeandnemesis ztrácela z pátého místa na suverénní vítězku bezmála šest délek.
 

Další zprávy z víkendu

 
Palík šokoval německé sázkaře. Ještě v sobotu dovedl Pacific Hilla k druhé příčce ve Velké červnové ceně, ale stejně dobře má žokej Jiří Palík rozehranou i partii před německým derby. Hnědáka Accona nasměroval k nečekanému vítězství v grupě 3 Derby-Trial v Baden Badenu a dodal tak důraz svým slovům ze začátku jara, že odešel do Německa mimo jiné kvůli nadějným koním pro modrou stuhu v Hamburku. Svěřenec Markuse Kluga odskakoval s kursem 205:10. Palík mu připravil ideální dostih ze čtvrté pozice, v cílové rovině zamířil k bariéře a jistě odskočil. Druhá Skyful Sea na něj ztrácel 1 3/4 délky.
 
V Baden Badenu se dařilo i dalším Čechům. Čtyřletý Be Master, který vstoupil do sezony těsným druhým místem v Memoriálu Vlastimila Smolíka, uspěl v trojkovém handicapu na 2800 metrů. Jozef Bojko ho dotlačil k těsnému vítězství o krátkou hlavu. V rámci jarního mítinku se konalo i slavnostní vyhlášení německých šampionů minulé sezony. Trofej pro nejlepšího překážkového jezdce si osobně převzal Jan Faltejsek, který loni v Německu vyhrával právě na svěřencích Pavla Tůmy ze stáje Dr. Charvát.
 
Demuro vyhrál derby! Cristian Demuro, mimo jiné vítěz prvního ročníku Evropského poháru žokejů, se v neděli radoval v sedle Sottsasse z lehkého vítězství v Prix du Jockey Club o 2 délky před favoritem Persian Kingem. Pro trenéra Jeana-Clauda Rougeta to byl čtvrtý úspěch v modré stuze a třetí v posledních čtyřech letech. “Je to splněný sen,” prohlásil Demuro, který získal angažmá na Sottsassovi až v týdnu před dostihem.
 
Crystal Cup ve Wroclawi vyhrály domácí barvy díky pětiletému Haad Rinovi s Niklasem Lovénem. Na dalších místech doběhli Delight My Fire a Pareto. V rámcovém programu bodovali trenéři Čestmír Olehla, Radim Bodlák a Grzegorz Wroblewski.
 
Žokej Josef Bartoš a trenér Josef Váňa vyhráli v Meranu se čtyřletou Santa Klarou Premio Cogne (pp, 3000 m, 25 000 eur).
 
Angkor Wat potvrdil dojem z Karlových Varů. Svěřenec Josefa Váni po dubnovém trialu na 2000 metrů ovládl i sobotní Velkou červnocou cenu v Praze. V sedle s Jaromírem Šafářem jistě zvítězil před Pacific Hillem a Big Benem. Podívejte se na videoreportáž z Velké Chuchle.
 
O’Brien atakuje další rekordy. Anthony Van Dyck je sedmým vítězem Derby Stakes, kterého připravil Aidan O’Brien. Trenér Coolmoru tak vyrovnal historický rekord. Podrobnosti k britskému derby čtěte ve zvláštním článku.
 
Do užší špičky tříletých v Česku se Államfö nedostal, ale v Budapešti svěřenec Václava Luky v barvách Zsolta Gajdose ukořistil pod jezdkyní Rebekou Gönczi druhé místo v Alagi Díj. Hlavní trial maďarského derby jistě vyhrál domácí For You se Sándorem Kovácsem. 
 
Dobrou aktuální formu prodal šestiletý Poet’s Rock. Hřebec ze stáje JarDa - Váňa v neděli jistě o půl délky vyhrál čtyřkový handicap na 1300 metrů v Lipsku. Trenér Jaroslav Váňa angažoval Martina Laubeho.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE