reklama 11A

Česká jezdecká federace představila Galopy

V loňském roce navázala ČJF spolupráci v oblasti vzdělávání s Francouzskou jezdeckou federací (FFE). V Brně a v Hořovicích proběhly semináře s expertkou FFE Pascale Audonnet s náplní týkající se práce s jezdci podle metody vzdělávání ve Francii…
29.06.2017 11:07  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

V loňském roce navázala ČJF spolupráci v oblasti vzdělávání s Francouzskou jezdeckou federací (FFE). První výsledky tohoto kroku presentovala naše federace 20. června v Brně a 21. v Hořovicích. Na obou místech proběhly semináře s expertkou FFE, paní Pascale Audonnet.

Náplň obou školení byla stejná: představení systematické práce s jezdci podle metody vzdělávání ve Francii (Galops® - „Galopy“) se zaměřením na poníky a dětské jezdce ve věku od 3 do 12 let. Účastníků se pokaždé sešlo ke čtyřiceti, což ukazuje, že toto téma je pro řadu našich klubů velice aktuální. Poznatky, které paní lektorka představovala, byly většinou velice praktické a vycházeli z oficiálních dokumentů FFE i z její více než 40leté zkušenosti s fungováním pony-klubu.

Pozornost tak byla věnována např.: vývojové psychologii, organizaci pony-klubu, výcviku poníků, pedagogickým disciplínám jako je equifun (příprava na skoky) či carrousel (příprava na dresuru) a hlavně vedení lekcí na základě aktivní pedagogiky a použití hry. Paní Audonnet vysvětlovala, jak by si měl učitel správně strukturovat hodinu, jak vést k samostatnosti jezdce, aby se mohl stát aktivním činitelem ve svém učení. V odpolední části proběhly ukázkové lekce, aby mohl být tento způsob školy hrou ukázán v praxi. Stejně tak si mohli všichni vyzkoušet použití práce na dvou lonžích jako pomůcky při přípravě poníků pro děti.

Vzhledem k rozsahu seminářů nebylo možné se dopodrobna věnovat veškeré problematice, která se týká dětského ježdění. Podle slov řady účastníků se ale jednalo o obohacující akci, která přinesla nový úhel pohledu na přístup k dětem a poníkům. ČJF na ní ukázala, jakým směrem by se chtěla dále ubírat v přípravě debutantů jezdectví a potažmo i ve vzdělávání jejich učitelů. Pro účastníky byl též připraven první z manuálů (učebnice Galop 1), které bude naše federace postupně nabízet svým členům jako pedagogické pomůcky využitelné ve výuce. Podle slov pana Jaroslava Kunzla, generálního sekretáře ČJF, by dalším krokem k systematizaci vzdělávání měla být práce s kluby, které se zapojí do projektu Galopy – start.

Zdroj: Česká jezdecká federace - www.cjf.cz




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE