Zvrátí Tcheque King statistiku? Mapujeme "prokletí běloušů" v derby

ikonka

Pokud chtějí vítěz Velké červnové ceny Tcheque King, dodatečně přihlášená Surabaya a Kamssio uspět, musí mimo jiné zlomit fenomén trvající sto let. Žádný bělouš zatím nedokázal v Českém derby zvítězit, dosavadním maximem "šimlů" jsou třetí místa.
23.06.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

V roce, kdy se na startovní listinu Českého derby nedostal žádný zástupce domácího chovu, bude zvláštní pozornost upřena na ve Francii narozeného Tcheque Kinga, vlastního odchovance Jiřího Trávníčka. Vítěz Velké červnové ceny patří ke koním, kteří na jaře naznačili potřebné rezervy a jejichž forma by měla jít poslední červnovou neděli nahoru.

Na cestě za úspěchem v modré stuze se však svěřenec Dalibora Töröka bude muset vyrovnat i s faktorem, který nemá nic společného s vyběhnutými formami nebo distančními preferencemi, leč k tuzemskému derby neodmyslitelně patří - "prokletím běloušů".

Doložme tento neoficiální fenomén několika čísly. Během uplynulého století běželo v Českém derby čtyřicet bílých hřebců a klisen. Třináct z nich se dokázalo umístit na tabuli, ale vítězství dosud nezískal žádný.

 

Čtěte více: Fakta, trendy, peníze. 101. České derby a jeho aktéři pod lupou

 

Dosavadním maximem "šimlů" byla pětice třetích míst v podání Mocného (1980), Do It (2005), Ramblin Scouta (2009), Ignaciuse Reillyho (2019) a Francimora (2020).

Tcheque King není prvním bílým vítězem Velké červnové ceny, který se tuto bilaci snaží zlomit. V roce 1985 šel na start v roli vítěze hlavní předzkoušky Mayo cs a před čtrnácti lety Shaman, ani jeden však v den D o vítězství nebojoval.

V historii derby najdeme i další horké favority a bělouše s vysokými ambicemi jako Sapo cs (1978) nebo Do It (2005), kterým buď nepřál průběh dostihu nebo neměli na konci června potřebnou formu.

Jiným zase chyběly vytrvalecké vlohy, a tak neuspěli navzdory své nesporné třídě. To byl případ Blueridge Dancera a Yokoma (1998), Filippyho (1976) nebo De Roberta (2006).

Čtyři vítězství v Epsomu, jedno v Bratislavě

Podobnou bilanci mají bělouši i v některých jiných evropských derby. Zatímco na Slovensku uspěl v roce 2004 Siberion, v německé modré stuze se od roku 1869 dodnes neprosadil žádný bílý kůň.

O moc lépe na tom nejsou bělouši ani v Anglii. V dlouhé historii Derby Stakes zvítězili jen čtyři: Gustavus (1821), Tagalie (1912), Mahmoud (1936) a Airborn (1946).

Některé britští turfmani  věřili, že bílí plnokrevníci derby nevyhrávají i proto, že jim chybí vytrvalecké dispozice. Tento názor však samozřejmě neměl oporu v žádné statistice ani výzkumu a byl pouze osobitým komentářem výše zmíněné bilance.

Méně se v podobných debatách připomíná, že bělouši tvoří mezi kandidáty derby poměrně výraznou menšinu. To ostatně platilo i v Československu. První bílý kůň se na startu chuchelského derby objevil až v roce 1952, jednatřicet let od založení dostihu. Trvalo dalších osmadvacet let, než se bělouš v derby vůbec dokázal umístit.

Nezdá se však, že by majitele a trenéry “prokletí běloušů” nějak zvlášť odrazovalo. V loňském derby startovali hned tři bílí kandidáti, letos poběží kromě Tcheque Kinga ještě dohlášená Surabaya a také Kamssio.

Klisna získaná ve francouzském prodejním dostihu je svěřenkyní Václava Chaloupky. Ten v derby již získal pátá místa s bělouši Amande Praline, Librillou a Amant Grisem.

 

Bělouši "na tabuli" v derby

 

3. MOCNÝ, St. st. Benešov (1980)

3. DO IT (GER), Gestüt Erlenhof (2005)

3. RAMBLIN SCOUT (GER), EMOP (2009)

3. IGNACIUS REILLY (GB), Syndikát V3J (2019)

3. FRANCIMOR (IRE), 3 hearts (2020)

4. CHALCEDON, Hř. Napajedla (1987)

4. MURAMIXA (FR), Hrubý (1995)

4. SHAMAN, K-K Metal a.s. (2007)

5. AMANT GRIS (FR), Eldorado (2002)

5. AMANT PRALINE (FR), Fond PZK (1993)

5. LIBRILLA (FR), Centrotex (1997)

5. BALLET DU BOLSHOI (USA), Edoc Brno (2000)

5. DARKOLVA (IRE), Joly (2018)

 

Foto: Pavla Pechmanová