reklama 11C

Změna! Jak čeští jezdci zabojují o olympiádu 2020

ikonka

Cesta českého skokového týmu na olympiádu do Tokia se komplikuje.Po změnách kvalifikačního systému v roce 2018 se naděje na účast družstva jevily jako velmi reálné. „Drobná“ úprava FEI těsně po startu kvalifikačního období však významně mění situaci!
09.01.2019 16:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Kvalifikační období pro parkurové jezdce, kteří pomýšlejí na účast na olympiádě v roce 2020 začalo 1. ledna 2019. A až týden poté, tedy 8. ledna, publikovala Mezinárodní jezdecká federace FEI úpravu pravidel, která negativně ovlivní šance České republiky vyslat do Tokia tým. 
 
Vzpomenete si, kolikátí byli Češi ve speciální soutěži skupiny C o přímý postup na hry v Riu de Janeiru, která se odehrála v roce 2015 v Šamoríně? Druzí! Tehdy byla vstupenka do Ria jen jedna - pro vítěze, což byli Ukrajinci a českým reprezentantům tak utekl postup o vlásek. 
 

Změna po Riu přinesla šanci

 
Na jaře 2018 vydala FEI nový systém rozdělení míst pro národní federace. Ten vyzněl pro Českou republiku velmi slibně. Zásadní změnou bylo všeobecné snížení počtu jezdců v družstvu. Počet maximálně čtyř členů skokového týmu byl snížen na tři.
 
Pro rok 2020 zůstal celkový počet startujících stejný jako o čtyři roky dříve v Riu, tedy pětasedmdesát. Patnáct z nich budou jednotlivci. Z toho plyne, že šedesát míst zůstalo pro jezdce v týmech a při omezení na tři členy se kompletních týmů může do Japonska kvalifikovat o pět více. 
 
Díky tomuto navýšení byla nově pro skupinu C, kam patří Česká republika, vyhrazena místa pro dvě národní federace, oproti jedinému, jak tomu právě bývalo v minulosti. 
 
V roce 2019 měla tradičně proběhnout speciální kvalifikační soutěž. Z ní měly přímo do Tokia postoupit rovnou dva celky! 
 

Jenže změnám není konec...

 
V úterý 8. ledna vydala FEI nenápadnou úpravu. Dvě místa pro týmy ze skupiny C pořád zůstávají. Jenže skupinu C hodlá FEI rozdělit na podskupiny C1 a C2. A vypsat tak dva kvalifikační závody, první v Moskvě a druhý v Budapešti. Kouzlo dvou postupových míst se tak rozplynulo. Česká jezdecká federace pošle tým jen na jeden z těchto závodů, protože „patřit“ zároveň do C1 i C2 nemůže, a tudíž se prakticky pojede opět o jediné místo s nutností v dané soutěži vyhrát! Je otázkou, jak bude tato změna federacemi v regionu přijata. 
 
Co se týká jednotlivců, má skupina C také dvě místa. Tedy pro případ, že by se Česko neprobojovalo skrze týmové klání, je možnost, že některý jezdec nasbírá dostatek bodů v olympijském žebříčku na to, aby byl ve skupině C první nebo druhý. To je proti původnímu systému změna k lepšímu. V roce 2016 bylo místo pouze jedno a všichni máme v živé paměti, jak tuto pozici obsadil s těsným rozdílem Turek Omer Karaevli na úkor Aleše Opatrného. 
 
Ten se jistě bude snažit opět bodovat do žebříčku, stejně jako jeho kolegové z reprezentace Zuzana Zelinková, Ondřej Zvára, Emma de Moussac a Anna Kellnerová, jež může první cenné body získat už během druhého lednového víkendu na CSI4* v Abu Dhabi. 
 

Kompletní informace o olympijských kvalifikacích najdete ZDE




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE