reklama 11D

Dobrá zpráva ze Slušovic: Je šance dostihy uspořádat, říká Karlach

ikonka

Původně zrušený květnový mítink ve Slušovicích se možná podaří zachránit, potvrdil v pondělí předseda pořádajícího spolku Zdeněk Karlach. Jednání s partnery finišují, definitivní verdikt má padnout v úterý.
15.03.2021 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Současná nejistota kolem dalšího vývoje omezení spojených s Covidem-19 dopadá i na dostihové pořadatele. Již během čekání na oficiální verzi úprav původně schválené termínové listiny začínají jednotlivá závodiště avizovat změny vynucené aktuální situací a předpokládanou absencí diváků v jarních měsících.

Minulý víkend zveřejnily Slušovice na svých webových stránkách zrušení dostihového dne plánovaného na 15. května, v pondělí upozornil server Fitmin na rozhodnutí brněnského pořadatele upustit od konání mítinku 17. dubna.

O tom, že se však situace živelně vyvíjí, svědčí pozitivní vývoj ve Slušovicích, které opět vrací do hry tamní zahajovací dostihy. "Po dnešní předběžné poradě s kolegy z našeho spolku jsme dospěli k závěru, že květnové dostihy by bylo možno přece jen uspořádat, protože se objevily některé nové skutečnosti, které by uspořádání těchto dostihů přece jen umožnily. Definitivní rozhodnutí bude oznámeno v úterý 16. března," uvedl na webu závodiště Zdeněk Karlach, předseda spolku Dostihy Slušovice.

 

Čtěte také: Cheminée v Auteuil došly síly, stáji Vocetka se dařilo v Trevisu

 

Klíčovou postavu slušovického pořadatelského týmu jsme zastihli v pondělí dopoledne při návratu z jednání s partnery závodiště. "Situace není jednoduchá a stále neznáme definitivní termínovou listinu a propozice, ale stáje potřebují běhat a směřovat přípravu svých koní na jarní dostihy. Vnímáme zájem trenérů a majitelů, každý dostihový den je pro ně důležitý, a tak se snažíme udělat maximum. Nově se objevily možnosti, jak květnový dostihový den zachovat. V úterý budeme moudřejší," řekl Karlach serveru Jezdci.cz.

Příprava slušovické dráhy na sezonu pokračuje standardně. "Situaci trochu komplikovalo bahno zejména ve slušovickém oblouku, což je takový kritický úsek, kam se stahuje voda od Slušovic. Některé práce to pozdrželo, ale teď se zdá, že by se počasí mohlo umoudřit a postupně to řešíme," dodává.

V původně vypsané termínové listině figurují Slušovice s pěti dostihovými dny. Kromě zmiňovaného 15. května jsou plánovány mítinky na 19. června, 21. srpna, 18. září a 28. října. S výjimkou sváteční Velké slušovické steeplechase jde ve všech případech o soboty.

Slušovický tým nyní naplno zaměstnávají přípravy nadcházející sezony. Zdeněk Karlach však se zájmem sleduje i klasické ambice koní z místních stájí. Do derby předběžně směřují reprezentanti stáje Březová Rex Of Thunder a Tony Boy či další svěřenkyně Jana Demeleho Lorelly.

"Zatím nemám až tak dobré povědomí ani srovnání, řada trenérů jezdících na práce do Slušovic letos ještě nepřijela. Samozřejmě ale budu moc rád, když koně z blízkého i širokého okolí budou na dráze úspěšní. Mám z toho vždy radost," uzavírá Karlach.

 

Krátce ze zahraničí

 

Španělský šampion Václav Janáček získal první vítězství po návratu z dubajského angažmá. Na nedělním mítinku v Madridu triumfoval na tříletém Astralovi v dostihu na 2100 metrů.

Dvě dotovaná umístění v Itálii si mezi pátkem a nedělí připsali trenér Miroslav Nieslanik a stáj MUDr. Evy Nieslanikové. Pětiletý Manoamano, loni třikrát druhý v jedničkových dostizích, doběhl čtvrtý v Premio Matahawk (1200 m, 16 500 eur) na římském závodišti Capannelle. Jeho o rok mladší tréninkový kolega Sepius v neděli na milánském závodišti San Siro zvítězil start-cíl v Premio Frisozzo (2400 m, 11 000 eur), ale byl rozhodčími přesunut na třetí místo. V sedle obou koní byl stájový jezdec Milan Zatloukal.

Ole Caballero byl v neděli úspěšnějším z dvojice koní Scuderie Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího v Nancy. Osmiletý valach obsadil sedmou příčku ve steeplechase na 4200 metrů. Po více než roční přestávce se vracející tmavý hnědák Volunteers byl Josefem Bartošem zadržen před cílovou rovinou proutěných překážek na 3800 metrů.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE