Výjimečný trest za týrání koně zrušen. Je to velké zklamání, zní z FEI

ikonka

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zrušila historicky nejpřísnější trest za týrání koně, který udělila Mezinárodní jezdecká federace FEI jezdci Abdulovi Azizovi Bin Faisal Al Qasimimu. „Je to extrémní zklamání,“ říká Generální sekretář FEI.
06.05.2021 13:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

 

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zrušila historicky nejpřísnější trest, pozastavení činnosti na dvacet let, který loni udělila Mezinárodní jezdecká federace FEI jezdci ze Spojených arabských emirátů Abdulovi Azizovi Bin Faisal Al Qasimimu. O výjimečně dlouhé suspendaci a finančním postihu ve výši 32500 CHF rozhodl tribunál FEI v červnu roku 2020. O co v kauze jde?
 
Reprezentant UAE Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi sedlal koně Castlebar Contraband při vytrvalostních závodech CEI ve Fontainebleau ve Francii. Konaly se 15. října 2016. 
 
Castlebar Contraband utrpěl během soutěže otevřenou zlomeninu holenní kosti na pravé přední noze a musel být utracen. V krevním vzorku byla následně objevena zakázaná látka xylazin, která slouží ke zklidnění, na bolest a k uvolnění svalů. Látka se rychle vylučuje a ve vytrvalosti je zneužívána ke snížení tepové frekvence. Veterinární ředitel FEI Dr. Göran Åkerström uvedl, že nervová blokace může snížit zcela základní ochrannou funkci citlivosti a vést k fatálnímu poškození. Zejména u končetin je nebezpečí únavové zlomeniny, protože kůň nejeví známky bolesti, jako je například kulhání.
 
Jenže Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi se proti závěru FEI odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS, jež sídlí, stejně jako FEI, ve švýcarském Lausanne.
 
V úterý 4. května vydala FEI informaci, že tribunál CAS rozhodl o úplném zrušení trestu. Přestože Dr. Göran Åkerström zopakoval i při slyšení před tribunálem CAS, jak ovlivňuje daná látka schopnost nervů vnímat bolest, a jak výrazně může přispět ke katastrofálním následkům na zdraví koně během soutěže, tribunál CAS rozhodl, že FEI při udělení trestu neměla dostatek důkazů, že se jednalo o týrání. V rozhodnutí uvedli, že jezdec ani veterinář jeho koně nemohli „rozumně detekovat“, že hrozí únavová zlomenina a i přes rozsáhlou dokumentaci ze strany FEI dále uvedli, že neexistuje důkaz, že by byl kůň abnormálně znecitlivěn.
 
Tribunál CAS se navíc opírá o fakt, že kůň prošel veterinární prohlídkou před zahájením soutěže i během ní ve veterinárních gatech. Proto byl podle CAS způsobilý k soutěži a není důkaz, že jezdec absolvoval soutěž na unaveném či chromém koni. 
 
Tribunál CAS poznamenal „i když je pravda, že nepřímé důkazy mohou mít určitou důkazní hodnotu, faktem zůstává, že v případě, jako je tento, který se týká závažných obvinění ze zneužití koně, která, pokud budou prokázána, mohou vést k vysokým sankcím pro navrhovatele (jezdce Abdula Azize Bin Faisal Al Qasimi – pozn. redakce), musí existovat přesvědčivé důkazy prokazující spáchání údajného porušení pravidla."
 
FEI v reakci na zrušení trestu uvedla na svém webu, že verdikt je pro ně extrémním zklamáním. Dr. Göran Åkerström, který byl svědkem u slyšení CAS řekl: „Jsem neuvěřitelně frustrován, jak dopadlo odvolání k CAS. Zejména proto, že katastrofické zranění tohoto koně zahrnovalo kombinaci rizikových faktorů, které nakonec vedly k jeho smrti."
 
"FEI bude samozřejmě nadále vyšetřovat a stíhat případy zneužívání koní a budeme také tvrdě pracovat, abychom zajistili, že toto rozhodnutí CAS neodradí třetí strany od předávání případů zneužívání koní na FEI,“ nechala se slyšet Sabrina Ibaňez – Generální sekretář FEI.
 

Kompletní zprávu FEI najdete ZDE

 
Ilustrační foto: Jezdci.cz