reklama 11C

Žokejové ignorovali výzvu k zastavení dostihu, komise váhala s anulací

ikonka

Sobotní mítink v Sandownu bude mít dohru. Sedm jezdců, kteří navzdory signalizaci o zastavení dostihu dál pokračovali v kursu, se odvolá proti odnětí licencí, kritiku sklidil i váhavý postup dostihové komise, která potvrdila anulaci po 35 minutách.
09.12.2019 11:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
British Horseracing Authority po sobotním incidentu v Sandownu přezkoumá své procedury ohledně anulování dostihů. Britská řídící organizace tak reaguje na pachuť kolem Betfair London National Chase na 5800 metrů, v níž sedm jezdců pokračovalo navzdory signalizaci o zastavení dostihu a stevardi následně potřebovali více než půl hodiny na to, aby anulaci potvrdili.
 
U zrodu incidentu stála tragická smrt populárního steeplera Houblon Des Obeaux, který během dostihu utrpěl infarkt. Hnědák trénovaný Venetií Williams zkolaboval před překážkou, která měla být překonávána ještě v závěrečném okruhu jako předposlední skok dostihu.
 
Na místo spěchali veterináři a zmocněnci pořadatele dospěli k závěru, že není dostatečný prostor pro objetí inkriminovaného místa. Vyslali proto k předcházející překážce muže se žlutým praporkem, který jezdcům signalizoval zastavení dostihu.
 
Své koně však zadrželi pouze dva žokejové jedoucí za polem. Jejich sedm kolegů pokračovalo v dostihu. Inkriminovanou překážku se jim podařilo objet a svedli závěrečný souboj. Philip Donovan za cílem dokonce oslavoval své domnělé vítězství.
 

Čtěte také: Josef Bečvář je novým prezidentem Jockey Clubu, Jiří Charvát odchází

 
Dostihová komise se následně 35 minut radila o dalším postupu, což vyvolalo iritaci na straně trenérů, majitelů, bookmakerů i sázejících. Nakonec potvrdila anulaci dostihu a sedmi jezdcům odebrala licenci na deset dní za ignorování signalizace o zastavní dostihu. Kromě Donovana byli potrestáni Daryl Jacob, Harry Skelton, Adam Wedge, Jamie Moore, James Davies a Stan Sheppard.
 
Část z nich po doběhu tvrdila, že si žlutého praporku nevšimli. "Slyšel jsem hvízdání, ale praporek jsem neviděl. Měli jsme hlavy dole. Chystal jsem se skočit tu překážku, ale kluci říkali: Ne, objedeme ji. Je to těžké. Pokud chcete zastavit dostih, je nutné nás navést, kam máme jet. Stmívá se, koně jsou unavení a ještě před vámi cválá volný kůň bez jezdce," řekl Moore listu Guardian.
 
Kvůli desetidennímu distanci jezdci přijdou o prestižní dostihy na svatého Štěpána. "Moje děti letos dostanou pod stromeček nejspíš uhlí, i když možná tam najdou ještě levný dres Arsenalu," dodal Moore v lehčím tónu.
 
Jezdců se zastal například trenér Dan Skelton, bratr jednoho z jezdců. "Musíme se probudit, je rok 2019. Signalizovat takovou věc jediným praporkem je úplně mimo, zvláště když je na závodišti plno LED obrazovek, na nichž se promítají reklamy," poznamenal.
 
Zatímco British Horseracing Authority už o víkendu ohlásila revizi svých postupů, šéf asociace profesionálních jezdců Paul Struthers potvrdil, že jezdci se proti verdiktu odvolají. "Především musíme zdůraznit, že jsme v myšlenkách s Venetií, jejím týmem a majiteli, na to se při tom všem nesmí zapomenout. V zastoupení všech sedmi jezdců podáme odvolání," řekl Struthers.
 
Otázka včasného postupu při anulaci dostihů letos rezonovala i v českém turfu. 31. srpna v Mostě, kdy ve dvou dostizích došlo k těžkým pádům v místech, kudy měli koně proběhnout ještě jednou a ani v jednom případě nebyl dostih zastaven. Rovinový dostih byl nakonec anulován, Velká mostecká steeplechase naopak zůstala v platnosti.
 
Jockey Club ČR následně ohlásil opatření, která sjednotí postup v podobných případech, a pozastavil dostihové komisi činnost do konce sezony. Pořadatel Hipodrom Most dostal výstrahu.
 
 

Krátce

 
Tříletý český odchovanec Azbuk ze stáje The Sons Of Sharpour doběhl třetí na zimním mítinku v Neussu. Svěřenec Michala Kalčíka při svém zahraničním debutu v čtyřkovém Preis der Neusser Galopprennbahn (1900 m, 5000 eur) ztrácel na vítěze 4 1/4 délky, v jeho sedle byl Martin Laube.
 
Dvěma úspěchy v Neussu na koních Hellomoto a Latino navýšil Bauyržan Murzabajev svůj náskok v německém šampionátu už na devět bodů před druhým Maximem Pecheurem. Celkem letos na německém území nasbíral už 106 vítězství.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE