Andre Schröder byl suspendován. Parkurový jezdec se dopustil týrání

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI pozastavila činnost parkurovému jezdci Andremu Schröderovi. Němec, který v posledních sezonách závodil za Ukrajinu, je suspendován na rok. Na květnovém CSI v Šamoríně se dopustil závažného porušení kodexu welfare.
05.10.2021 19:58  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI zveřejnila 4. října na svém webu, že jezdec Andre Schröder závodící v barvách Ukrajiny byl na rok suspendován. Důvodem bylo kruté zacházení s koněm. 
 
Rodilý Němec je juniorským mistrem Evropy z roku 2007. Za svou kariéru startoval i za Ázerbájdžán a v posledních šesti sezonách právě za Ukrajinu. Závažného porušení welfare se dopustil při mezinárodních parkurových závodech CSI v Šamoríně začátkem května letošního roku. 
 
Oficiálové nahlásili na FEI, že jezdec před Grand Prix použil u koně Allegra zadní kamaše opatřené ostrými tlakovými body. Při další kontrole kamaší hlavním komisařem FEI vyšlo najevo, že na vnitřní straně kamaší jsou otvory, které obsahují ostré hroty. Kontakt s překážkou způsobí při použití takových kamaší koni bolest. Komisař uvedl, že stačilo na hroty jemně zatlačit, a způsobily mu bolest prstů. Na místě uložil jezdci žlutou kartu. FEI na základě oficiálního reportu ze závodů vyhodnotila situaci jako natolik závažnou, že si vyžadovala další řešení. 
 
Ve věci rozhodoval Tribunál FEI, který diskvalifikoval jezdce i koně ze soutěže. Jezdci pak pozastavil činnost na jeden rok, a to s platností od 29. září 2021. Sportovci byla uložena pokuta ve výši 5000 CHF a musí také uhradit náklady na řízení ve výši 2000 CHF. Zúčastněné strany se mohou odvolat do 21 dní k Mezinárodnímu sportovnímu tribunálu.
 
Zdroj: FEI
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová