Dění v týdnu: Řada akcí zrušena, některé proběhnou ve změněném formátu

ikonka

Situace kolem koronaviru hýbe světem a dotýká se také zahraničních i domácích jezdeckých akcí. Spousta jich byla definitivně zrušena. Ve změněném formátu proběhne událost Dutch Masters v Nizozemí, doma pak Hradištko, Svržno a možná i Heroutice.
10.03.2020 20:16  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

Velmi zásadně v posledních dnech ovlivňuje jezdecké a chovatelské akce situace šířícího se koronaviru, a to jak v zahraničí, tak i na území České republiky. V úterý 10. března u nás vešlo v platnost navíc nové nařízení vlády, které zakazuje veřejné akce nad 100 osob.
 
Největší zahraniční akcí víkendu v polovině března bude nizozemský festival Dutch Masters v s'Hertogenbosch. Navzdory situaci proběhne, avšak s omezením do tisícovky diváků denně. Na programu jsou mezinárodní skokové a drezurní soutěže a vše vypukne již ve čtvrtek 12. března.
 
Z českých reprezentantů zůstávají v týdnu od 9. března na Sunshine Tour ve španělském Vejer de la Frontera Charlotte Augier de Moussac, Barbora Bínová, Vladimír Malák, Sergej Motygin, Aleš Opatrný, Kateřina Tomanová a Ondřej Zvára.
 

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz akcí v Česku: Ruší se Jezdecký festival i kvalifikace ZJP ČJF

 

Z domácích akcí byl definitivně zrušen Zimní jezdecký pohár v Tlumačově, dále pak přehlídka hřebců v Písku, zrušeny jsou rovněž vzdělávací akce pod hlavičkou České jezdecké federace. Konat se nebude ani galavečer Koně na Žofíne, který se měl uskutečnit 21. března.
 

Hradištko, Heroutice a Svržno: Čtěte vyjádření pořadatelů

 

Některá sportovní setkání se na našem území o víkendu 14. až 15. března přeci jen uskuteční, jedno z nich proběhne v sobotu 14. března například v Hradištku u Sadské. "Z původních závodů jsme se rozhodli udělat veřejný trénink. Bude vydán časový harmonogram, aby bylo jasné, kdy bude stát jak vysoký parkur tak, aby se lidé v místě konání vystřídali. Zároveň budou skoky stát v hale i na venkovním kolbišti. Každá jezdecká dvojice bude mít časový limit, během kterého bude mít postavený parkur k dispozici," prozradil Petr Půlpán.
 
Podobně uvažují i pořadatelé drezurních závodů v Herouticích. "Zatím ještě nejsme definitivně rozhodnutí, ale zvažujeme, že zrušíme oficiální soutěže a proběhnou pouze hobby závody. O konečném stanovisku budeme účastníky informovat prostřednictvím Jezdeckého informačního systému," sdělila Jana Perníčková.
 
Ohledně závodů Svržno Tour jsme kontaktovali Michaelu Kodadovou: "Vzhledem k tomu, že máme málo startujících a celá akce se koná od devíti přibližně do 17:45, vydaná omezení vlády se na nás nevztahují. Pokud tedy nedojde k nějakému dalšímu nařízení, předpokládáme, že vše bez problému proběhne."
 
Ilustrační foto FEI/Digishots