Zemřela Anežka Tůmová. Známá stavitelka parkurů z dob Československa

ikonka

V sobotu 17. září navždy opustila jezdeckou komunitu Ing. arch. Anežka Tůmová, která byla po mnoho let nepostradatelnou osobností československého a českého jezdectví. Byla uznávanou stavitelkou parkurů při řadě národních i mezinárodních závodů.
19.09.2022 22:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Jezdecká veřejnost si Anežku Tůmovou pamatuje především jako stavitelku parkurů při mnoha závodech včetně těch mezinárodních. Kurzy připravovala například při CSI a CSIO v Praze, v Bratislavě, ale také v Poděbradech. Stavět jezdila i do zahraničí.
 
Asi každý, kdo Anežku Tůmovou znal, si na ni vzpomene jako na „Miminu“. Na koni jezdila od mládí, byla trenérkou, národní rozhodčí, stavitelkou na národní i mezinárodní úrovni. Před revolucí stavěla parkury na všech velkých akcích v Čechách i na Slovensku. 
 
Začínala jezdit jako náctiletá a celý život byla věrná jednomu jezdeckému klubu. Tím byl Jezdecký oddíl Tělovýchovné jednoty Zahradnictví.
 
V roce 2020 jí členové oblastního výboru ČJF udělili čestný odznak České jezdecké federace. Převzít si jej měla při slavnostním vyhodnocení sezony 2019, ale z důvodu pandemických opatření jí byl předán až začátkem července.
 
Ing. arch. Anežka Tůmová odešla tiše v sobotu 17. září ve věku 78 let. Poslední rozloučení s ní se uskuteční ve čtvrtek 22. září v 10:20 hodin v Nové obřadní síni na Olšanských hřbitovech v Praze. Čest její památce!
 
Foto: poskytl Cyril Neumann