reklama 11B

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 5

ikonka

Velká květnová cena se po loňském fiasku s pěti koňmi znovu vrací mezi zajímavé dostihy, ve kterých je možné všechno. O víkendu nás ale zajímá také definitivní návrat Petra Foreta a vystoupení Mike Of Japea ve Slušovicích.
17.05.2019 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
V zásadě existují dva hlavní motivy, na které závodiště mohou účinně lákat na dostihy širší veřejnost - prostřednictvím sázek a příslibu víkendového zážitku pro celou rodinu. Zatímco o letošní absenci toho prvního byla v posledních týdnech napsáno nejen na serveru Jezdci.cz dost, druhý zmíněný atribut zůstává v Česku setrvale na okraji zájmu.
 
Mnozí pořadatelé, ale i část dostihové veřejnosti stále věří, že publikum se musí na tribuny dostavit jaksi automaticky, neboť dostihový sport je zajímavý sám o sobě, a tudíž není třeba dělat nic zvláštního pro oslovení lidí, kteří pravidelně závodiště nenavštěvují. Není většího omylu.
 
Že se to i v Česku dá dělat jinak či se o to aspoň setrvale snažit, už několik let ukazuje závodiště ve Slušovicích, které pořadatel  vedle toho hlavního (dostihy) vychází vstříc i širší veřejnosti pestrým doprovodným programem. V sobotu od 14:00 zahajuje moravské závodiště novou sezonu. Kromě devíti dostihů nabídne také koncert skupiny Fleret se Zuzanou Šulákovou, který v 19 hodin naváže na dostihy. V případě dobrého počasí je avizován i podvečerní seskok parašutistů a průlet letadla.
 
Vrcholem dostihového programu ve Slušovicích bude dvojková Cena Valašska na 1000 metrů, kde vedle Celine My Heart, Yordany či Sign Of The Zodiaca nastoupí také někdejší špičkový sprinter Prince Orpen, vracející se na dráhu po delší pauze a v nových barvách stáje MVDr. Kantek Petr.
 
 
Dostih - 70. Velká květnová cena Renomia (Praha, 19. 5.)
 
Dostihem víkendu je samozřejmě nedělní Velká květnová cena, která se po loňském nejnudnějším ročníku své historie o pěti koních vrací do lepších časů a nabízí vyrovnané devítičlenné pole. Podle Tipsportu jsou favority Noble Cliffs (Foret, 4.6:1) a Cape Freedom (Šafář, 4.85:1), ale šanci na úspěch má minimálně polovina aktérů.
 
Čtyřletý valach Bridport (Verner, 5.7:1) se sice z řad nezvítězivších spektakulárně vyčlenil v 1400 metrů dlouhé Memoriálu Jaroslava Maška, ale podle trenérky Štěpánky Myškové by míle měla být jeho optimem. Stájový kolega Noble Cliffse z DS Pegas Sagar (Florian, 6:1) vstupuje do sezony s nálepkou klasického vítěze, o jehož reálné třídě a výkonnostním stropu stále není úplně jasno.
 

Čtěte také: Zažil slavnou éru i žokeje Smolíka. 33letý Canon stále miluje lidi

 
A pak je tady samozřejmě Zock (Liška, 5.7:1), naposled sedmý v dobře obsazené míli v Chantilly. Václav Luka už tenkrát hovořil o ryzákově životním výkonu, o to zajímavější bude nyní porovnat aktuální výkonnost valacha stáje Joly s domácí špičkou. Něco podobného v malém platí i pro Mormilla (Havelková, 13:1), minule dobře druhého v mnichovské “dvojce”.
  
Kouzlo letošní Velké květnové ceny je ale v tom, že nelze odepisovat ani papírové outsidery. Osmiletý Lexceed (Rája, 11:1) má start v nohou a opakovaně dokázal, že se umí zvednout, domácí odchovanec Tropical Bond (Chaloupka, 13:1) se nachází v možná životní formě a pole dotváří stejně starý "všudybyl" Master Of Gold (Ferhanov, 11:1).
 
A tak dost možná v neděli kolem čtvrt na pět odpoledne potkáte ve Velké Chuchli slušné množství lidí mávajících nikoli tikety, nýbrž svými mobily s tím, že doběh byl přece předem jasný. Takové dostihy jsou nejkrásnější.
 
 
Kůň - Mike Of Jape (Slušovice, 18. 5.)
 
Hledače tříletých talentů na sebe Mike Of Jape upozornil nejpozději na konci dubna, kdy doběhl čtvrtý v karlovarském trialu tříletých na 2000 metrů. Sice za sebou nenechal žádné vyložené hvězdy a na suverénního Angkor Wata ztrácel 9 1/4 délky, ale čtvrté místo bylo pro vítěze z Brna solidním výsledkem a potvrzením faktu, že přihlášky do Českého derby a St. Legeru nejsou nereálným počinem.
 
Nyní čekáme, zda se synovi slavných rodičů Age Of Japea a Mainly Monroe (které oba typově připomíná) podaří další, rozhodující krok směrem vzhůru.
 
V sobotní Ceně Samohýl Motor a.s. Volkswagen Zlín (III, 1800 m) ve Slušovicích, kde poprvé změří síly se staršími soupeři, se takového potvrzení budoucích ambicí zřejmě ještě nedočkáme. Nicméně srovnání Mike Of Japea (Hrouda, 4.5:1) se zkušenými harcovníky Thailandem, Mujahid Bravem či My Charlie Manem nepostrádá na zajímavosti, minimálně by mělo o hřebci prozradit další cenné informace.
 
 
Jezdec - Petr Foret (Praha, 19. 5.)
 
V relativní tichosti proběhl minulou sobotu comeback Petra Foreta po zlomenině klíční kosti, kterou utrpěl při seskoku z Ultimate Fighta po Gomba handicapu. A v sedle Matyska chyběl stájovému jezdci DS Pegas pouhý krk, aby to byl návrat vítězný.
 
Skutečný návrat do sedla se vším všudy ovšem čeká Foreta až tuto neděli, kdy se v Praze vyhoupne do sedla šestkrát. Má při tom k dispozici spolufavorita Velké květnové ceny Noble Cliffse, s nímž předloni vyhrál Velkou cenu Prahy a opakovaně prokázali, že si spolu rozumí.
 
Druhým šancovým ritem odpoledne pro něj bude tříletý hnědák Zafiro (4,85:1) v Ceně Klokánku Hostivice (2400 m). Do St. Legeru přihlášený hřebec při svém letošním debutu koncem dubna prokázal nemalý talent, ale i rezervy a nezralost. Hlavními soupeři Zafira budou při debutu v Lysé nad Labem vítězný polobratr Hessoesse Be Man a účastnice Ceny zimní královny Dula.
 
Kromě toho čeká Petra Foreta například "top-weight" Street Singer (6,5:1) v pětkové Ceně fondu ohrožených dětí.
 
 
Trenér - Helena Vocásková (Slušovice / Praha)
 
Po prvním měsíci a půl sezony má loňská šampionka trenérů Helena Vocásková na kontě šest rovinových a jedno překážkové vítězství. V rovinovém šampionátu se po minulém víkendu ujala těsného vedení, které si může tento víkend  upevnit. Do akce posílá Dianu Jape (3:1) ve Slušovicích a trojici Westernerka (2,3:1), Dula (4.85:1) a Azteka (8.5:1) v Praze. Všechny klisny jede stájový jezdec Michal Hrouda.
 
Překážkovou část stáje reprezentuje pouze loňská pětinásobná vítězka Gold Havannah (1.85:1) ve Slušovicích, ale celá řada němčických koní se chystá příští sobotu do Pardubic.
 
 
Na snímku: Mike Of Jape - foto: Martin Cáp




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE