reklama 11C

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 9

ikonka

O víkendu se běží dva jedničkové dostihy, tříletí změří síly se staršími, do Karlových Varů přijíždí z Německa Martin Laube a ve Slušovicích se vrací na dráhu jeden z nejpopulárnějších tamních koní. A přesto se začátek srpna zdá být až moc poklidný.
02.08.2019 15:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Ten rozdíl nemůže víc bít do očí. Zatímco v zahraničí je vrcholné léto uprostřed prázdnin obdobím atraktivních komparačních bojů a velkých vrcholů - vzpomeňme jen na celosvětově skloňovaný souboj Enable s Crystal Oceana v Ascotu nebo na mítink Glorious Goodwood z tohoto týdne - na domácí dostihové scéně vládne okurková sezona.
 
Působí to jako zvláštní souběh minulosti a současnosti. Před rokem 1989 se uprostřed léta odehrávala takzvaná reprezentační přestávka před Mezinárodním mítinkem socialistických států, kdy počet mítinků na áčkových závodištích klesal na absolutní minimum a ke slovu se dostávaly hlavně menší dráhy a druhá garnitura koní. Něco z této tradice jakoby přetrvalo. Jako kdyby český turf nevěřil, že je během letních dovolených vůbec možné přitáhnou velkou diváckou návštěvu a kvalitní sport.
 
K tomu se přidávají ryze aktuální jevy. Špičkoví koně v českém tréninku i během léta dál jezdí do Francie, další odpočívají po slovenském derby-dnu a část překážkářů zase odčerpávají italské a německé mítinky. A počet koní v tréninku zrovna nestoupá.
 
Týdny mezi Oaks a třetí kvalifikací Velké pardubické tak zůstávají zvláštním vakuem. Na sobotních dostizích ve Slušovicích i na nedělním mítinku v Karlových Varech se představí v průměru 7,9 koně na dostih, přičemž situaci zachraňují dostihy nižších kategorií. Obě “jedničky” s dotacemi pod 200 tisíc korun přilákaly jen hrstku startujících.
 
Divácký výhled na další týdny není o mnoho radostnější. Do konce měsíce je v termínové listině pouze jeden víkend, během něhož se konají dva mítinky, a to hned ten následující. Ve druhé polovině srpna se po zrušení dostihů v Lysé nad Labem uskuteční pouze dva dostihové dny.
 
 
Dostih - 90. Ceně města Karlovy Vary - Memoriál Josefa Dolejšího (Karlovy Vary, 4. 8.)
 
Sportovním vrcholem nadcházejícího víkendu bude nejstarší český rovinový dostih. Ano, čtete správně. Přestože během uplynulého století několikrát změnila propozici, Cena města Karlovy Vary se běhá od roku 1899. Navzdory několika přerušením se konala víckrát než tvrdí číslovka v letošním názvu. Z dodnes vypisovaných vrcholů domácího kalendáře je starší pouze Velká pardubická.
 
Listina vítězů dostihu, který nese od roku 2004 také přívlastek "Memoriál Josefa Dolejšího" na počest nejúspěšnějšího žokeje pocházejícího z Karlových Varů, byla nově rekonstruována pro publikaci Příběhy lázeňských dostihů. Nejúspěšnějším majitelem stále zůstává vídeňský baron Gustav Springer, jehož koně v letech 1900 - 1905 zvítězili šestkrát za sebou.
 

Čtěte také: Vzpomínka na Registanu. Běhala dostihy, jako kdyby se jen bavila

 
Cena města Karlových Varů by vzhledem ke své distanci a termínu snadno mohla v českém kontextu hrát roli vzdálené obdoby britského "King George", brání tomu však na dnešní poměry už anachronická dotace 135 000 korun. Ta po předem avizovaném škrtu Military Respecta letos přilákala pouhou pětici koní.
 
Z nich je pouze jediný tříletý, podle Tipsportu největší outsider Cawok (Verner, 13:1). Vedle dvou starších veličin směřujících pomalu do překážkových dostihů Father Frosta (Šafář, 7:1) a Portorikose (Laube, 1.7:1) se představí ještě letošní vítěz Memoriálu Vlastimila Smolíka Orpheus (Pavlíček, 4.85) a loňský účastník obou exfederálních derby Oriental Glory (Foret, 4,85:1).
 
 
Kůň - Sebastiano (Slušovice, 3. 8.)
 
Sobotní dostihy ve Slušovicích už tradičně začínají v 10 hodin dopoledne. V závěrečném bodu programu, čtyřkové Ceně stáje AGA Vlachovice na 2200 metrů, vstupuje do sezony Sebastiano (Havelková, 5:1). Desetiletý veterán ze stáje dostihové fotografky Romany Nevěřilové je lokálním specialistou a svého druhu místní hvězdou.
 
Ve Slušovicích absolvoval posledních šestnáct startů, což znamená, že už šest let neběhal jinde než na své domácí dráze, kde ho chystá trenér Jan Demele. Loni při třech startech mezi koncem května a polovinou srpna posbíral tři umístění. Naposled dokázal zvítězit před třemi lety.
 
Podle kurzů Tipsportu je napajedelský odchovanec třetí šancí dostihu, jako favorit je vypsán pětkový vítěz z červencové Chuchle Goldenton (Laubeová, 2.85:1) a další tříletek Celentano (Vokálková, 3.2:1), který se před měsícem na stejné dráze dokázal vymanit z řad nezvítězivších.
 
 
Jezdec - Martin Laube (Karlovy Vary, 4. 8.)
 
Od zimy pracuje Martin Laube v berlínské stáji trenéra Jana Korpase a s deseti vítězstvími je aktuálně v elitní dvacítce tamního šampionátu. V neděli se čtyřikrát představí v Karlových Varech a má velkou šanci připsat si první letošní body na českém území.
 
V obou jedničkových dostizích ho angažoval trenér Greg Wroblewski a jak s Amazing Gangsterem (1,5:1), tak s Portorikosem (1,7:1) je vypsán jako desetinový favorit.
 
Do třetice jede Laube favorita v trojkové Ceně společnosti BBAG na 2000 metrů, kde v sedle čtyřletého Forever Dry (2,25:1) narazí na kvalitní soupeře vedené účastníkem letošního derby Uranem (Pavlíček, 2.5:1) a Galisem (Fialová, 5.7:1).
 
Kromě toho se Laube v trojkové míli utká se svou sestrou Simonou, která má v sedle Nombeko (6:1) teoreticky lepší šance než Nee L’amour (11:1).
 
 
Trenér - Grzegorz Wroblewski (Karlovy Vary, 30. 6.)
 
O jeho dvou nedělních nadějích už krátce byla řeč. Greg Wroblewski posílá své svěřence do obou karlovarských “jedniček”.
 
Tříletý Amazing Gangster se ve Velké ceně BBAG vrací poprvé po Českém derby na mílovou trať, na níž byl těsně druhý ve Velké jarní ceně. Někdejší stálice slovenské jedničkové scény Portorikos v Ceně města Karlových Varů absolvujedruhý start ve Wroblewského péči a barvách stáje TVD. Při debutu byl třetí v pražském Zlatém poháru.
 
Pokud oba hnědáci ze severočeské Ploužnice splní roli favoritů, Wroblewski může zažít velmi úspěšnou neděli. V rozhovoru pro kolegy ze serveru Dostihový svět zároveň avizoval, že v opačném případě čeká oba koně přechod do překážkového provozu.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE