Weishaupt míří z Dauhá do pražské Super GP. Kellnerová byla spokojena

ikonka

V letošní první Grand Prix parkurové série Longines Global Champions Tour se v Dauhá díky vítězství kvalifikoval do vrcholné soutěže sezony, kterou bude již popáté hostit pražská O2 arena, Němec Philipp Weishaupt. Anna Kellnerová dvakrát chybovala.
04.03.2023 20:24  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Do sobotní Grand Prix Longines Global Champions Tour v Dauhá se kvalifikovaly čtyři desítky dvojic a mezi nimi byla i jedna česká. 
 
Anna Kellnerová přiznala, že se před touto extrémně náročnou soutěží s překážkami vysokými 160 centimetrů dostavila i lehká tréma. „Byla jsem trochu nervózní, jelikož jsem již delší dobu Grand Prix LGCT neskákala, ale byla jsem ráda, že jsem se tam dostala. Když jsme si s kolegou a trenérem Nielsem Bruynseelsem procházeli kurz, tak jsme si říkali, že není až tak přehnaně technicky náročný, ale celý parkur byl na maximálních výškách. Donutil nás k prostornějšímu skákání, ze kterého mohou přijít chyby. Před soutěží jsme si řekli, na kterých pasážích to může být složitější a kde je potřeba dojezdit do konce. Ty pasáže, u nichž jsme se domluvili, abych je specificky zajezdila, tak se mi to povedlo. Chyby však přišly na jiných místech, než jsme očekávali,“ konstatovala krátce po skončení soutěže Anna Kellnerová ve vysílání EquiRadia
 
S průběhem závodu však ze svého pohledu byla spokojena. „Byla jsem schopná chytit dobré tempo. Catchie skákala skvěle. Na začátku byla hned bedna, což byl skok s číslem čtyři, za níž byla obtížná vzdálenost do opravdu velkého dvojskoku. Na tomto místě mělo pár koní docela problémy. Pak jsme pokračovaly dobře, ale přišla chyba v trojkombinaci, kde jsem se možná trochu víc vrátila tělem. Budu se muset ještě podívat na video, stejně jako u druhé chyby na oxeru s číslem deset, u níž nebylo z televizních záběrů moc vidět, proč přišla. – Každopádně Catchie to zvládla skvěle. Mám radost, že jsem se dva závody po sobě dostala do Grand Prix, což se mi minulý rok ne vždy podařilo. Dvě chyby mohou přijít lehce, určitě mám co pilovat, ale jsem ráda, že jsme to stabilně odskákaly,“ zhodnotila česká reprezentantka. 
 
Výborné výkony předváděli belgičtí kolegové Anny Kellnerové z týmu Prague Lions. Niels Bruynseels na valachovi Delux van T & L nechyboval, ale bohužel překročil stanovený čas o jednu desetinu sekundy. To pro něj znamenalo jeden trestný bod a zavřenou cestu do rozeskakování. Pieter Devos na klisně Mom´s Toupie de la Roque dovezl do cíle nulu, ale napodruhé se mu to již nepovedlo. Po velmi riskantním nájezdu na jeden ze skoku chyboval a skončil nakonec až desátý. „Niels byl naštvaný, protože jeden trestný bod za čas v Grand Prix je něco, co jezdec nechce nikdy připustit. Pieter skákal skvěle, ale v rozeskakování přišla smolná chyba. Ale jinak oba předvedli moc pěkné výkony,“ dodala Kellnerová.
 
Dvě čisté jízdy předvedlo sedm z celkových dvanácti účastníků rozeskakování. Jako první se dokázala pod hranici 35 sekund dostat švédská hvězda Malin Baryard-Johnsson, jež sedlala neméně slavnou patnáctiletou klisnu H&M Indianu. O necelé tři desetiny sekundy jí o chvíli později překonal Němec Philipp Weishaupt na teprve devítileté klisně Just Be Gentle. Časem 34,37 sekundy nastavil laťku hodně vysoko a zbývající účastníci proto museli jet doslova hop, nebo trop. 
 

Psali jsme: Prague Lions zahájili GCL v Dauhá pátým místem. Kellnerové se dařilo

 

Už to vypadalo, že Francouz Simon Delestre s desetiletým valachem Dexter Fontenis Z bude o něco rychlejší, ale nakonec z toho byla ztráta devíti setin. Posledním startujícím byl další z německých jezdců Christian Kukuk v sedle desetileté klisny Nice van´t Zorgvliet. Také on spěchal, co to šlo, časomíra mu však v cíli ukázala hodnotu 34,42, tedy pět setin za Philippem Weishauptem, který se tak stal prvním vítězem letošní Longines Global Champions Tour a zároveň držitelem zlaté vstupenky do Super Grand Prix, která se pojede v sobotu 18. listopadu v pražské O2 areně během čtyřdenní galashow světového parkuru GC Prague Playoffs. 
 
„Philipp i jeho klisna skákali neuvěřitelně. Myslím, že jeho vítězství s tímto koněm nikdo moc nečekal, ale o to větší radost určitě měl celý jeho tým,“ uvedla Anna Kellnerová pro níž by měla série Global Champions pokračovat v dubnu dvěma oblíbenými destinacemi na Miami Beach a v Mexico City. „Mám v plánu se tam ukázat, ale do té doby se může stát cokoliv, takže uvidíme. Určitě budu letos opět závodit převážně v rámci Global Champions, samozřejmě podle toho, jak mi to koně dovolí. Ale vedle toho budu letošní sezonu plánovat tak, abychom já a vybraný kůň byli připraveni v co nejlepší formě na červencovou týmovou olympijskou kvalifikaci v Chuchle Areně Praha,“ upřesnila v rozhovoru pro EquiRadio. Podrobné informace o Global Champions jsou na internetových stránkách www.gcglobalchampions.com.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions
Zdroj: tisková informace Global Champions Prague Playoffs