reklama 11D

ČJF doporučuje očkování proti herpes viru. Při PPO zkolabovala klisna

ikonka

ČJF vydala 3. prosince na svém webu doporučení na očkování proti herpes viru. Jde o reakci na kolaps klisny jedné z českých jezdkyň při letošním GC Prague PlayOffs. Byl u ní zjištěn herpes virus, jenž je u koní častý, ale jeho přenos lze omezit.
03.12.2019 13:24  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 

Celé prohlášení ČJF k infekci herpes virem:

 

V průběhu mezinárodních parkurových závodů GC Prague PlayOffs 2019, zkolabovala klisna české jezdkyně a byla neprodleně odvezena na veterinární kliniku s podezřením na neurologické potíže. Po dalších následných vyšetřeních byla potvrzena nákaza Herpes virem. 
 
V případě herpes viru koní není povinnost vakcinace a nejedná se o nákazu povinnou hlášení jako například chřipka. U koní se vyskytuje celkem 9 typů viru, nejvýznamnější však jsou EHV-1 a EHV-4. Ty nejčastěji způsobují respirační onemocnění, potraty březích klisen a neurologická onemocnění. Jedná se o běžný patogen, kterým je během života exponována většina koní. I když vzhledem k vlastnostem viru žádná vakcína neposkytuje plnou ochranu (především proti neurologické formě), vakcinace zvyšuje celkovou úroveň ochrany před herpes viry, snižuje viremii a vylučování viru do prostředí.
 
Rádi bychom tak apelovali na všechny majitele koní a jezdce, aby prodiskutovali se svými ošetřujícími veterináři, možnosti prevence a zvážili alespoň základní vakcinace svých sportovních koní vakcínou proti EHV-1 a EHV-4. Jedná se zejména o koně, kteří cestují téměř každý víkend, především na mezinárodní závody, kde se sjedou koně z více zemí.
 

Zde v příloze naleznete informace o viru, které ČJF obdržela z FEI veterinárního oddělení.




Štítky: ČJFočkování
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE