Z nenápadné klisny klasickou vítězkou. Příběh Queen Of Beaufay

ikonka

Před šesti lety koupil Jiří Trávníček francouzský hřebčín Haras de Beaufay. První hříbě, které se v něm narodilo, teď vyhrálo Jarní cenu klisen. Dalším cílem Queen Of Beaufay může být České derby, stáj Pegas však disponuje i výbornou Zaracampou.
10.05.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


Některé dostihové zápletky se spřádají po mnoho let a ta následující mezi ně patří. Když majitel a chovatel Jiří Trávníček posílal v roce 2005 do Českého derby tmavou hnědku Peinture Naive, v dobovém rozhovoru se zmínil o tom, že jedním z jeho největších snů je odchovat si vítěze Českého derby.

O sedmnáct let později zůstává tato meta stále nenaplněna, ale majitel stáje Pegas je k ní aktuálně možná blíže, než mohl ještě před časem doufat. Ryzka Queen Of Beaufay, vnučka zmíněné Peinture Naive a zároveň historicky první hříbě narozené v Trávníčkově normandském hřebčíně Haras de Beaufay, v sobotu lehce zvítězila v Jarní ceně klisen a start v derby nyní patří k reálně zvažovaným možnostem.

"Věděli jsme, že kobylka má formu a že šla po dubnovém přípravném startu ještě nahoru. Tou lehkostí ale trochu překvapila i mě. Nikdo nečekal, že to bude až takhle jednoduché," přiznal trenér Dalibor Török.

 

Čtěte také: Kuriózní německý víkend. Dva ze tří mítinků zrušeny kvůli kluzké dráze

 

Kompaktní ryzka má stále rezervy a vytrvalecká distance by jí podle jejího původu, pracovních výkonů i projevu neměla mít cizí. O tom, zda se do Českého derby, kam je přihlášena, skutečně podívá, rozhodne poměrně prozaický detail - stanovení priorit ve středisku Zhoř u Jihlavy.

Stáj Pegas totiž v letošním klasickém ročníku disponuje ještě jednou třídovou dcerou hřebce Zaraka, ve Francii etablovanou Zaracampou. "Jedna z klisen se v derby objeví a teď je otázka, která. Pokud to bude Queen Of Beaufay, tak si myslím, že by tam mohla směřovat bez dalšího přípravného startu. Teď má splněno, dostane čtrnáct dní klid a pak se začne v klidu doma připravovat. V případě, že se rozhodneme pro jinou cestu, zřejmě by zkusila francouzské blacktype. Ale to plánujeme i se Zaracampou, o níž si myslíme, že je ještě o trochu lepší, a tak si to vyzkouší jako první," nastínil Török.

Zimní královna s potenciálem

Queen Of Beaufay neudělala ve své dosavadní krátké kariéře nic špatně. Ve stáji přitom až donedávna měla pověst nenápadného koně, který ničím zvláštním nevybočuje z řady. Své honosné jméno dostala čistě proto, že 11. února 2019 přišla na svět jako první hříbě narozené v Haras de Beaufay po převzetí areálu Jiřím Trávníčkem.

Dvojici loňských startů absolvovala ve druhé polovině sezony v Karlových Varech, přičemž obě formy z dvouleté sezony nabraly s odstupem času na hodnotě. Při debutu 8. srpna v trojkovém dostihu na 1400 metrů narazila na kvalitní společnost v čele s pozdějším jedničkovým vítězem Arkhangelskem. Pod Michalem Hroudou se hned napoprvé prezentovala profesionálním projevem a tehdejšímu svěřenci Arslangireje Šavujeva podlehla až po boji o půl délky. Za sebou nechala Lenu, Don’t Dreama či Comming Pulse.

Naznačený potenciál pak naplno potvrdila v polovině září těsným vítězstvím v Ceně zimní královny DS Pegas. Na měkké dráze s Danielem Vyhnálkem udolala všechny soupeřky a o hlavu odrazila velký závěr další pozdější klasické vítězky Shabany.

Do klasické sezony vstoupila Queen Of Beaufay s žokejem Petrem Foretem a také v nových barvách, když oficiálně přešla ze stáje Haras de Beaufay ČR pod hlavičku Pegasu. V přípravném Memoriálu Rudolfa Deyla nesla o 1,5 kilogramu více než většina soupeřek a dokonale rozptýlila obavy, že by snad mohla mít problémy se zkrácenou distancí 1400 metrů nebo s dráhou v Mostě.

V cílové rovině přišla s dobrou akcelerací, v rámci hledání prostoru pro finiš se nechala bez problémů vytáhnout do jiné stopy a v závěrečném souboji s Dally Top prokázala i bojovnost. Vítězstvím o krk si řekla o roli favoritky Jarní ceny klisen.

"Na začátku sezony jsem avizoval, že jsme na Vysočině měli poměrně dlouhou zimu a trénovali jsme tak na 70 procent. Já vím, že něco podobného říkají zjara skoro všichni, ale myslel jsem to vážně. Věděl jsem, že se po dostihu zvedne, nějaké srovnání jsem měl i díky tomu, že pracovala se Zaracampou a byly více méně vyrovnané," popsal s odstupem několika týdnů Török.

Poprvé bez boje

Před Jarní cenou klisen mluvily proti Queen Of Beaufay letité statistiky, podle nichž se vítězka Memoriálu Rudolfa Deyla naposledy prosadila v prvním klasickém dostihu sezony před patnácti lety a v případě zimní královny šlo dokonce o neuvěřitelných 32 let.

"Všichni okolo to řešili, ale nám to nějaké zvláštní starosti nedělalo. I když chápu, že lidé mají rádi příběhy a rekordy, a samozřejmě je dobře, že se o tom píše," usmívá se Török.

 

Čtěte více: Queen Of Beaufay rozdílem třídy. Jarní cenu klisen vyhrála o 6 délek

 

Foret si byl vědom ošemetnosti startovního čísla deset a nutnosti co nejklidnějšího průběhu dostihu. Po startu nikam nespěchal a nechal klisnu odpočívat v závětří za soupeřkami. Při vbíhání do cílové roviny si našel optimální výchozí pozici pro útok a lehce odskočil.

Queen Of Beaufay poprvé v kariéře nemusela bojovat. Dostala jedinou pobídku bičíkem a poslední metry absolvovala už téměř zadrženě. Druhá Dally Top následovala s odstupem šesti délek.

Rozhodla podobnost s Nimaimou

Rodinu Queen Of Beaufay založila v Trávníčkově chovu Peinture Naive. Dcera Wagon Mastera se dostala do Česka ve skupině francouzských ročků, poslaných na pre-trénink k Pavlu Vítkovi před plánovanou překážkovou kariérou.

Jako dvouletá vyhrála na podzim ve Velké Chuchli a následně finišovala třetí v Ceně zimního favorita. Jiřího Trávníčka zaujala mimo jiné tím, že mu připomínala klasickou vítězku Nimaimu, a tak pošetřená klisna s potenciálem dalšího zlepšení přešla do majetku stáje Pegas a do tréninku Romana Vítka. V práci porážela tehdejší klasické nákupy Set In Motiona i Hard Warriora a prakticky obratem se zabydlela na nejvyšší scéně.

V Jarní ceně klisen doběhla druhá a tři týdny před derby překvapila vítězstvím ve Velké červnové ceně. V samotném derby obsadila jako sázková čtvrtá šance jedenáctou příčku, později ještě přidala stříbro v Oaks.

Nejlepším hříbětem Peinture Naive byla dvojnásobná klasická vítězka Polyanta (Soldier Of Fortune), dobrou třídu však prokázala i prvorozená Pikardie (Sholokhov), kterou pro Pegas trénoval Greg Wroblewski. Pozdější úspěšná vytrvalkyně získala obě svá vítězství jako dvouletá v rozmezí tří říjnových týdnů ve Velké Chuchli. Během náročné klasické sezony posbírala celou řadu umístění včetně třetího místa v Jarnej ceně kobýl a porazila mnohé tehdejší hvězdy jaho Mariydi nebo vítězka Oaks Orphan. Na velké vítězství jí ale vždy kousek chyběl. Po překážkovém intermezzu ji Trávníček zařadil do chovu, kde zatím dala šest hříbat.

Queen Of Beaufay je bezkonkurenčně nejlepším z nich, byť nejstarší Priscilla (Campanologist) se dvakrát dokázala jedničkově umístit. Ve Zhoři stojí ještě čtyřletá Platina (Manduro), loňská lehká vítězka na proutěných překážkách v Pardubicích. Prvním hřebcem z Pikardie je letos dvouletý Patriot (Cloth Of Stars), následovaný ročním Prometheem (Ectot).

Vytrvalost by neměla být problém

Srovnání Queen Of Beaufay s dosud poslední velkou hvězdou rodiny Polyantou je podle Dalibora Töröka složité. "Obě jsou typově odlišné. Polyanta byla taková hubená kobylka, dá se říct srdcařka českého chovu. Queen Of Beaufay je naopak kůň odchovaný ve Francii a je to znát. Ročci, kteří k nám odtud přicházejí, jsou krásní a odpovídají tomu, co jsme zvyklí nakupovat na dražbách v Deauville. V tomto ohledu mají oproti koním jako Polyanta určitě obrovský náskok," vysvětluje.

Zároveň upozorňuje, že podobně jako Polyanta ovládla české i slovenské Oaks, i Queen Of Beaufay má svůj vrchol teprve před sebou. "Jarní cena klisen to nebyla. Pan Trávníček má hřebčín ve Francii a pro něj má z chovatelského hlediska význam umístění v blacktype nebo listed vítězství ve Francii."

Vytrvaleckými dispozicemi Queen Of Beaufay si jsou ve Zhoři v této fázi sezony již prakticky jistí. "Pracuje se Zaracampou bez problémů na distanci 2000 metrů. Myslím si, že více než dva kilometry by neměl být problém, ale je samozřejmě třeba to vyzkoušet v dostihu," konstatuje Török.

Foto: Eva Kopečná (Queen Of Beaufay jako hříbě ve Francii)

Poslali byste na místě stáje Pegas do Českého derby Queen Of Beaufay nebo Zaracampu?

celkem hlasů: 99

Hlasování skončilo.

Queen Of Beaufay 35 / 35.35%
Zaracampu 8 / 8.08%
Obě 56 / 56.57%