Z původních skladovacích prostor máme sportovní stáj, říká Becáničová

ikonka

Parkurová jezdkyně, trenérka a provozovatelka své vlastní sportovně prodejní stáje Dagmar Becáničová v rozhovoru přiblížila zázemí, které se svou rodinou vybudovala. Po první návštěvě původně skladovacích prostor bylo jasno. Místo se stalo i domovem.
17.03.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


Stáj NH stables – Dagmar Becáničová se nachází v Nýřanech, což je pouze deset minut jízdy od Plzně v blízkosti dálnice Praha / Rozvadov. Stáj je v majetku rodiny parkurové jezdkyně Dagmar Becáničové, která se sama pravidelně účastní parkurových závodů, podílí se na chodu celého areálu a také připravuje do sportu mladé koně i své klienty.
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo?
V naší stájí působím od roku prosince 2011. Jednoho večera jsem seděla u počítače, sledovala nabídku realitních kanceláří v našem okolí a náhodně jsem narazila na tento areál. Původně byl inzerovaný jako skladovací prostory. Velice nás zaujala poloha a dojezdová vzdálenost od mého bývalého bydliště, což byla velká výhoda. Tak jsme sedli do auta, vyrazili na prohlídku, a ještě ten den bylo jasno.
 
Které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala před pořízením vlastního zázemí?
Než jsem se dostala do Nýřan, měla jsem v pronájmu pozemek se čtyřmi venkovními boxy, ale to nestačilo kapacitně, jelikož jsem začala dostávat koně na ježdění a prodej od soukromých majitelů. Dále také na cizím pozemku nešlo realizovat své sny o podobě areálu. V tomto zázemí byl jen malý zahradní domek a travnatá jízdárna. V té době jsem byla členem Slavie VŠ Plzeň a docházela jsem za každého počasí na tréninky po kopytě. V roce 2010 jsme se z důvodu těhotenství a usnadnění práce přesunuli do soukromé stáje v Kozolupech u Plzně, tam jsme již měli někdy až třináct koní.
 
Podíváme se tedy blíže na váš vlastní areál v Nýřanech. Jaké jsou jeho základní parametry?
Jsme malá rodinná stáj o dispozici dvanácti boxů, z toho jsou dva anglické pro dušné koně. Ale i tak by se mi dalších pět boxů určitě hodilo. Disponujeme menší jízdárnou 22x42 metrů s kvalitním povrchem, osvětlením a skokovým materiálem. Součástí je zázemí pro jezdce (šatna, WC, sprcha, klubovna s výhledem na jízdárnu, ubytování a relaxační část s bazénem). Pro koně máme k dispozici padoky a travnaté výběhy. V okolí jsou pěkné vyjížďky do terénu bez nutnosti přecházet frekventované silnice. U nás jste pár kroky ve městě s kompletní občanskou vybaveností, ale i na vesnici s lesem a loukou za humny.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
V minulosti zde byla klasická vesnická zástavba na návsi se stodolou a obytnou částí, údajně menší kravín, poté sběrna šrotu a autodílna. Nejvíce se na areálu podepsala autodílna. Hodně času nám zabralo vyklízení prostorů, kde byl nepořádek všeho druhu. Začínalo se od nuly, dále jsme pokračovali instalací boxů a přípravou kolbiště, následnou rekonstrukcí okolních prostorů, vybudováním půdní vestavby a zahrady.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Výhodou je naše blízkost u Plzně. Toto místo je od roku 2015 zároveň naše bydliště, tím máme téměř 24hodinový dozor. Z ložnice umístěné nad stájí mám už trénované uši a občas mě probudí i sebemenší neklid ve stáji a než seběhnu dolů, tak už téměř s jistotou vím, zda si nějaký šikovný kůň otevřel svůj box, případně nesnese svého souseda. Z obýváku mám výhled na jízdárnu, z koupelny na výběhy. Jsme malý areál, ale máme vše po ruce. Dojíždění už bych si nedokázala představit.
 

Psali jsme: Robert Čapek: Koně chováme po generace. Zázemí máme ve Štekrově Mlýně

 
Jaké všechny služby ve vašem jezdeckém areálu nabízíte klientům a zájemcům o jezdecký sport?
Hlavní činností je ustájení, prodej a zprostředkování prodeje koní, výcvik mladých koní a prezentace na závodech. Součástí je jezdecká škola pro začátečníky, pokročilé na pony i velkých koních. Lekce směřujeme na přípravu ke Zkouškám základního výcviku jezdce a další sportovní rozvoj. Naši svěřenci sportují na úrovni stupně L/S. Součástí je i nabídka ubytování v malém penzionu nad stájí. Zajistíme také přepravu koní. Oblíbené jsou vyjížďky v kočáře a každoročně pořádaný Den Koní pro širokou veřejnost.
 
Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program při prací v areálu a s koňmi?
Jelikož mám to štěstí a mám práci jako koníček, tak jsem zde k zastižení téměř 24 hodin. Výjimkou jsou závody a dovolená, kterou preferuji v zimním období za sluníčkem a v létě si občas ráda vyjedu s rodinou na nedalekou přehradní nádrž Hracholusky, kde máme menší rekreační dům. Tam chodíme na procházky, plaveme nebo si jdeme zahrát tenis. 
 
Běžný den u nás? Ranní krmení zajišťuje můj přítel kolem půl sedmé, kdy vstává do práce. Já kolem sedmé vypravím syna do školy, když je špatné počasí, tak ještě odpočívám. Kolem osmé hodiny je snídaně, vyřízení papírování, emailů, poklidím domácnost, penzion a od deseti hodin chodím do stájí. Pokud nemáme nikoho na brigádu, poklidím boxy, připravím krmení na večer, odvedu koně do výběhu a postarám se o naší minizoo (slepice, kozy, papoušci). V létě k tomu zajišťuji kompletní údržbu areálu, přítel má na starosti tu technickou část – navážení sena a různé opravy. V mezičase stále něco budujeme a zlepšujeme. Zbytek dne se věnuji trénovaní svěřenců, svého syna, který jezdí svého poníka a velké koně, pohybuji vlastní a případné prodejní koně. Zajištujeme jim video a foto reprezentaci. Večerní krmení si také zařídíme anebo pomůžou šikovné holky ve stáji. Nemáme žádné zaměstnance, takže zkrátka práce všeho druhu. Výhoda je, že i přes časovou náročnost stáje trávíme jako rodina většinu času společně.
 
Kolik koní máte nyní ve své péči a jaké je jejich hlavní zaměření?
V péči máme dvanáct koní. Jedná se o soukromé ustájené koně, sportovní, prodejní mladé i starší.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? 
Důležité je fajn zázemí s poctivým přístupem a dobrým kolektivem, který má chuť se u koní stále vzdělávat. Jezdecká hala by byl dobrý bonus.
 
Plánujete v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu?
Pořád je co zlepšovat. Plán do budoucna je rozšíření ubytovací části se zastřešením terasy, za účelem malé kavárny, bistra či restaurace.  Otevřená zůstává otázka ohledně haly, jak finance a doba dovolí. Aktuálně máme na jaro v plánu rekonstrukci příjezdové cesty, padoků a plánujeme venkovní přístřešek pro starší koně.
 
Foto: poskytla Dagmar Becáničová