reklama 11A

Vzpomínka na Arvu. Její krev se vrací na místo největších úspěchů

ikonka

Německý hřebčín Karlshof minulý víkend na francouzské dražbě získal čtyřletou Abionu, od níž si slibuje vzkříšení slávy jedné ze svých úspěšných rodin. U jejího zrodu stála Asuma, dcera československého Koně roku 1988 Arvy.
12.12.2019 15:38  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Malou vzpomínku na vítězku trojkoruny Arvu přinesla minulou sobotu dražba Arqana Vente d’Elevage. Bloodstock agent Holger Faust na ní za 33 000 eur získal čtyřletou klisnu Abionu. Bývalá reprezentantka stáje Salzburg, která kromě dvou vítězství ve Vichy získala i třetí místo v listed a šestou příčku v italském Oaks, je pravnučkou československého Koně roku 1988.
 
Faust klisnu po plemeníkovi Jukebox Jury koupil pro hřebčín Karlshof nedaleko Frankfurtu, který se nachází v majetku jeho rodičů a kde Arvina rodina na přelomu tisíciletí prostřednictvím její dcery Asumy nastartovala sérii úspěchů na německé scéně blacktype.
 
"Asuma byla velmi úspěšnou chovnou klisnou, její rodina se ale v posledních letech z našeho chovu vytratila. Proto jsme ji teď prostřednictvím této akvizice získali zpátky," řekl Faust serveru Galoppononline.
 
V roce 1992 narozená Asuma (Surumu) byla Arviným třetím hříbětem z doby, kdy někdejší československá hvězda působila v chovu německého hřebčína Ostenhof. Vítězka dostihu na písku v Neussu se do Karlshofu dostala přes hraběte Philippa Stauffenberga a postupně dala 11 hříbat.
 

Čtěte také: Vyhrát v Dubaji je víc než sen. Dostávám dobré koně, říká David Liška

 
Nejúspěšnějším z nich byl prvorozený Aolus (Winged Love). Vítěz dvou grup 2 a jedné grupy 3 včetně Idee Hansa-Preis v Hamburku byl později zařazen do překážkového chovu v Irsku. Apeiron (Devil River Peek) vyhrál grupu 3 a mnohokrát se umístil na blacktype scéně, Akihito (Winged Love) doběhl pátý v německém derby.
 
Mladší potomci Asumy už vesměs nenaplnili očekávání, ale poslední hříbě Ars nova (Soldier Hollow) vrátilo zasloužilou matku opět na výsluní. Klisna stáje Salzburg ovládla Diana-Trial (Gr.2) v Hoppegartenu a byla zařazena do chovu hřebčína Etzean.
 
Karlshof zkoušel krev Arvy udržet ve svém chovu prostřednictvím pouze dvakrát startující Arduinny (Winged Love), leč neúspěšně. Nyní rodina Faustových prostřednictvím Abiony startuje další pokus. Klisnina dvouletá polosestra Asmara (Camelot) stojí v tréninku Andrease Suboricse a na příští rok vlastní přihlášku do Preis der Diana (German Oaks).
 
Zatímco Asuma v německém chovu uspěla, další Arviny dcery Avellana (Sure Blade), Adda (Solarstern) a Agga (Mondrian) ve slovenském chovu neprorazily.
 
 
Foto: Arva po Čs. derby 1988 na snímku Otakara Kroužeckého




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE