Doporučení ČJF k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob

ikonka

Česká jezdecká federace publikovala v pondělí 16. března své doporučení k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob a také krátké poselství prezidentky ČJF, Ing. Olgy Plaché všem členům tohoto sportovního svazu.
16.03.2020 15:12  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
Česká jezdecká federace již svým rozhodnutím ze dne 12. března zastavila pořádání veškerých sportovních a vzdělávacích akcí po dobu trvání nouzového stavu pod svou hlavičkou. Dnešní vyhlášení zákazu volného pohybu osob v České republice již tedy nemá přímý dopad na činnosti, které ČJF zastřešuje jakožto sportovní svaz. „Plně si ale uvědomujeme, že jezdecký sport je především o koních, tedy živých tvorech, které je nutné zabezpečit,“ uvádí zástupci České jezdecké federace na svých internetových stránkách.
 
Koně je potřeba zabezpečit nejen po stránce fyziologické (tedy krmení, voda, podestýlka apod.), ale pro zajištění jejich zdraví je nutné zajistit i jejich pravidelné pohybování. Mnoho sportovních stájí nemá k dispozici dostatečné výběhové kapacity a nemůže ani v této krizové situaci zajistit koním dostatek přirozeného pohybu v adekvátně velkém prostoru, nehledě na to, že většina koní byla před vypuknutím pandemie v plném tréninku a kondici připravena na jezdeckou sezonu a jejich „odstavení“ z tréninku může způsobit zdravotní problémy, například i ve formě sebedestrukce z přebytku energie. 
 

PSALI JSME: Zákaz volného pohybu osob vs. péče o koně. Dilema: Co se smí a co ne

 
„Rádi bychom našim členům dali jasné a úřady ověřené odpovědi na dotazy, jak se v této situaci chovat a na co v tomto omezeném režimu mají či nemají právo. Proto jsme odeslali na zástupce Vlády ČR sérií dotazů, které aktuálně od našich členů dostáváme. Vzhledem k situaci však nelze příliš očekávat, že dostaneme rychlé a jasné odpovědi,“ uvádí ČJF. Ministerstvo zemědělství aktuálně potvrdilo, že mezi výjimky z karantény je "zajištění péče o zvířata", kam je možné zařadit kromě krmení a místování také opohybování koně.
 
Další informace jsou dostupné z veřejných zdrojů. K nim ČJF publikovala právně nezávazný výklad. V článku I. Usnesení vlády ČR ze dne 15.3.2020 (celý text zde), jsou ustanovení udělující výjimky, konkrétně: odst. c) cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb příbuzných a osob blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, a odst. d) cest nezbytně nutných k zajištění potřeb a služeb podle písmene c) pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc). Více není v usnesení nic konkretizováno, ale obecně lze i zajištění pohybování koní považovat za zajištění péče o zvířata dle odst. c) a pomoc se zajištěním péče o zvířata cizí osobou brát jako dobrovolnickou / sousedskou výpomoc dle odst. d). z tohoto pohledu by neměl nikdo úředně bránit v možnosti dostat se z místa vašeho bydliště do stáje za účelem zajištění péče o zvířata, a to ani v případě, že kůň není přímo ve vašem vlastnictví.
 
Na druhou stanu je ale režim fungování komerčních stájí plně v kompetenci provozovatelů stájí, kteří mohou / nebo dokonce musí ve svém areálu nařídit taková opatření, aby ochránili zdraví svoje a svých zaměstnanců, tedy mohou například stanovit kolik osob se smí v areálu naráz pohybovat, případně areál pro všechny "cizí" osoby (tedy i majitele koní) plně uzavřít, pokud jsou schopni zajistit plnou péči o zvířata, včetně jejich pravidelného pohybování (kolotoč, výběhy apod.). Takové rozhodnutí je každý majitel koně povinný při vyhlášeném stavu nouze strpět.
 
„Doporučujeme v této nelehké době každému, aby pečlivě uvážil, zda je jeho cesta do stáje je opravdu nutná k zajištění nezbytné péče o koně a zda ji nelze odložit na pozdější dobu. Naopak nedoporučujeme pořádání jakýchkoli společných tréninků, hromadných vyjížděk či příměstských táborů, tedy aktivit, kde je pohromadě více osob, které spolu nesdílí domácnost či zaměstnání. Je nutné si uvědomit, co je smyslem vyhlášené karantény – omezení pohybu a sdružování osob z důvodů zamezení šíření nákazy,“ varují zástupci České jezdecké federace a dodávají: „Řiďte se prosím zdravým rozumem a svá rozhodnutí čiňte s maximální empatií a ohleduplností ke všem ve vašem okolí.“
 

Poselství prezidentky ČJF - Ing. Olgy Plaché

 
Prezidentka České jezdecké federace, Ing. Olga Plachá, zveřejnila také krátké poselství adresované členům ČJF. „Vážení členové ČJF, vážení sportovci a příznivci jezdeckého sportu, již od minulého týdne Výkonný výbor ČJF vydával téměř každý den nové reakce na zpřísňující se opatření Vlády ČR. Současný stav, zakazující všechny akce pod hlavičkou ČJF, mě jako prezidentku sportovního svazu, ale také milovníka koní vůbec netěší. Dnes ráno, když jsem otevřela Jezdecký informační systém – u všech závodů v našem bohatě obsazeném sportovním kalendáři je až do 11. dubna příznak ‚ZRUŠENO‘. Musíme si však uvědomit velmi podstatnou věc – nic na světě není cennější než lidské zdraví. Řiďme se prosím v těchto dnech především zdravým rozumem a maximální ohleduplností ke svému okolí a chovejme se k sobě tak, jak se každý správný sportovec má chovat – tedy v duchu Fair-play. Věřím, že se brzy vrátíme na naše kolbiště. Přeji hodně zdraví vám všem.“
 
Ilustrační foto Josef Malinovský