reklama 11A

Šesté mistrovství ČR jízdy v dámském sedle

Již pošesté se sjely dámy z České republiky, Slovenska a Polska do zemského hřebčince v Písku, aby zde poměřily síly v soutěžích určených téměř výhradně dámským sedlům. Díky státním svátkům, které letos navazovaly na víkend,...
10.07.2012 12:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

...byly soutěže naplánovány na pátek a sobotu
 
Foto Renáta Kolářová
 
 

Pátek 6. 7. 2012

Slavnostního zahájení dvoudenního klání se ujal čerstvě jmenovaný ředitel ZH Písek, Ing. Karel Kratochvíle. Reprezentativní spřežení přivezlo na kolbiště hlavní rozhodčí, Radku Líkařovou a její dvě kolegyně, Helenu Neklovou a Moniku Krausovou. Poté již mohla být zahájena první soutěž, kterou byl parkur do 90 cm.  
 
Na start se postavilo pět soutěžících. Úvodní skákání absolvovala čistě pouze Lucie Krahulcová Hřebejková s píseckým plemeníkem 852 Bentley Kletečkou. Tři závodnice inkasovaly trestné body za překročení časového limitu nebo chyby na překážkách a jedna byla diskvalifikována za trojí odmítnutí poslušnosti. Jelikož se jednalo o první kolo mistrovské soutěže, do finále se kvalifikovaly pouze čtyři dámy.
 
Drezura byla jednou z nejvíce obsazených soutěží mistrovství. Zahajovací úlohu st. L absolvovalo čtrnáct dvojic. Průběžného vedení se ujala Iva Hejlová reprezentující NH Kladruby nad Labem s hřebcem Sacramoso Mantova X, následována Karolínou Fränkelovou  s fríským hřebcem Fabian van de Pluum  (o. s. DVS/Donja Písnice) a polskou reprezentantkou Mariou Suleckou s teplokrevným valachem Deluks.  
 
Novinkou letošního MČR byla soutěž pas-de-deux, tedy soutěž dvojic, hodnocená jak odbornými rozhodčími tak laickou porotou. Podmínkou účasti v této soutěži bylo alespoň jedno dámské sedlo ve dvojici. Mohly tak startovat i smíšené dvojice, čehož využili reprezentanti hřebčince, Lucie Šemíková a Jan Mašek. Na startu se sešlo celkem šest párů a nutno podotknout, že se bylo na co dívat. První místo obsadily Iva Hejlová – Sacramoso Mantova X a Jana Hálová - Solo Matra XVII – 32 (NH Kladruby/Labem), druhé místo obsadily Karolína Fränkelová – Solo Famara XXI-5 a Simona Fränkelová – Fabian van de Pluum (o. s. DvS/Donja Písnice) a třetí se umístili Lucie Šemíková – Connor a Jan Mašek – Guidar (TJ sokol hřebčinec Písek).
 
Divácky nejatraktivnější soutěží je tradičně jízda elegance. Bohužel letos této soutěži nepřálo počasí. Díky vytrvalému dešti byly organizátorky nuceny přesunout dění do místní haly, z čehož byli nešťastní hlavně fotografové. Přesto se na start postavilo šestnáct dam. Ty byly předem rozlosovány do pěti skupin. Z první skupiny postoupila polská reprezentantka Maria Sulecka s Deluksem, z druhé skupiny Simona Fränkelová a Fabian v .d. Pluum. Třetí skupinu ovládla Ivana Nováková s Čikem, čtvrtou Karolína Fränkelová a Solo Famara XXI-5. Z páté skupiny postoupila Pavla Placáková s Floridou. Ta jako jediná získala od odborně-laické poroty plný počet bodů, tedy 25. Ve finálovém kole nejvíce zaujala Ivana Nováková s Čikem (o. s. DvS), druhé místo obsadila Pavla Placáková s Floridou (JS Maroušek Myslín) a třetí Simona Fränkelová s Fabian van de Pluum (o. s. DvS/Donja Písnice).
 
Během prvního dne proběhly také soutěže určené dětem a poníkům, jízda zručnosti a jízda elegance. Jízda zručnosti byla rozdělena na dvě skupiny a to sice s vodičem pro nejmladší závodníky a bez vodiče, pro starší děti. Vítězkou jízdy zručnosti s vodičem se stala Marie Neumannová s Jiskrou (JK Dobrošov). Jízdu zručnosti bez vodiče vyhrála Šárka Štvánová s Aťkou (Bártův Dvůr). V jízdě elegance zvítězila Šárka Štvánová – Kipp (Bártův Dvůr), druhé místo obsadila Kristýna Mrzenová – Havran (JK Dobrošov) a třetí se umístila Michaela Neumannová – Jiskra (JK Dobrošov). Všechny zúčastněné děti si odnesly na památku drobné věcné ceny, které věnoval Penny Girl club.
 

Sobota 7. 7. 2012

Sobota patřila finálovým soutěžím MČR v parkuru a drezúře a také šampaňské výzvě, exhibičnímu mini-maxi a jízdě zručnosti.
 
První soutěží bylo finále MČR v parkuru. Parkur st. Z byl technicky náročnější než zahajovací devadesátka. Na start nakonec nastoupily pouze tři závodnice a tak záleželo na každém trestném bodu. První startovala Karolína Fränkelová s Vidou, inkasovala 8 tr.bodů na překážkách. Z předchozího kola druhá Pavla Placáková s Dajánou zajela čistě, záleželo tedy na Lucii Krahulcové Hřebejkové s Bentley Kletečkou, zda se diváci dočkají rozeskakování. Lucie zajela parkur taktéž čistě a v rozeskakování inkasovala 3 tr.body za překročení časového limitu. Mistrovský titul v parkuru tak obhájila Pavla Placáková s Dajánou 8 (JK Maroušek Myslín), druhé místo obsadila Lucie Krahulcova Hřebejková s 852 Bentley Kletečka (ZH Písek) a na třetím místě se umístila Karolína Fränkelová s Vidou (o.s. DvS/Donja Písnice).
 
Na start šampaňské výzvy nastoupilo deset dvojic. V této soutěži musí dvojice absolvovat dvojskok vysoký 50 cm se sklenkou šampaňského v ruce. O vítězi rozhoduje množství tekutiny dovezené do cíle. V případě rovnosti pak chyby na překážkách a čas. Nejlépe si vedla Lucie Krahulcova Hřebejková s 852 Bentley Kletečka (ZH Písek) následována Kateřinou Dědíkovou s klisnou Reina Marry (Westernová stáj Rovná), Annou Ježkovou s Ginem (o. s. Kallisto), Ivou Lasákovou s Lagged Dreams (o. s. DvS) a Pavlou Placákovou s Dajánou 8 (JK Maroušek Myslín). 
 
Šampaňská výzva sloužila jako kvalifikace do exhibičního skákání Mini-Maxi. Toho se však zúčastnily jen čtyři dvojice. Zahajovalo se na 90 cm. Vítězkou se stala Lucie Krahulcova Hřebejková v sedle píseckého plemeníka 852 Bentley Kletečky, po překonání 142 cm vysokého oxeru. Bohužel nedošlo k překonání oficiálního českého rekordu (145 cm), který drží stejná jezdkyně již od roku 2008.
 
Jízda zručnosti je určená hlavně začínajícím jezdkyním v dámském sedle a tak patřila mezi nejvíce obsazenou soutěž. Na startu se sešlo třináct jezdkyň, které na trase musely překonat labyrint, slalom, kavalety v klusu, trefit se plastovými míčky do koše, přeskočit 50 cm skok a projet cílem. Toto nejlépe zvládla Jana Hálová se Solo Matra XVII-32 (NH Kladruby/Labem), následována Simonou Fränkelovou s Fabian v. d. Pluum  (o. s. DvS/Donja Písnice) a Annou Ježkovou s Ginem (o. s. Kallisto)
 
Poslední soutěží bylo finále MČR v drezúře, volná sestava st. L – kür. Do té nenastoupila na svou žádost Iva Lasáková s Lagged Dreams. Ostatní dámy zajely více či méně povedené küry, které letos doprovázela důkladná kontrola equipáže. Dámy mohly jet v předepsané ústroji nebo dobovém kostýmu. První místo a titul mistryně republiky obhájila Iva Hejlová se Sacramoso Mantova X (NH Kladruby/Labem), stříbrnou příčku obsadila Karolína Fränkelová s Fabian van de Pluum (o. s. DvS/Donja Písnice) a na třetí příčku postoupila, z prvního kola sedmá, Ivana Nováková s Čikem (o. s. DvS).
 
Dámou roku 2012 je vyhlášena účastnice s nejvyšším počtem dosažených bodů ve všech soutěžích během dvoudenního klání. Letos titul získala Karolína Fränkelová (o. s. DvS/Donja Písnice).
 
Na zavěr bychom chtěly poděkovat partnerům akce, kterými byli: Anglické sedlářství Daniel Ramik, Jezdecké potřeby AMOR, Unicorn a.s., JUDr. Ivana Seifertová, Komplexní úklid – Marcel Lebduška, Veterinární zásobování, Regina Rádlová, Jihočeský svaz chovatelů koní, Adventure Golf Počepice, FISKARS a fa. Utahaný jako kůň – Martin Šternberk.
 
Mediálními partnery byli: časopis Svět koní, internetový portál Jezdci.cz, deníky Táborsko, Milevské noviny, Strakonicko, Písecké postřehy a Budějovicko.
 
Dále děkujeme našemu nenahraditelnému DREAM TEAMU a Veronice Kalendové za doprovodné slovo.
 
Připravila Karolína Fränkelová
Foto Renáta Kolářová



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE