Změny v olympijské kvalifikaci. Čeští jezdci jásají, Poláci se obávají

ikonka

České jezdectví prožívá euforii z dodatečné kvalifikace parkurového týmu na olympijské hry do Tokia. Radost s námi však rozhodně nesdílí polští příznivci této disciplíny, neboť přerozdělení kvót výrazně ohrozilo účast jejich reprezentanta.
08.01.2020 10:07  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Ke konci roku 2019 se uzavřely jezdecké olympijské žebříčky, a tak začíná být jasno v tom, kteří jednotlivci mají kromě národních týmů šanci se podívat na Hry do Tokia. 
 
Obrovskou radost prožívali krátce polští fanoušci parkurového sportu po skončení posledních loňských mezinárodních závodů v Mechelenu, kde se snažil získat důležité body do žebříčku turecký reprezentant Omer Karaevli s koněm Cheston de la Pomme d´Or Z. – Jezdec, který před čtyřmi lety těsně předstihl v kvalifikaci Aleše Opatrného a byl to právě on, kdo nakonec postoupil z naší skupiny C do Ria. – Tentokrát bojoval o druhou postupovou pozici s Polákem Wojciechem Wojcianiecem na Chintablue, ale v Mechelenu se mu nedařilo podle představ a zůstal tzv. pod čarou na třetí příčce olympijského žebříčku divize C. 
 

PODCAST: Český parkur na olympiádě. Co na to Kellnerová, Opatrný a další jezdci

 
V tu chvíli propukla polská radost z toho, že budou mít alespoň jednoho jezdce na olympijských hrách v Tokiu. Poláci totiž prožívali v červnu 2019 něco podobného co Češi po kvalifikaci v Budapešti (skupina C1). Naši severní sousedé si zvolili pro týmovou kvalifikaci závod skupiny C2 v Moskvě, kde je tehdy o jediný trestný bod porazili Izraelci. Jenže nadšení z postupové druhé příčky Wojciecha Wojcianiece nevydrželo dlouho. Jak uvádí polský server Swiat Koni, při neúčasti ukrajinského týmu získává tato národní federace jedno místo pro jednotlivce ve skupině C. A v takovém případě by to bylo na úkor polského jezdce, jenž by se rázem dostal na pozici čekatele. Naopak v klidu by měl být Litevec Kristaps Neretnieks, jenž vyhrál kvalifikační žebříček skupiny C v sedle Moon Raye. Tento kůň je v České republice velmi dobře známý, jelikož ještě před pár lety startoval na českých kolbištích s Danielem Uleščenkem. 
 
Naděje pro Poláky každopádně zatím zcela nevyhasla. Tamní média (např. Tylko Skoki a již zmíněný Swiat Koni) spekulují o tom, kdo by Urkajinu nakonec reprezentoval. Jediný, kdo má aktuálně splněn minimální kvalifikační limit pro start na olympiádě, je totiž je René Tebbel, ale koně, s nímž si kvalifikaci vyjel (Saxo de La Cour) nyní jezdí Japonec Mike Kawai. Další zástupci Ukrajiny v žebříčku zatím nemají kvalifikaci, ale mohou ji získat (stejně jako René Tebbel s jiným koněm) až do 1. června 2020. Každopádně všechny národní federace by účast svých zemí měly potvrdit do 3. února.
 
Pondělí 3. února bude důležitým termínem ve více pohledech. Swiat Koní upozorňuje také na to, že je stále nejistá účast týmu Kataru. Rezervním družstvem skupiny F je Maroko a pokud by skutečně katarský tým nebyl potvrzen, obdržel by některý z jednotlivců v této zemi individuální místo – pravděpodobně opět na úkor druhého jezdce v žebříčku, jímž je Ibrahim Hani Bisharat na koni King of Diamonds z Jordánu. – Samozřejmě je potřeba zdůraznit, že příp. přerozdělení kvót se opět týká národních federací, nikoliv konkrétních jezdců a koní. – Dle webu Swiat Koní při výše zmíněné situaci by druhé místo v celkovém pořadí, z něhož budou přerozdělena poslední zbývající místa vyhrazená jednotlivce, nezískal Wojciech Wojcianiec, ale Ibrahim Hani Birsharat a polský jezdec by byl pouze v pozici druhého náhradníka. U jednotlivců však může teoreticky dojít ještě k dalším změnám, a tak bude podstatně jasněji až začátkem února.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Senzace! Český skokový tým pojede na olympiádu do Tokia místo Ukrajiny

 
Skoro jasno je však v týmech, kterých v Tokiu odstartuje dvacet. Vedle domácího Japonska to bude šest nejlepších celků ze Světových jezdeckých her – tj. USA, Švédsko, Německo, Švýcarsko, Nizozemí a Austrálie. Dále jsou to tři nejlépe umístěné týmy ze skupin A a B při mistrovství Evropy – Belgie, Velká Británie a Francie. Ze skupiny C1 postupují jako rezervní tým Češi, resp. nyní je další rezervní tým Maďarsko. Za skupinu C2 je postupujícím celkem Izrael a v rezervě zůstávají Poláci, byť se očekává, že Izraelci účast potvrdí.
 
Změna nastala u postupujících celků z Panamerických her – jde o Brazílii, Mexiko a Argentinu, která nahradila Kanadu vyřazenou kvůli diskvalifikaci Nicole Walker. Ta byla právě během Panamerických her testována na zakázané látky s pozitivním výsledkem. Za skupinu F by měli do Tokia jet zástupci Egypta a Kataru. Jenže právě u Kataru je stále otazník, což by v důsledku mohlo znamenat postup pro Maroko. Ve skupině G se z olympijské účasti mohou radovat jezdci Nového Zélandu a Číny. No, a nakonec je dvacátý tým kvalifikovaný díky nejlepšímu umístění ve finále FEI Poháru národů, a tím je Irsko.
 
Ilustrační foto Josef Malinovský