Zelinková: Před čtyřmi lety jsem plakala zklamáním, teď brečím štěstím

ikonka

Potenciálním členem českého olympijského týmu je Zuzana Zelinková. "Doufala jsem, že boží mlýny melou a že to místo nakonec připadne nám," svěřila se v exkluzivním rozhovoru. Je připravena udělat maximum pro to, aby do Tokia odjel co nejsilnější tým.
08.01.2020 12:01  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB


Přestože se již několik týdnů spekulovalo o možnosti účasti Čechů na olympiádě, nemohla Zuzana Zelinková zprávě o potvrzení kvalifikace českého týmu na Olympijské hry 2020 v Tokiu uvěřit. "Představovalo to hodně papírování, práce právníků a všichni víme, že ukrajinský tým je v tomto směru velmi schopný. Do poslední chvíle jsme si nebyl nikdo jistý."
 
Jak jste přijala zprávu o olympijské kvalifikaci českého parkurového týmu?
 
Je to neskutečné, ještě tomu stále nevěřím. Strašně moc se těším.
 
Kde vás tato zpráva zastihla?
 
Zrovna jsem seděla na koni, celé dopoledne jsem jezdila. Možná dokonce i přímo na Calerim, ale to si teď přes veškerou euforii nevybavuji.
 

PODCAST: Český parkur na olympiádě. Co na to Kellnerová, Opatrný a další jezdci

 

O možnosti účasti českého týmu na olympiádě se spekuluje již několik týdnů, byť se to příliš neventilovalo. Věřila jste, že by se to mohlo stát realitou?
 
Doufala jsem, že boží mlýny melou a že to místo nakonec připadne nám. Samozřejmě to byla dlouhá doba, mohlo se ledasco stát. Představovalo to hodně papírování, práce právníků a všichni víme, že ukrajinský tým je v tomto směru velmi schopný. Doufala jsem v to, ale do poslední chvíle jsme si nebyl jistý nikdo.
 
Jaký je váš pohled na to, že ukrajinští reprezentanti nedokázali splnit minimální kvalifikační standardy pro účast na olympiádě?
 
Je to trochu komplikované. Paradoxně právě týmová soutěž v Budapešti, kde jsme se s Ukrajinci potkali, se jako individuální kvalifikace nepočítala, tedy koně, kteří startovali tam, neměli k dispozici celý rok a v podstatě byli směřováni primárně k tomuto jednomu závodu. Počítali s tím, že když to vyjde, budou mít možnost až do 15. června si kvalifikaci vyjet. Zásadní problém ovšem byl, že ukrajinští koně měnili před koncem roku majitele, a to rozhodlo o všem.
 
Z organizačního hlediska je to naprosto nečekané, že si takto profesionálně sestavený tým neuvědomil, že nesplní některá z kritérií stanovená Mezinárodní jezdeckou federací.
 
Asi ano, ale je to trochu složitější. I kvalifikovaní jezdci za Ukrajinu nejspíše neměli v plánu jet s koňmi, kteří startovali v Budapešti. Myslím, že kdyby to všechno vyšlo, měli úplně jiný plán. Pro ně by byl olympijský start významný v momentě, kdy by získali koně, s nimiž mají šanci na slušné umístění.
 
Co přímo pro vás znamená, že jste byla součástí družstva, které se poprvé od roku 1936 zasloužilo o získání týmové kvalifiace na olympijské hry?
 
Před čtyřmi lety jsem brečela zklamáním a teď brečím štěstím. Pro mě je to opravdu odměna za veškerou práci celého týmu. Doufám, že to vyjde a český tým se skutečně zúčastní.
 
Co všechno se pro vás od této chvíle změní?
 
Bude to vyžadovat přesný plán závodů, který kůň kdy kam pojede, pro nás se to týká tedy především Caleriho. Je stěžejní opravdu dobře vybrat a načasovat jednotlivé závody tak, aby forma gradovala v červenci, začátkem srpna. Do podrobna jsme o tom zatím ještě s majitelkou koně Olgou Plachou nemluvily, přesný plán budeme teprve sestavovat.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Senzace! Český skokový tým pojede na olympiádu do Tokia místo Ukrajiny

 

Jak těžké pro vás bude obhájit pozici v A-kádru, který by měl odjet do Tokia?
 
Myslím, že všichni jsme zkušení jezdci a máme už něco za sebou, takže jistě uvolníme místo ostatním, když vyhodnotíme, že naše koně nejsou v odpovídající formě. Já věřím, že v tomto ohledu bude hrát hlavní roli týmový duch a že nám jde všem o to, aby do Tokia odjel tým v co nejlepší formě. Není na místě si hlídat místo sám pro sebe. Jistě že všichni uděláme maximum pro to, abychom byli co nejlépe připravení, ale já osobně přenechám ráda místo těm, co budou lepší, a s radostí budu držet palce.
 
Plánujete po této mimořádné zprávě nějakou oslavu nebo bude naopak vše probíhat velmi střízlivě s tím, že je ještě přeci jen dlouhá cesta přímo pod pět olympijských kruhů?
 
Euforie teď trochu opadne, žádné oslavy neplánujeme. Jak jste řekl, cesta je ještě dlouhá, čeká nás celých sedm měsíců, během nichž se může stát cokoliv. Budeme se snažit dělat maximum, abychom my i koně zůstali fit, a to je teď nejdůležitější.
 
Foto Josef Malinovský