reklama 11A

Divocí koně z Milovic osídlili dvě rezervace na Pardubicku a Třeboňsku

ikonka

O dvě nové rezervace se rozšířil počet přírodně cenných míst v České republice, kde o krajinu pečují tzv. divocí koně. Jedna se nachází na Pardubicku u rybníka Bachor, druhá rezervace vznikla na Třeboňsku v Jihočeském kraji v nivě řeky Lužnice.
14.11.2020 18:40  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
První ze dvou nových rezervací vznikla díky podpoře Agentury ochrany přírody a krajiny v rámci Přírodní rezervace Baroch u stejnojmenného rybníka na Pardubicku. Lokalitu tam pro „divoké koně“ připravila ochranářská organizace JARO Jaroměř. 
 
Tzv. "divocí koně" (plemeno exmoorský pony - pozn. red.) budou u rybníka Baroch spásat především rozsáhlé porosty rákosu a orobince. Budou tak pomáhat vytvářet pestřejší mozaiku pro několik druhů vodních ptáků. „Ve spolupráci JARO Jaroměř a Agentury ochrany přírody vznikla již v roce 2018 rezervace na Plachtě v Hradci Králové. Jsme velmi rádi, že na ni dnes navázala také rezervace u rybníka Baroch,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která koně pro rezervaci bezplatně poskytla.
 
Na Baroch přijelo ve dvou transportech celkem osm koní z rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice. „Zvířata zvládla cestu dobře a začala se hned seznamovat s novým prostředím. Pustila se do spásání rákosu, který ze savanovité krajiny u Milovic neznají,“ doplnil Dalibor Dostál.   
 

PSALI JSME: Pro tuto chvíli zachráněni. Divocí koně z Milovic dostali další šanci

 
V přírodní rezervaci hnízdí například husy velké, vyskytují se tam také kachny divoké, čírky obecné, potápky malé, bukač velký a další druhy. Ze vzácných rostlin se u Barochu vyskytuje kruštík bahenní, hadilka obecná nebo prstnatec pleťový. Baroch je takzvaný „nebeský rybník“, který nemá svůj přítok a je závislý jen na dešťové vodě.
 
Druhá rezervace vznikla na Třeboňsku v Jihočeském kraji v nivě řeky Lužnice. Meandry Lužnice se sítí slepých ramen v těchto místech vytvářejí podmínky pro přirozená společenstva mokřadů a luk. Z Milovic tam zamířila v sobotu 14. listopadu první skupina tří koní, o den později je doplní další trojice. Celkem bude v této nestátní rezervaci šest divokých koní. „Všem, kteří nové rezervace pro divoké koně připravili, bychom chtěli poděkovat. Těší nás, že tento typ péče o krajinu, obvyklý ve vyspělých zemích, získává stále větší zastoupení také v České republice,“ uzavřel Dalibor Dostál.
 
Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, odkud koně do obou nových rezervací přijeli, vznikla v roce 2015 díky podpoře Operačního programu životní prostředí.
 
Zdroj: Tisková informace České krajiny



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE