reklama 11D

Dostih, kůň, jezdec a trenér víkendu. Karlovy Vary slibují "festival"

ikonka

Kandidáti Českého derby, první letošní steeplechase, dvouletí, zajímavé překážkové debuty, bohatá slovenská ekipa a jako bonus Gd1 vítěz z Merana na rovině. Sobotní dostihový den v Karlových Varech slibuje zajímavé motivy od začátku až do konce.
29.05.2020 17:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Aby se první dostih dvouletých konal necelé dva týdny po zahájení sezony, je v kontextu českého turfu určitě historický rekord. Kalendář však říká, že se píše konec května a tudíž je vše při starém. Jde pouze o jednu z mnoha kuriozit mimořádné pandemické sezony.
 
Karlovarská premiéra, která bude teprve třetím letošním dostihovým dnem, symbolizuje naději, že dříve nebo později se snad všechno zase vrátí do starých kolejí. Vůbec poprvé budou mít na závodiště přístup majitelé, byť v omezeném režimu. Budou k vidění také první letošní překážkové dostihy na českém území a tradičně zajímavý trial Českého derby, který se tentokrát běží více než tři měsíce před modrou stuhou.
 
Celé odpoledne můžete sledovat živě na internetové televizi EquiTV, která zajišťuje i vysílání pro youtubový kanál Jockey Clubu. Přenos začíná půl hodiny před prvním dostihem ve 13:45.
 
 
Dostih - Cena Nadace města Karlovy Vary
 
Nemá ustálený název, ale propozičně už dvojkový dostih tříletých na 2000 metrů v Karlových Varech pevně zakotvil mezi respektovanými jarními trialy Českého derby. Šanci vynechat kratší distance a začít klasickou sezonu rovnou na dvou kilometrech v minulosti využily týmy pozdějších derby-vítězů Touch Of Geniuse, Blessed Kiss a celé řady dalších třídových koní. Právě zmiňovaná Blessed Kiss je nejlepším důkazem, že ačkoli výsledek tohoto dostihu je v daný moment někdy hůře čitelný, svou relevanci má.
 
Letos vlastní přihlášku do derby polovina z dvanácti startujících. Vítězka Karpatské ceny Francesca Bella (Lukášek, 2.85:1) se pokusí zužitkovat výbornou jarní formu svěřenců Heleny Vocáskové, bělka stáje Statek Blata Český Ráj však nebude mít jednoduchou pozici. Znovu se utká mimo jiné se svou přemožitelkou z loňské Ceny zimní královny Sterli (Zatloukal, 2.8:1), která má na kontě několik kvalitních loňských forem proti členům elity ročníku.
 
Mezi dalšími soupeři nechybí první, druhý a čtvrtý z loňského Pražského zimního favorita. Tehdy vítězný Suprtupl (Šafář, 11:1) vytěžil z výborného jezdeckého výkonu Petra Foreta a před třetím startem své kariéry stále představuje poměrně tajemnou veličinu. Další progres se očekává od Rusela (Palík, 6:1). Ze čtveřice slovenských koní výhledově směřuje do Českého derby dvakrát na jedničkové scéně umístěný Spartico (Florian, 16:1).
 
"Karlovarský derby trial" však v sobotu není jediným zajímavým dostihem z pohledu tříletého ročníku. O hodinu později vstupují do sezony Magic Baron, Donn Clifs nebo Kenshibu v Ceně společnosti Tipsport na 1600 metrů.
 
 
Kůň - Cape Freedom
 
Po dvanáctiměsíční zdravotní přestávce se v sobotu vrací na dráhu hnědák Cape Freedom. Hřebec stáje Russian Racing Syndicate loni po tuhém boji s Noble Cliffsem (ten se mezitím chystá na překážkový debut) zvítězil ve Velké květnové ceně. Mezitím je mu už pět let, ale o jeho reálné třídě stále dost nevíme. Jako tříletý byl “natažen” do derby a St. Legeru, ve dvojici loňských startů ho už Arslangirej Šavujev směřoval na distance 1600 - 1800 metrů. Cape Freedom prohrál pouze s Black Canyonem a po prvním jedničkovém startu kariéry se nuceně odmlčel.
 
Sobotní Cena prezidenta Jockey Clubu ČR, dvojková míle, je přesně tím typem úkolu, které Šavujev svým rekonvalescentům rád při jejich návratech dává. Solidní dostih na rozběhnutí proti slušným soupeřům. Tipsport vypsal Cape Freedoma jako favorita 3:1, hlavními soupeři mají být Tularka (3,85:1), Storm De Nuit (7:1) či Tropical Bond (8,5:1). Poprvé mezi staršími se ukáže loňský účastník derby Big Ben (13:1).
 
 
Jezdec - Josef Bartoš
 
Kdyby v lednu Josefu Bartošovi někdo řekl, že první překážkový dostih se na českém území letos poběží až 30. května, nejspíš by to považoval za nemístný žert. Nicméně stalo se a premiéru hostí Karlovy Vary, které nabídnou trojkovou a čtyřkovou steeplechase. Není divu, že startovní pole jsou početná a kvalitní - s výjimkou někdejších Pohárů Josefa Váni lázeňské závodiště takto zajímavé překážkové dostihy v poslední době nevidělo.
 
Bartoš bude ostře sledovaným mužem, v obou případech totiž oblékne dres stáje Scuderia Aichner SRL. V Ceně Jockey Clubu ČR (III, 3700 m) pojede pětiletého valacha Andoinse (2,85:1), který po loňských dvou vítězstvích v Pise absolvoval čtyři starty v pařížském Auteuil a nakoukl také na graded scénu v Meranu a Miláně. V Karlových Varech změří síly s vítězem předloňské Wielke Wroclawské a desátým z Velké pardubické Sztormem (Stromský, 5:1), na překážkách se rozkoukávajícím Forever Dryem (Kocman, 11:1) či v Česku debutující polosestrou Al Bustana Antalgique (Odložil, 27:1). Atraktivní budou překážkové debuty dvojice koní s rovinovým renomé Dominique (Faltejsek, 3,5:1) a Noble Cliffse (Boyer, 9:1).
 
O půl hodiny později má Bartoš další velkou šanci s francouzským specialistou Colpo Di Stato (2,7:1), loňskou akvizicí Josefa Váni mladšího z prodejního dostihu v Cagnes-sur-mer. Na krátké cestě z Mlýnců do Karlových Varů bude šestiletého valacha provázet jedničkový vítěz Father Frost (Kratochvíl, 8:1), ale jeho hlavním soupeřem by měl být Intisari (Kubík, 2,6:1). Někdejší vítěz Velké ceny Slovenska a třetí ze St. Leger Italiano při říjnovém překážkovém debutu ovládl zadrženě o 15 délek proutky ve Slušovicích.
 
 
Trenér - Pavel Tůma
 
Z Dvorců na Bruntálsku do Karlových Varů je to podle internetové mapy 456 kilometrů. Pavel Tůma tenhle výlet v sobotu absolvuje s dvojicí koní. První z nich je překážkový debutant Dominique, který uzavřel loňskou sezonu jistým triumfem v Ceně prezidenta republiky. A ten druhý? To je myslím jedna z nenápadných “pecek” karlovarské soboty. V závěrečné Ceně Hipodrom Holoubek, IV. kategorii na 3000 metrů, Tůma představí vítěze Gd1 Night Moona. 
 
Vlastní odchovanec Jiřího Charváta a syn výborné Nostalgie loni startoval čtyřikrát a pokaždé zvítězil. Po debutu na 2800 metrů v Mostě porazil v pardubických proutkách Westernerku a v září přidal dva lehké triumfy v Meranu včetně Gran Criterium D’Autunno (Gd1, 3300 m). Při sobotním hostování na rovině Jana Faltejska nahradí v ryzákově sedle Jiří Chaloupka.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE