Amerika řeší další skandál: Dopoval i vítěz nejbohatšího dostihu světa

ikonka

Jen pár dní poté, co Maximum Security zvítězil v Saudi Cupu, byl jeho trenér Jason Servis spolu s dvěma desítkami dalších lidí obviněn ze systematického krevního dopingu. Možná je to šance pro celý sport, říkají osobnosti amerického turfu.
10.03.2020 16:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

Trenér Jason Servis, jehož svěřenec Maximum Security letos ovládl nejbohatší světový dostih Saudi Cup, je spolu s šestadvaceti dalšími členy americké dostihové scény obviněn z rozsáhlého a systematického dopingu koní.
 
V pondělí zveřejněný případ se týká i dalšího prominentního trenéra Jorgeho Navarra, jehož koně za posledních dvanáct let vydělali přes 37 milionů dolarů a sbírali úspěchy zejména v Dubaji. V hlavním případu je obviněno celkem 19 lidí včetně veterinářů a distributorů léčiv, dalších osm podezřelých figuruje ve třech dalších podobných případech.
 
Americký oblastní soud mimo jiné uvedl, že zakázaná látka na povzbuzení výkonu byla v roce 2019 aplikovaná také zmiňovanému šampionovi tříletých Maximum Security. Ten Servisovu stáj už brzy opustí, jeho novým trenérem se stane Bob Baffert.
 
"Jason Servis, jehož služeb jsme využívali pět let, byl včera obviněn z podávání zakázaných látek svým koním. Je to extrémně znepokojivá a rozčilující zpráva. Proto co nejdřív všechny koně přestěhujeme k jiným trenérům," uvedl v úterý majitel Gary West.
 
Obžaloba v hlavní kauze týkající se Servise a Navarra mluví o “rozsáhlém korupčním schématu dostihových trenérů, veterinářů, distributorů zakázaných látek a dalších osob zapojených do výroby, distribuce a podávání povzbuzujících prostředků” v oblasti krevního dopingu a látek proti bolesti za účelem zvýšení výkonnosti dostihových koní.
 

Čtěte také: Dostihy v době koronaviru? Začíná to být trochu nepříjemné, říká Minařík

 
Žalobci uváději, že Servis podezřelý z tajného podávání upravených preparátů včetně konkrétní látky SGF-1000 "prakticky všem koním ve svém tréninku". Jeho koně od února 2018 startovali v asi 1082 dostizích. Zdokumentované případy se týkají právě posledních dvou let.
 
Zakázané preparáty byly tajně převáženy mezi jednotlivými Servisovými stájemi a kryty prostřednictvím zfalšovaných veterinárních předpisů a dokumentů. Vše bylo nastaveno tak, že se použité látky neobjevovaly v antidopingových vzorcích. Samotný Servis během inkriminovaného období neměl žádný pozitivní test., v Navarrově případě to byl jeden případ za poslední tři roky.
 
Soud mluví o mezinárodní dopingové operaci, jejímž prostřednictvím byly ovlivňovány dostihy v New Yorku, New Jersey, na Floridě, v Ohiu, Kentucky a Spojených arabských emirátech. Krevní doping, konkrétně látku označovanou kódem “monkey” (opice), údajně dostával například Navarrův svěřenec X Y Jet, který vyhrál loňský Dubai Golden Shaheen a letos v lednu podlehl infarktu.
 
Hlasy z dostihové scény: Dejte je pod zámek
 
Mimořádná výbušnost případu spočívá nejen v prominentnosti jmen některých obviněných. Otázka welfare dostihových koní je ve Spojených státech už řadu měsíců diskutovaným tématem kvůli sérii fatálních zranění na závodišti Santa Anita. Tamní dostihový sport je navíc dlouhodobě kritizován kvůli toleranci vůči látkám jako lasix a nedůsledné antidopingové politice.
 
"Pokud americký dostihový průmysl neprobudí tohle, tak už nevím, co jiného," řekl magazínu Bloodhorse trenér Graham Motion, podle něhož je načasování případu mimořádně nešťastné. "Je to naše vlastní vina, připustili jsme, aby se takové věci stávalo. Ukazuje se, že nejsme schopní regulovat náš vlastní sport a to je velmi smutné poznání."
 

Doporučujeme: Chuchle mého dětství žila koňmi. Jan Zágler vzpomíná na legendy turfu

 
Motion, který připravoval mimo jiné vítěze Kentucky Derby 2011 Animal Kingdoma, doufá, že Servisova kauza je pověstným dnem, od něhož se americký turf bude moci odrazit, a že otupí dosavadní námitky účastníků dostihového provozu proti zásadní reformě celého sportu. Považuje za nutné, aby zámořské dostihy konečně akceptovaly mezinárodní medikační a bezpečnostní standardy a aby se dohledu nad tamním dostihovým sportem ujala US Anti-Doping Agency.
 
Podobně reagoval zakladatel a prezident West Point Thoroughbreds Terry Finley. "Jsem naštvaný, když si pomyslím, kolikrát jsme proti těm chlapíkům závodili a prohráli, a kolik to nás a další lidi stálo na dotacích nebo transakcích s plemeníky," citoval ho Bloodhorse.
 
"Zároveň si myslím, že to je jedna z největších příležitostí, které naše odvětví kdy mělo. Potřebujeme řešení jako je Horse Racing Integrity Act. Jsem rád, že vyšetřování pokračuje. Pokud je do toho zapleteno víc lidí, dejte je pod zámek. Stále se mluví, že bojujeme proti dopingu, ale není to pravda. Musíme si přiznat, že potřebujeme lepší systém testování," dodal.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Jedno dotované umístění veze z úterního mítinku ve Fontainebleau výprava manželů Myškových a majitele Jaroslava Zimy. Trojnásobný účastník Velké pardubické Bridgeur vstoupil do sezony čtvrtým místem v Prix de Nemours (4600 m, 21 000 eur). Pod žokejem Jaroslavem Myškou si devítiletý ryzák jako obvykle počínal v dostihu aktivně a ještě při točení do cílové roviny držel vedoucí pozici. V závěrečných stovkách metrů však zeslábl a dostali se přes něj tři soupeři. Jeho o čtyři roky mladší stájový kolega Fil Conducteur uzavřel doběh 3600 metrů dlouhého Prix d’Arbonne La Foret na šestém místě.
 
 
Na snímku: Maximum Security, foto: Saudi Cup / Jockey Club of Saudi Arabia