reklama 11D

Výměna generací v Bošovicích: Kariéru ukončili Troizilet i Sweeticon

ikonka

Troizilet se zapsal do historie českého turfu vítězstvím nad Gordonem Lordem Byronem v EJC Leram Million 2018, Sweeticon překvapila o rok později triumfem ve Svatováclavské ceně. Úspěšnými koňmi byli v minulých sezonách i Risk Major a Rabbit Havana.
14.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

S blížícím se závěrem sezony začínají přicházet i první zprávy o generační obměně v tuzemských stájích. V bošovickém středisku trenéra Václava Luky ukončily v minulých dnech kariéry hned čtyři jedničkové opory.

Sedmiletého Troizileta a o rok staršího Risk Majora čeká důchod, klisny Sweeticon a Rabbit Havana by měly zamířit do chovu.

"Všichni čtyři mají náš obdiv, byly to stálice. Každého z nich čeká nový domov, ať už ve výběhu nebo v chovu, což si bezezbytku zaslouží," řekl Václav Luka.

 

Čtěte také: 52 dostihových dnů. Jockey Club zveřejnil jízdní řád sezony 2022

 

Velkou hvězdou byl zejména tmavý hnědák Troizilet, koupený stájí Leram v květnu 2017 za 40 500 eur po druhém místě v prodejním dostihu v Chantilly. Po celou kariéru prokazoval vysokou třídu i konzistentnost.

Jeho největším úspěchem byl triumf v EJC Leram Million 2018, kde v sedle s Jeanem-Bernardem Eyquemem porazil i slavného Gordona Lorda Byrona. V nejbohatším českém sprintu startoval ještě třikrát a vytěžil dvě druhá a jedno třetí místo.

Valach majitele Milana Kříže se však soustředil především na Francii. V roce 2018 si připsal grand handicap v Longchamp a ještě letos v lednu zvítězil v classe 2 na 1300 metrů v Chantilly.

V tamním handicapu dosáhl na nejvyšší známku 43 kg a končí s hodnocením 38,5 kg. Celkem absolvoval 39 dostihů, získal 6 vítězství a vyběhal 5,9 milionů korun.

Francouzský specialista a spolehlivé klisny

Valach Risk Major prokázal své kvality už před příchodem do českého tréninku. Jako dvouletý doběhl dvakrát třetí v listed ve Vichy a v klasickém ročníku startoval v grupě 3 proti koním jako Jimmy Two Times a Quiet Reflection.

Jeho osobní maximum ve francouzském handicapu leží dokonce jeden kilogram nad Troiziletem, na rozdíl od něho se však na tuzemských drahách nikdy nepředstavil.

Do Lukovy péče přešel 5. října 2016, kdy byl získán stájí GM Electronic za 28 105 eur po devátém místě v pařížském prodejním dostihu. Později přešel do majetku stáje Lucky Service.

Ze 47 startů vybojoval čtyři vítězství, v českých barvách se odehrálo jen to poslední z července 2019 na 1400 metrů ve Vichy. Poslední start absolvoval Risk Major už loni v prosinci a jeho novým majitelem je malíř Daniel Havel.

Naopak sedmiletá Sweeticon běhala na českých drahách pravidelně a slavila tady i svůj největší úspěch - nečekané vítězství v předloňské Svatováclavské ceně, v níž ji vedla na poslední chvíli angažovaná Pavlína Filipová. Dcera Sixties Icon se kromě toho opakovaně umístila ve velkých sprintech a loni finišovala třetí v classe 2 v Longchamp.

Dres stáje PMA Racing Syndicate, identický s někdejšími barvami Svinčic, oblékli Christophe Soumillon, Mickael Barzalona či Gregory Benoist.

 

Pardubický podcast: Hovoří Talent team, Charlie Mann a Bryony Frost

 

Suma výdělků Sweeticon se přiblížila k 1,3 milionu korun, v každém ze tří letošních startů však skončila mimo dotované pozice.

"Zdravotně byla v pořádku, ale ukázalo se, že se jí už nechce závodit. Je prodaná a měla by jít zřejmě do chovu. Její nástupkyni v naší stáji bude roční Carrera, dcera Coffoly po Eagle Top," prozradil spolumajitel Aleša Jakub.

Zvláštní kruh opsala kariéra šestileté Rabbit Havany. Ještě za Rabbit Trhový Štěpánov doběhla druhá v Jarní ceně klisen jen půl délky za Lady Westminster.

Jako čtyřletou ji v prodejním dostihu v Mostě koupila stáj ML Racing, pro niž vyhrála Memoriál Harryho Petrlíka a nasbírala řadu jedničkových umístění včetně třetí příčky ve Velké ceně Prahy nebo čtvrtého místa v Imperiál Díj. Teď by se spolehlivá hnědka měla do Rabbitu vrátit jako chovná klisna. Z 26 startů získala dvě vítězství a vyběhala 516 000 korun.

 

Krátce ze zahraničí

 

Současné čtvrté místo bral ve středečním handicapu Prix de Saint-Witz (1300 m, 19 000 eur) v Chantilly tříletý Bobik z tréninku a stáje Jiřího Michala. V sedle s Géraldem Mossém byl aktérem mimořádně těsného doběhu, v němž se prvních pět koní v cíli vměstnalo do zhruba půl délky.

Na snímku - Troizilet, foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE