Bad Harzburg: Bartoš má double, ale "jezerní bitvu" vyhrál Faltejsek

ikonka

Překážkový program zahajovacího dne letního mítinku v Bad Harzburgu se změnil ve velký souboj Josefa Bartoše a Jana Faltejska. Na proutkách se dvakrát prosadila stájová jednička z Mlýnců, ale ve slavném Seejagdrenen udeřil Faltejsek na Piraniye.
22.07.2021 20:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Ve dvou různých zemích a s odlišnými výsledky se ve čtvrtek prezentovali koně v českém tréninku. Zatímco ve francouzském Vichy ani jeden ze čtyř tuzemských zástupců nedosáhl na jednociferný výsledek, v rámci zahajovacího dne populárního mítinku v německém Bad Harzburgu české stáje zcela ovládly všechny tři překážkové dostihy.

Dvě vítězství vybojoval žokej Josef Bartoš na svěřencích Josefa Váni. Pětiletý Bitcoin potvrdil dobrý dojem, který zanechal na konci června v Pardubicích, udržel letošní neporazitelnost na proutěných překážkách a ozdobil se úspěchem v kategorii listed.

Krátce po startu Professor Dr. Werner Glahe-Memorialu (3400 m, 10 000 eur) usadil Bartoš valacha majitele Bernda Dietela na druhou pozici, brzy však přešel na špici a nasadil k trháku. V závěrečném kilometru se ho sice vydal stíhat favorit Aztek s Janem Faltejskem, ale dokázal se mu přiblížit jen na 4 1/2 délky. Dotvořil první ze čtvrtečních doběhů “raz-dva” v podání českých koní.

 

Tip: Ze slavného jezdce politickým vězněm. Tíživé svědectví Václava Čechury

 

"Bitcoin už něco ukázal v Pardubicích, kde dobře debutoval proti starším koním. Když jsem dnes viděl, že vedoucí kůň špatně skáče, šel jsem do vedení. Věděl jsem, že když neuděláme chybu, vyhrajeme," poznamenal Josef Bartoš po doběhu.

Podobný scénář byl k vidění i ve druhém dostihu přes proutěné překážky Bockberg-Burgberg-Aussichtsreich-Rennen (3400 m, 6000 eur). Kombinace Bartoš - Váňa - Dietel tentokrát slavila díky na překážkách debutujícímu Meeradlerovi.

Čtyřletý ryzák v cílové rovině lehce minul favorita Arkalona a zvítězil o 3 1/2 délky, čímž hodil pomyslnou rukavici svému trenérovi, který v německém přímém přenosu před startem avizoval, že v případě vítězství nad Arkalonem se bude vracet domů pěšky. Třetí český účastník Oriental Glory ztratil za jednou z překážek jezdkyni Michaelu Musialovou.

Souboj mezi Bartošem a Faltejskem se odehrál i ve finiši specifické steeplechase RaceBets.de-Seejagdrennen (3550 m, 7000 eur). Poté, co domácí favorit Wutzelmann ztratil Pavla Složila při překonávání jezírka, zůstali v dostihu jen tři koně a své velké sólo dotáhla do vítězného konce Piraniya pod Janem Faltejskem.

Ukrajinská rodačka v barvách stáje Vocetka však musela v posledních metrech odrazit velký útok polokrevného Shoemakera s Bartošem. Svěřenkyně Grega Wroblewského uhájila na cílové čáře půldélkový náskok. "V Bad Harzburgu jsem Seejagdrennen ještě nevyhrál," radoval se v cíli Faltejsek.

Solidně si čeští koně počínali i v rovinové části programu. Opakovaně se zapojili i do boje o vítězství, ale v krátké cílové rovině pro ně pokaždé přišel cíl o trochu dříve než potřebovali. To platilo zejména pro Polish Kinga, který pod Barborou Hejnovou ztrácel v dostihu kategorie F na 2000 metrů z třetího místa jen půl délky a nos na vítěze. Dvě třetí příčky ukořistila také Michaela Musialová s Bell Elysees ve čtyřkovém handicapu na 2400 metrů a na Planteur’s Whiskey o kategorii výše na 1550 metrů.

Naopak ve Vichy se tentokrát českým barvám nevedlo podle představ. Účastnice Českého derby Surabaya uzavřela doběh dostihu tříletých na 2000 metrů se ztrátou asi 26 délek na vítěze. V poli poražených skončili i Rabbit Havana, Ultimate Fight a Vaerya.

Foto: Deutscher Galopp, zdroj: Wettstar.de