Deset témat roku 2021, která silně rezonovala v jezdecké komunitě

ikonka

Josef Váňa, Anna Kellnerová, olympiáda, covid, herpes, kokain, fiakristé, ale také příběhy koní, narození dětí či smrt. Přinášíme vám výběr deseti témat, která oslovila v roce 2021 největší část z více jak milionu unikátních uživatelů webu Jezdci.cz.
05.01.2022 13:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
Na zpravodajském webu Jezdci.cz jsme publikovali v roce 2021 celkem 1.850 článků a 798 krátkých zpráv. Oslovili jsme přes 1,1 milionu unikátních uživatelů, kteří vytvořili 2,7 milionu návštěv a prohlédli si 4,3 miliony stránek. 
 
Největší zájem u čtenářů tradičně vzbuzují články, které přinášejí překvapivé, či dokonce šokující informace. O to více potěší, když jsou u návštěvníků úspěšné příspěvky i s pozitivní tématikou. A právě těch se snažíme přinášet věší množství. Pojďte si s námi připomenout deset témat, která vzbudila největší ohlas.
 

1) Josef Váňa mladší na podzim ve středu pozornosti

Na úspěšné působení v Cagnes-sur-mer chtěl na podzim roku 2021 navázat Josef Váňa mladší s koňmi stáje Scuderia Aichner. Dlouho chystanou výpravu na Riviéru však zhatil distanc za předloňský pozitivní test L' Estrana v Meranu. Italský šampion se odvolal k soudu. Přestože kauza dál pokračuje, trest pro trenéra z pohledu italské dostihové autority již běží. Přípravu koní směřujících do Trevisa a Pisy tak dočasně převzal Josef Váňa starší. France Galop však podobné řešení neakceptoval a odmítl Váňovy koně přijmout na startovní listinu. Článek na toto téma zaujal rekordní počet uživatelů a nasbíral přes 130 tisíc zhlédnutí, čímž se stal zatím nejčtenějším článkem v historii webu Jezdci.cz.
 

2) Česká účast na olympiádě a Anna Kellnerová jako nejvýraznější osobnost

Účast českých jezdců ve skocích a ve všestrannosti na olympijských hrách v Tokiu na sebe přitahuje dlouhodobě velmi silnou pozornost. Ta rostla ještě více, pokud informace souvisely blíže s Annou Kellnerovou. Článek, který pár dní před odletem do Japonska citoval informace uvedené v rozhovoru pro EquiTV.cz, si přečetlo 60 tisíc lidí. Česká reprezentantka v něm prozradila, jak je spokojena s formou svých koní, ale také to, jak se zrodil její olympijský sen.
 
Téměř stejnou sledovanost měl i článek o přípravném startu Kellnerové s klisnou Catch Me If You Can OLD v německém Hagenu, jenž proběhl pod světly reflektorů. Vyzkoušet si starty ve večerních hodinách za umělého osvětlení si chtěla před olympiádou většina parkurových jezdců.
 
Několik dalších příspěvků o Anně Kellnerové si přečetlo kolem tří desítek tisíc návštěvníků. Jedním z nich byl ten, který pojednával o ukončení spolupráce s irskou trenérkou Jessicou Kürten. Tato kapitola se uzavřela po šesti letech krátce po hrách v Tokiu.
 
Pokud jde o další materiály související s hrami v Tokiu, tak vedly ty, v nichž se nehovořilo o výsledcích. Jedna velmi smutná zpráva z Tokia doslova obletěla svět. Během terénní zkoušky v Sea Forest parku se jen pár skoků před cílem fatálně zranil švýcarský kůň Jet Set, kterého sedlal Robin Godel. Po konzultaci s veterináři a majiteli musel být utracen. Na našich stránkách si tuto zprávu přečetlo přes 43 tisíc lidí. 
 
Dalším rezonujícím tématem s olympijskou tématikou byl formát soutěží, který čelil kritice už ve fázi návrhu, a nesetkal se s nadšením ani v praxi. Někteří jezdci se vyjadřují opatrně, jiní jej otevřeně a tvrdě kritizují. Podle serveru Horse and Hound považuje většina jezdců změnu za špatnou, přesto by stejný model měl zůstat i pro Hry v Paříži. Téma zaujalo přes 20 tisíc návštěvníků. 
 
Ale abychom nezůstali jen u těch negativních zpráv, tak přes dvě desítky tisíc návštěvníků zajímalo, kdy a co mohou v Tokiu na dálku sledovat. Pěticifernou čtenost měl i článek o transportu koní do Japonska.
 

3) G-Bugatti Dwerese Hagen prohrál po požáru svůj boj o život

Začátkem září jezdecká komunita se zatajeným dechem sledovala dění po požáru ve Sportovní stáji Málek a všichni doufali v zázrak. Ten se však nakonec nekonal. Patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen prohrál svůj boj o život. Napříč Českou republikou běžela vlna solidarity.
 
S koncem září skončila Sbírka na pomoc Sportovní stáji Málek. Na transparentním účtu u Raiffeisen Bank se sešlo přes jeden a čtvrt milionu korun.
 
Kateřina Málková s Michaelou Brožkovou převzaly v Chuchle Areně Praha z rukou Andrey Halíkové symbolický šek na 1.285.000 korun, které se vybraly po tragickém požáru ve Sportovní stáji Málek. „Nenacházím správná slova, jak poděkovat,“ řekla Málková.
 

4) Smutná loučení: Martin Matějka, Pavel Turek, Jana Holá a další

V roce 2021 jsme se museli navždy rozloučit s několika výraznými hipologickými osobnostmi, na které jsme zavzpomínali. V nedožitých 58 letech zemřel ve čtvrtek 28. ledna po dlouhé nemoci bývalý parkurový reprezentant, ale také trenér Martin Matějka, ve středu 24. února ve věku 53 let navždy opustila jezdeckou komunitu Jana Holá. Ve věku 67 let zemřel v neděli 4. dubna po krátké těžké nemoci Miloslav Perníček. V pondělí 9. srpna 2021 nás navždy opustil pan Pavel Turek.
 
Ačkoliv se Petr Kellner aktivně jezdeckému sportu nevěnoval, jeho tragická smrt těžce zasáhla celou komunitu lidí kolem koní. Společně s jeho rodinou totiž pro toto odvětví udělal za posledních více jak deset let tolik, co nikdo před tím.
 
Potkal Jana Masaryka, Latu Brandisovou či hřebce Tornado, pamatoval éru Ludvíka Ambrože v Napajedlích i doby, kdy na Malé Straně fungovala Nostitzova jízdárna. Na konci května 2021 jsme zveřejnili vzpomínky Jiřího Soukupa, který zemřel měsíc před svými 94. narozeninami.
 

5) Potomci známých jezdců: Vášáryová, Opatrný, Nesvačil

Jsme moc rádi, když smutná témata můžeme vyvážit i těmi veselými. V pondělí 1. února přišla od Aleše Opatrného dlouho očekávaná šťastná zpráva. Jeho partnerka Natálie Roučková přivedla na svět dceru Lilien. Tato větev rodiny Opatrných se tak rozrostla na pět členů, společně mají již dva syny – Patrika a Olivera.
 
Radostná zpráva dorazila do redakce o něco později od úřadující drezurní mistryně České republiky Hany Vášáryové. V pátek 12. března krátce před 13. hodinou se jí narodila dcera Emília. Ponese tak jméno své babičky a slavné slovenské herečky. Tento článek si našlo přes 33 tisíc čtenářů. 
 
Když už jsme u výčtu šťastných zpráv, tak Jiřímu Nesvačilovi mladšímu a jeho manželce Kateřině se narodil 19. dubna syn Ondra.
 

6) Z neznámého koně celebritou. Šance na život pro Shamballu

Velký ohlas nejen v jezdecké komunitě vzbudil příběh čtyřletého hřebce Shambally. O jeho život s ním bojovala nová majitelka Nikola Hartlová, jež založila crowdfundingovou sbírku přes Donio. Proč a jakou šanci má tento kůň? Zjišťovali jsme podrobnosti, které se přečetlo téměř 35 tisíc uživatelů. Druhý článek měl sledovanost něco přes 20 tisíc.
 

7) Herpes vyděsil jezdecký svět, v ČR se začalo povinně očkovat

Ve čtvrtek 25. února přinesl server Jezdci.cz informaci, že ve Valencii se vyskytla nákaza herpesvirem EHV-1. Situace byla v dalších dnech stále dramatičtější. Zrušena byla túra v Olivě a všechny akce ve Francii. FEI hovořila o nejzávažnějším ohnisku za desítky let. Každodenní zpravodajství na toto téma sledovaly tisíce majitelů koní.
 
Web World of Showjumping přinášel srdcervoucí příběhy jezdců, kteří zůstali se svými koňmi na závodišti Centro Escuela de Saltos CES Valencia ve Španělsku. „Je to živé peklo a ti, kteří tu nebyli, nikdy nepochopí, jak špatná je situace.“
 
Epidemie EHV-1 se dotkla i několika českých jezdců, kteří se narychlo vraceli domů. Jejich koně museli zůstat v karanténě. V Hořovicích raději zrušili závody. „Máme strach kvůli herpesviru. Kdyby se to tady objevilo, tak nám zavřou celou stáj,“ konstatoval Aleš Opatrný.
 
Zájem o očkování koní proti EHV-1 byl tak velký, že v podstatě nebylo čím očkovat. Přitom to byl základní předpoklad pro to, aby se s koňmi mohlo vyrazit na jezdecké závody, dostihy apod. Zjišťovali jsme, kdy budou dostupné nové zásoby.
 

8) Covid-19, opožděný start jezdecké sezony a emoce kolem výjimek

Od 1. března 2021 platil v České republice zákaz cestování mezi okresy. Výjimku měli např. lidé cestující do zaměstnání, ale důvodem cesty může být i zajištění péče o zvířata. Majitelé koní s sebou při cestách mimo okres měli mít vyplněný formulář.
 
ČUS publikovala začátkem dubna Výkladové stanovisko k zákazu a omezení sportovní činnosti, resp. k částečnému uvolnění zákazů. Od 12. dubna se mohlo v rámci spolkové činnosti sportovat venku v počtu do 20 osob. Soutěže dál podléhaly povolení MZČR.
 
Oznámení zástupců Asociace Český skokový pohár, že tato domácí parkurová extraliga obdržela výjimku Ministerstva zdravotnictví a Národní sportovní agentury pro pořádání letošního ročníku, vyvolalo mnoho reakcí, proč dostal výjimku právě tento seriál.
 
Prezidentka České jezdecké federace reagovala na otevřený dopis bývalého člena Výkonného výboru ČJF Martina Blažka ohledně výjimky NSA pro Český skokový pohár a podpory dalších akcí. Olga Plachá uvedla, že VV ČJF o výjimce pro ČSP vůbec nejednal.
 

9) Kauza Vingrálková: roztok s kokainem a terapeutická výjimka

Jak v únoru 2021 informovala prostřednictvím svého profilu na Facebooku parkurová reprezentantka Sára Vingrálková, případ jejího pozitivního dopingového vzorku se uzavřel. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru jí udělila terapeutickou výjimku
 
Rozhodčí nález Českého olympijského výboru v případu Sáry Vingrálkové, který byl krátce publikován na stránkách ČOV, vzbudil velký rozruch mezi jezdeckou komunitou na sociálních sítích. Všechny články na toto téma měly nejen velkou sledovanost, ale také silnou odezvu veřejnosti.
 
Česká jezdecká federace sice nezveřejnila slibované procesní rozhodnutí v případě Sáry Vingrálkové, které Rozhodčí komise Českého olympijského výboru udělila terapeutickou výjimku. Dočasné pozastavení činnosti však z JISu bylo odstraněno.
 
Česká jezdecká federace a Antidopingový výbor ČR oslovily 2. března 2021 Světovou antidopingovou agenturu (WADA) i Mezinárodní jezdeckou federaci (FEI), aby se odvolaly v případě podezření z dopingu jezdkyně Sáry Vingrálkové.
 
Redakce Jezdci.cz oslovila ve čtvrtek 4. března Sáru Vingrálkovou se žádostí o vyjádření k dalšímu vývoji její kauzy. Ta se následně rozhodla své stanovisko publikovat prostřednictvím svého facebookového profilu. „Jsem proti dopingu,“ zopakovala.
 
Parkurová jezdkyně Sára Vingrálková uvedla v polovině června na svém facebookovém profilu, že Světová antidopingová agentura očistila její jméno a potvrdila rozhodnutí Rozhodčí komise Českého olympijského výboru v její kauze.
 
Do čela Antidopingového výboru usedl právník Jiří Janák, který zastupoval Sáru Vingrálkovou v její dopingové kauze. Primář ošetřující jezdkyni po jejím pádu mezitím přišel o funkci, napsal server Seznam Zprávy ve velkém shrnutí případu.
 
Disciplinární komise ČJF rozhodla o zastavení řízení vedeného ve věci podezření z porušení antidopingového pravidla parkurovou jezdkyní Sárou Vingrálkovou. Po udělení terapeutické výjimky a rozhodnutí WADA jinou možnost DiK ČJF ani neměla.
 

10) Závěr roku s pražskými fiakry. Za rok možná přijde jejich konec

Rada hlavního města Prahy rozhodla 20. prosince o tom, že již nebude od roku 2023 podporovat koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce a zrušila jejich stanoviště. Reagovala tímto na kampaň Kůň není stroj spolku Hlas zvířat.
 
„Je to strašně těžká situace,“ řekl předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský o rozhodnutí pražských radních zrušit stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí. K tomuto kroku podle něj nebyl žádný objektivní důvod.
 
Veronika Rosická má bohaté zkušenosti s koňmi, kteří pracují s fiakry na Staroměstském náměstí. Rozhodnutí pražských radních o zrušení stanovišť pro koňské povozy vnímá jako politický krok, jenž není podložen reálnými problémy a špatnými podmínkami. To podstatné z rozhovoru s ní pro EquiRadio si přečetlo téměř 28 tisíc lidí.
 
O pražských fiakrech toho bylo v posledních dnech roku 2021 řečeno i napsáno mnoho, ale nikdo podrobně nepopsal, co vše taková práce obnáší nejen v případě koní, ale jejich lidských kolegů. Vypravili jsme se tak prozkoumat, o co Praha možná za rok přijde.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová