Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral

ikonka

Mon Santa tvořil na přelomu osmdesátých a devadesátých let úspěšnou dvojici s Michaelem Whitakerem. Ten ho označil za nejvýjimečnějšího koně kariéry. Hnědák věděl, která soutěž je důležitá. Zatímco na ME zářil, ve stodvacítce by ukopl cokoliv.
13.11.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

V době, kdy John Whitaker závodil s legendárním běloušem Miltonem, na paty mu na mnoha mítincích šlapal jeho bratr Michael. Tehdy byl jeho nejúspěšnějším svěřencem Mon Santa. A právě irského valacha označil Michael Whikater za nejvýjimečnějšího koně, kterého ve své pestré kariéře jezdil.
 
Mon Santa, jehož v archivech výsledků můžeme najít i pod jménem Monsanta, se narodil v roce 1975 v Severním Irsku. Hnědák byl příslušníkem plemenné knihy ISH, tedy irský sportovní kůň. 
 
Jako mladého ho trénoval jeho chovatel Leonard Cave. Později ho prodal tehdy velmi úspěšnému jezdci Johnnymu Greenwoodovi. Závodily s ním jeho dcery, Julie a Gillian. Druhá z nich s ním dosáhla na zlato na mistrovství Evropy mladých jezdců a vyhrála s ním v roce 1987 Queen´s Cup.
 
 

Nehody a náhody

Cesty Michaela Whitakera se s Montym, jak valachovi všichni říkali, zkřížily několikrát zcela náhodně. „Viděl jsem ho jednou závodit jako pětiletého, a už tehdy jsem si pomyslel, že je hodně opatrný,“ vzpomíná Michael. Jednou ho také jel na závodech v Gijonu. Zaskočil za jeho tehdejší jezdkyni Gillian Greenwood, jež se zranila. „První soutěž šla hladce a byli jsme druzí. V té další soutěži mi ale zastavil a já jsem spadl. Nevím, co se stalo, evidentně jsem ale udělal něco špatně, a přeletěl jsem mu přes hlavu,“ popisuje Michael. 
 
 

Pozdě, ale přece

Stabilní dvojici spolu vytvořili, až když bylo Montymu třináct let. Michaela tehdy začal podporovat Lord Harris a sháněl pro něj vhodného koně. Lord Harris, známý dnes hlavně díky spolupráci se Scottem Brashem, byl při závodech v londýnské Olympii upozorněn na Mon Santu. „Viděl jsem, že je opatrný, že má své kvality. I když jsem v ten moment asi vůbec nedomyslel, jak moc dobrý kůň to vlastně je, sešel jsem z tribuny dolů a hned tam jsem ho koupil,“ říká Lord Harris.
 
Přesto, že se Michael a Monty dali dohromady celkem pozdě, stihli posbírat dlouhou řadu úspěchů. Třikrát v kariéře vyhráli ceněné derby v Hicksteadu, v roce 1989 získali zlato v týmové soutěži na mistrovství Evropy v Rotterdamu. Mezi jednotlivci šli do finále šampionátu z vedoucí pozice.
 
„Před kombinací byl celkem snadný oxer. Byl tam ale postavený tak, že chyba na něm by hodně zkomplikovala právě nájezd do kombinace. Soustředil jsem se a říkal si, nepřežeň ten oxer, a najel jsem moc blízko. Mon Santa kvůli tomu zavadil o zadní bariéru. Úplně jsem ztratil koncentraci a tu kombinaci jsem nemohl zajet hůř. On jí ale stejně skočil,“ popisoval Michael zaváhání v závěru soutěže. Porazil ho tehdy jeho bratr John v sedle Miltona. Ten tak získal individuální i týmové zlato. Michael s Mon Santou obsadil druhé místo. 
 

Čtěte také: První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal

 
O dva roky později byla dvojice zařazena opět do národního celku pro evropský šampionát v La Baule, a byla tak u stříbrného úspěchu Britů. Třetí příčku brali Monty a Michael v rámci týmů na Světových jezdeckých hrách 1990 ve Stockholmu. Dvakrát byli ve finále Světového poháru a účastnili se olympijských her 1992 v Barceloně. 
 
 

Bojovník Mon Santa

„Byl to opravdu moc dobrý kůň a bojovník. Cokoliv bylo v jeho silách, aby udělal, to udělal. Měl jsem ho od třinácti do dvaceti let, a nikdy nebyl chromý, pořád byl zdravý. Byl to zkrátka silný irský kůň,“ řekl na jeho adresu Michael. 
 
Mon Santa měl také dar rozpoznat den D. „Nejlepší na něm bylo, že s jistotou poznal, kdy je soutěž opravdu důležitá. Ve stodvacítce byl schopný ukopnout tři překážky, a pak jste ho vzali na velké závody a on úplně vyrostl. Když cítil už na opracovišti, že o něco jde, opravdu se snažil, zvedal nohy ještě výš a byl neskutečně pozorný,“ chválí Michael irského hnědáka.
 
Foto: Stableexpress
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, WOSJ, Stableexpress







Související informace

Na první závody s Cornetem vážně nikdy nezapomenu, říká Marco Kutscher
Bylo to jako sedět na odpalovací rampě, říká Isabell Werth o Gigolovi
Teenagerka a drzé hříbě. Jak Graves a Verdades došli až na olympiádu
Tak trochu arogantní šampion. Valach Sammy Davis Jr. možná změní stáj
Sanctos mi věřil. Nikdy už nebudu mít s koněm takové pouto, říká Brash
Custom Made byl koňský Iron Man. V životě se neunavil, říká O´Connor
Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík
Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili
Odešel legendární hřebec Sandro Hit. Těžké loučení, říká Schockemöhle
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují
Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele
Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval
Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce
Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout
Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol
Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla
Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu
Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně
Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze
Z jatečního vozu do americké síně slávy. Příběh Snowmana stále dojímá