reklama 11C

Devadesátka EquiTV: V Kladrubech oslavili 440. výročí povýšení císařem

ikonka

Lepší oslavu výročí 440 let od doby, kdy císař Rudolf II. vydal dekret, kterým kladrubskému hřebčínu udělil statut císařského hřebčína, si příznivci této instituce ani nemohli přát. Ve znamení oslav proběhl Den starokladrubského koně.
29.05.2019 17:22  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

DEVADESÁTKA EQUITV Z KLADRUB JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem si letos připomíná 440 let od doby, kdy císař Rudolf II. vydal dekret, kterým udělil statut císařského dvorního hřebčína. Oslavě tohoto významného výročí byl věnován i letošní Den starokladrubského koně, který se konal v sobotu 25. května. Ušlechtilí koně, ale i krásné, téměř letní počasí přilákalo do Kladrub rekordních 3000 návštěvníků. 

Na zahájení nechyběl zmíněný císař Rudolf II., který dorazil s hraběnkou Kateřinou Stradovou. Přivezla je slavnostní císařská zápřež - osmispřeží pod vedením Jiřího Nesvačila. Mezi vzácnými hosty, kteří se osobně zúčastnili zahájení, byl i dánský královský podkoní Niels Randløv. Dánský dvůr je známý tím, že starokladrubské koně využívá při slavnostních ceremoniálech.  

Do programu se postupně zapojilo téměř šest desítek koní. V kočárovém reji byly prezentovány ukázky zápřeže, které je možné vidět jen vzácně. Například tandem, ruská trojka nebo pětispřeží. Hned čtyři významné chovatelské instituce se zapojily do jezdecké čtverylky. Účinkovali v ní nejen reprezentanti domácích Kladrub a Slatiňan, ale také Písku, Tlumačova a slovenských Topolčianek. Atraktivní byla ukázka push ballu, kterou předvedli studenti Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem.

Úspěšný chov zastupovalo volné stádo patnácti klisen s hříbaty. Vrcholem Dne starokladrubského koně bylo vystoupení 11 čtyřspřeží, celkem tedy 44 starokladrubských koní. Každý kůň tak vyjadřoval jedno desetiletí historie od založení dvorního hřebčína. Celé číslo bylo doprovázeno symfonickou básní Vltava Bedřicha Smetany. 

Foto: Magdalena Straková




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE