Český skokový pohár plánuje devatenáctou sezonu. Navzdory koronaviru

ikonka

Ještě před měsícem nikdo z nás nečekal, jaké myšlenky se nám budou honit hlavou v posledních březnových dnech. Za normálních okolností by zbývaly do startu letošní zahajovací Velké ceny v Martinicích přibližně dva týdny. Ale co teď?
01.04.2020 16:14  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Uběhl necelý měsíc od prvního zaznamenaného případu v České republice a situace je zcela odlišná. Život, nejen v této zemi, ochromila pandemie koronaviru. V posledních dnech se v médiích hromadí informace, které se věnují pouze úzkému spektru témat. Kdo kam nesmí, anebo naopak může. Co vlastně můžeme a co ne. Kdy a jestli vůbec odstartuje letošní jezdecká sezona. 
 
„Tato panika úplně vytěsnila pozitivní myšlenky, které v těchto dnech všichni tolik potřebujeme. Každý tunel má svůj světlý konec a ten je třeba hledat a těšit se na něj,“ uvádí se na webu Českého skokového poháru. V tomto duchu probíhají i přípravy letošního devatenáctého ročníku, které jsou v plném proudu bez náznaku zásahu koronaviru.
 

PSALI JSME: Aleš Suchánek: Situace s termíny ČSP je složitá, ale ne neřešitelná

 
„Samozřejmě pozorně sledujeme informace a sdělení vlády týkající se návratu k normálnímu životu v ČR. S tím velmi úzce souvisí i start Českého skokového poháru. To, že neodstartujeme v Martinicích 15. dubna 2020 je jisté a bylo to již avizováno. V ohrožení jsou i květnové Velké ceny v Brně, Hradištku a Ostravě. Je klidně možné, že letošní pohárový ročník zahájí, možná i trochu symbolicky, v Suché u Litomyšle, tedy v areálu prezidenta Asociace ČSP Jiřího Skřivana. Variant je zatím celá řada. Připraveno je několik scénářů řešení letošní pohárové sezony. Přesun některých Velkých cen do nových termínů zažil pohár již několikrát ve své historii a není to věc neřešitelná. V zásadě se dá říci, že po uvolnění sportovního prostředí v ČR z moci vládní, jsme schopni ve velmi krátké době reagovat a roztočit letošní pohárová kola,“ konstatují zástupci Asociace Český skokový pohár na svých internetových stránkách.
 
Jaké obrátky se u tohoto, historicky prověřeného, soukolí dají čekat? „Každopádně velmi zajímavé! Je to dáno i tím, že s největší pravděpodobností zůstanou zavřeny hranice ČR a pozornost všech sportovců se tedy bude otáčet pouze domácím směrem. Dá se tedy očekávat účast jezdecké elity na mítincích Českého skokového poháru. Olympionici se budou chystat na posunutou účast pod pěti kruhy v domácím prostředí a jistě i na mítincích Českého skokového poháru. Nejen Velké ceny, ale i série U25 a CJC v tom nejsilnějším konkurenčním složení startovních listin. To bude možná jen jedna z odměn jezdecké veřejnosti za jarní strasti v rámci virové pandemie,“ pokračují představitelé domácí parkurové extraligy. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČJF již plánuje restart jezdecké sezony po uvolnění současných omezení

 
Zároveň to je a bude i velká výzva pro pořadatele, připravit pro jezdce natolik kvalitní podmínky, aby se příprava v domácím prostředí vyrovnala startům na zahraničních kolbištích. „Jsme přesvědčeni, že právě pohárové mítinky budou i díky několikanásobné účasti zahraničních stavitelů dobrou volbou pro přípravu nejen olympijských aspirantů, ale i dalších jezdců a koní, kteří by za jiných okolností startovali v zahraničí. V těchto dnech vzniká prostor i pro případné úpravy rozpisů pohárových mítinků ve vztahu k výše uvedenému. Všechny nápady jsme samozřejmě schopni konzultovat a případně využít již v letošním roce. Těšme se na to, že tyto virové komplikace brzy pominou a po jarní odmlce se otevřou brány závodních areálů. Bude to okamžik, kdy do startu letošního pohárového ročníku budou zbývat už jen desítky hodin, jelikož na to budeme připraveni. Závěrem nám dovolte smeknout před všemi, kteří jsou v první linii a chrání nás ostatní před koronavirem. Za svou obětavost, nasazení a odhodlání si zaslouží velký obdiv a uznání,“ dodávají členové Asociace ČSP.
 
Zdroj: www.ceskyskokovypohar.cz
Ilustrační foto Zenon Kisza