reklama 11A

Žokej Lukášek vyhrál klasický dostih, Subway Dancer při debutu devátý

ikonka

Subway Dancer má za sebou těžký vstup do sezony, Champ de Bataille podle očekávání zvítězil v Meranu a žokejové Filip Minařík s Tomášem Lukáškem se ohlížejí za cennými vítězstvími. Shrnujeme dostihové dění uplynulého víkendu.
26.05.2019 20:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Hodinu předtím, než čeští hokejisté v souboji o bronz na mistrovství světa podlehli Rusům, doběhl úřadující Kůň roku Subway Dancer poslední devátý v pařížském Longchamp. Na rozdíl od hokejové reprezentace však sedmiletý valach stáje Bonanza vstupoval do sezony a rovnou začal ve “finále” - grupě 1 Prix d’Ispahan (1850 m, 250 000 eur), kde odskakoval s kursem 86:1  jako největší outsider. 
 
Svěřenec Zdena Koplíka byl v úvodu chtivý, ale tempo se brzy rozběhlo a žokej Radek Koplík ho mohl usadit na průběžné předposlední příčce. V cílové rovině Subway Dancer zpočátku držel krok se zrychlujícími soupeři, 300 metrů před cílem však začalo být jasné, že tentokrát do boje o přední příčky nezasáhne a Koplík ho nechal docválat do cíle.
 
Vítězství anglických barev vybojoval šestiletý Zabeel Prince v sedle s Andreou Atzenim. Hnědák z tréninku Rogera Variana porazil ve finiši o 3/4 délky loňského vítěze Prix du Jockey Club Study Of Mana, třetí doběhl Trais Fluors. Subway Dancer doběh uzavřel se zhruba třináctidélkovou ztrátou na vítěze.
 
Lukášek: Další "pohodový víkend" ve střední Evropě
 
O největší český úspěch víkendu na mezinárodní scéně se postaral žokej Tomáš Lukášek, který v sobotu na hnědce Pride Of Nelson ovládl ve Varšavě klasickou Nagrodu Wiosennu (1600 m, 61 250 zlotých), polskou obdobu Jarní ceny klisen.
 
Klisna stáje Plavac, kterou trénuje vítěz Českého derby z roku 1993 Piotr Piatkowski, se dostala už na začátku cílové roviny na úroveň vedoucích klisen a silným závěrem si doběhla pro jisté vítězství o 1 3/4 délky před top favoritkou Planteou. Zbylé pole ztrácelo dalších šest délek.
 
 
"Pride Of Nelson byla černým koněm dostihu, podle sázek možná čtvrtá, pátá šance. Dostala se tam totiž z menších dostihů a ještě nebyla prověřená. Mám radost, nakonec to byl pohodový víkend," radoval se Lukášek, který se z Varšavy přesunul do Budapešti a v neděli přidal v sedle Nancha těsné druhé místo v prestižním Millenniumi Díj.
 
Ze sedmi účastnic Nagrody Wiosennej se v Polsku narodila jen v cíli šestá Silba, o den později byli v Nagrodě Rulera k vidění jen importovaní koně. Tady zvítězil Emiliano Zapata pod Antonen Turgaevem. 
 
Tandem Rája - Záhorová opět slavil v Mostě
 
Sobotní Velká cena města Pardubic se v závěru změnila v malou reprízu doběhu loňské Velké pardubické, ale Hegnus pod Markem Stromským tentokrát porazil Tzigane du Berlais. Podrobnosti najdete níže ve zvláštním článku:
 

Hegnus otočil pořadí z Velké. Teď už se jen modlit, usmívá se Stromský

 
Hlavní postavou nedělního mítinku v Mostě byl žokej Jan Rája, jemuž se podařilo vyhrát oba vrcholy dne, a to kuriózně na sedmiletých valaších. Ve dvojkové míli si v sedle Thailanda pohlídal jistý triumf o délku, v Květnové ceně hejtmana Ústeckého kraje na 2400 metrů slavil ještě suverénnější úspěch na Arlingtonovi.
 
Napajedelský odchovanec z DS Dolní Moravice znovu připomněl, že se trenérce Evě Záhorové letos v Mostě nadmíru daří. Pro syna kdysi z Polska pronajatého plemeníka Fly To The Stars to bylo třetí vítězství kariéry, na úrovni II. kategorie dokázal zvítězit už loni v Bratislavě a opakovaně přivezl umístění z berlínského Hoppegartenu.
 

Další zprávy z víkendu

 
Bělouš Champ de Bataille byl nejtřídovějším koněm, kterého české stáje v neděli přivezly do Merana a v Premio Betflag Quota Grantita (3300 m, 19 000 eur) podle očekávání nenašel soupeře. Trojnásobný vítěz Gd1 si pod Josefem Bartošem pohlídal lehké vítězství o 11 délek. Doběh "raz-dva" trenéra Josefa Váni mladšího a stáje Scuderia Aichner SRL dotvořil Temperament. O další meranská vítězství se postaral Jan Kratochvíl na Fly Filo Fly a Cheap Thrillovi, svěřencích Josefa Váni staršího v barvách Scuderie Tania - Váňa.
 
I druhý německý klasický dostih putuje do Velké Británie, German 1000 Guineas vyhrála Main Edition z tréninku Marka Johnstona. Klisně ze stáje Saifa Aliho však kladla tuhý odpor domácí favoritka Axana, vnučka v Česku působícího Sleeping Indiana ztrácela z druhého místa jen krk. Pro německé stáje konfrontace s Angličany dopadla lichotivěji než 2000 Guineas před týdnem, na zbylých dotovaných místech se tentokrát seřadily domácí klisny.
 
Irsko má za sebou rušné jarní klasiky. V sobotním Irish 2000 Guineas utrpěla další ránu gloriola dvouletého šampiona Too Darn Hot, který tentokrát podlehl o tři délky outsiderovi Phoenix Of Spain v sedle s Jamiem Spencerem. Další z favoritů Magna Grecia doběhl až pátý. Coolmore a trenér Aidan O’Brien si spravili chuť o den později díky Hermose, která s Ryanem Moorem dominovala v Irish 1000 Guineas o 4 délky a po předchozím úspěchu v Newmarketu tak završila klasické double. Jejím dalším cílem má být Prix de Diane.
 
V Drážďanech bodovali Minařík, Koplík a Kavka. Jedenáct koní v českém tréninku zamířilo v sobotu do Drážďan, ale jako jediný byl ve hře o vítězství Poet’s Rock pod Martinem Laubem, který finišoval ve IV. kategorii třetí o nos a hlavu za prvním koněm v cíli. Z Českého derby škrtnutý Manoamano skončil pátý v jedničkovém handicapu na 1400 metrů pátý, zatímco Red Persian doběh uzavřel.
 
Českým divákům tak udělal radost hlavně Filip Minařík, který na vlachovi Dormio ovládl dražební dostih BBAG o 52 000 eur. V německých barvách zvítězili i René Koplík a majitel Zdeněk Kavka, jehož bělka Desirose - v současnosti trénovaná Uwem Stechem v Hoppegartenu - lehce zvítězila v kategorii D na 1900 metrů.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE