reklama 11B

Dostih, kůň, jezdec a trenér víkendu. Chuchelský maraton slibuje mnohé

ikonka

Deset dostihů v rámci jediného odpoledne, souboj šampiona dvouletých hřebců s třídovým francouzským rychlíkem nebo odveta za Gomba handicap. Chuchle Arena Praha v sobotu chystá další atraktivní program. Stream vysílá internetová televize EquiTV.
05.06.2020 14:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Na závodiště se pomalu vracejí majitelé, postupně je budou následovat i diváci. Sobotní mítink v Chuchle Areně Praha však názorně ukazuje, že prázdné tribuny zdaleka nejsou jediným specifikem sezony v době koronaviru. I druhé letošní pražské dostihy se těší enormnímu zájmu stájí a výsledkem je maratonský program o deseti položkách včetně dvou jedničkových.
 
Podobně jako v zahraničí, i v Česku platí, že každý z takto košatých programů obsahuje několikanásobně více zajímavých zápletek a detailů, než jsme byli zvyklí v normálních časech. Vyplatí se proto pozorně sledovat i některé zdánlivě vedlejší motivy.
 
První dostih startuje ve 14:15, závěrečný v 18:45. Stream vysílá opět internetová televize EquiTV, tentokrát na tři kamery a bez reportéra, od 13:45.
 
 
Dostih - Cena Lino Design
 
Samozřejmě, že nejsledovanějšími dostihy soboty budou oba jedničkové memoriály. Pokud však začíná být o "produkt" dostihy a dostihové sázky v posledních letech stále větší zájem i mezi velkými hráči na trhu, právě Cena Lino Design je dobrým ukazatelem, proč se tak děje. A početně i kvalitativně našlapaná pole “covidové” sezony jdou tomuto trendu ještě více naproti.
 
Favoritem trojkové ceny na 1400 metrů je slovenský Kůň roku 2014 Kilword (5:1). Devítiletý hnědák stáje Strnisko se i ve vysokém věku stále pohybuje na rozmezí I. a II. kategorie a při vstupu do letošní sezony předvedl solidní výkon ve dvojkovém handicapu pod nejvyšší hmotností v poli. V sobotu bude s Martinem Laubem usilovat o své první vítězství po bezmála třech letech, narazí však na velmi pestrou sestavu.
 

Čtěte také: Dráha v Mostě se zlepšuje, Fraga je ve hře. Máme ještě čas, říká Luka

 
Loňská vítězka Deylova memoriálu Astoria (žk. Mášová, 6.5:1) debutuje v nových syndikátních barvách i tréninku Ivany Pejškové. Další odchovankyně Jiřího Charváta, o rok mladší Kathy Ames (Verner, 7.7:1), naopak v klasické předzkoušce neuspěla. Na jedničkové úrovni letos začínali i trojnásobný vítěz Gomba handicapu Master Of Gold (Foret, 8.5:1) a Celine My Heart (Korečková, 8:1).
 
Calorific (žk. Sikorová, 10:1) byl loni třetí v míli při derby a čtvrtý ve Velké jarní ceně, zimní královna Dark Absolu (Lukášek, 10:1) se dosud pohybovala hlavně v dostizích klisen. Vůbec poprvé na české půdě poběží Royal Town (Koplík, 8.5:1), pátý ze Zlatého bičíku a kůň, v němž Zdeno Koplík před časem viděl velkou naději pro francouzské dostihy. Nelehký vstup do sezony zde čeká do Českého derby, Oaks a St. Legeru přihlášenou Brignogan Plages (Musialová, 16:1).
 
 
Kůň - Rate
 
Dva dobré výkony ve Francii a lehké vítězství o 7 délek pod Christophem Soumillonem v Gerschově memoriálu udělaly z hnědáka Ratea jednu z hlavních hvězd letošního klasického ročníku. Memoriál profesora Václava Michala bude první šancí na odhad, jak vysoko stojí akcie hřebce DS Pegas v současnosti. V sedle s Milanem Zatloukalem je favoritem, Tipsport ho vypsal v kursu 2:1. Důležitější indicií než sobotní výsledek však bude hnědákův výkon a projev.
 
O distančních preferencích šampiona dvouletých hřebců zatím příliš nevíme, ale podle dosavadních zpráv, původu i vyjádření trenéra Čestmíra Olehly by jeho optimem rozhodně nemělo být 1400 metrů. Přestože svou třídou by měl tento úkol zvládnout, původní záměr stáje před příchodem pandemie vypadal jinak a směřoval spíše do Francie.
 
Odtud byl získán jeho hlavní vyzyvatel Has D’Emra (Liška, 2.6:1), sprinterská akvizice stáje Leram za 37 000 eur z březnového prodejního dostihu v Chantilly. Nositel francouzského ratingu 43 a třikrát umístěný v listed ukazoval nejlepší výkony na distancích 1000 - 1200 metrů a Memoriál profesora Václava Michala bude dvanáctým a nejdelším dostihem jeho dosavadní kariéry.
 
 
Jezdec - Petr Foret
 
Letos poprvé se v Česku představí žokej Petr Foret, který má v sobotu angažmá na dvou koních. V již zmiňovaném rámcovém dostihu na 1400 metrů pojede Master Of Golda (8.5:1) a v jedničkovém Memoriálu Jaroslava Maška ho čeká Sweeticon (7.5:1). Tedy klisna, kterou měl vést už v loňské Svatováclavské ceně, ale kvůli těžkému pádu o toto rito přišel a hnědka posléze zvítězila s narychlo povolanou Pavlínou Filipovou.
 
Před dvěma týdny Sweeticon obsadila po nepříliš ideálním průběhu dostihu čtvrté místo a do Chuchle Areny Praha se tak vrací se slušnou šancí.
 
 
Trenér - Miroslav Nieslanik
 
V rozmezí sedmi dnů na konci května posbírali svěřenci Miroslava Nieslanika v oranžovo-bílých barvách MUDr. Evy Nieslanikové tři vítězství. Centrála Tušimice vstoupila do zpožděné sezony v dobré formě a v sobotu má šanci pokračovat v nastolené cestě dál.
 
V Memoriálu profesora Václava Michala má k dispozici dvojici Joganville - Sepius. Také do Memoriálu Jaroslava Maška jde ve dvou, vedle veterána Lexceeda disponuje především dobře druhým z Gomba handicapu Manoamanem, který je zřejmě nejšancovějším Nieslanikovým koněm v rámci sobotního odpoledne. V rámcovém programu ještě nasedlá čtyřletou debutantku Paladino.
 
 
Foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE