Votavová: Chov koní je pro mě velká vášeň. Vlastní stáj byla nezbytná

ikonka

Šárka Votavová je jezdecké veřejnosti známá především jako fotografka chovatelských akcí a majitelka koní se jménem Insprav. Právě kvůli rozrůstajícímu se chovu musela začít přemýšlet o možnosti koupě vlastní stáje. Nyní vlastní areál ve Spomyšli.
16.09.2021 11:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


„Dodnes si vzpomínám, jak jsme se přijeli podívat na pozemky a vedla skrz ně jedna cesta a nalevo i napravo byla jedna velká džungle.“ Ani tento pohled však Šárku Votavovou neodradil a dnes již dokončuje finální úpravy ve svém areálu na kraji Spomyšle. Také se věnuje vlastnímu chovu koní, ve kterém velmi dbá na kvalitu připouštěných klisen. Momentálně se ve sportu vyskytuje hned několik mladých koní se jménem Insprav. Do budoucna by Šárka chtěla ve Spomyšli pořádat chovatelské přehlídky nebo například skok ve volnosti.
 
Jak je to dlouho, co jste vlastníkem stáje?
Náš areál jsme zakoupili v roce 2016 společně s mými rodiči. Letos jsme tu již pátým rokem a blížíme se do finále s celkovou rekonstrukcí. Dlouho jsme hledali areál, který by splňoval naše požadavky, co se pozemků týče a vybavenosti a případně dalšího růstu. V okolí Prahy bylo téměř nemožné něco sehnat, ale nakonec jsme narazili na inzerát, kde byl nabídnut dům s téměř hektarovým stavebním pozemkem. K tomu se nám podařilo sehnat deset hektarů pastvin a bylo rozhodnuto.
 
Co vás vedlo k tomu, že jste si pořídila vlastní stáj?
Byl to zejména narůstající počet našich vlastních koní, ale také nás začaly bavit parkury a chtěli jsme se rozvíjet jak v oblasti sportu, tak i chovu. A to bohužel nešlo, když bychom měli koně ustájené jinde. A i jsme si to svým způsobem chtěli dělat po svém.
 
Kolik koní je u vás nyní ustájených? Máte jen boxové nebo i pastevní ustájení?
Zatím nabízíme pouze pastevní ustájení, kde aktuálně máme naplněnou celkovou kapacitu. Z celkového počtu osmnácti koní, máme osm soukromých. Co se týče boxového ustájení, tak máme kapacitu patnáct vnitřních boxů a šest venkovních boxů. Ale zatím ustájení nenabízíme z důvodu toho, že finišujeme se stavbou haly, ale také ještě musíme dodělat venkovní paddocky pro ustájené koně. Naší největší výhodou je, že jsme v podstatě na samotě, takže je zde klid. Ale také je ihned za naším areálem stavební uzávěrka, a tak se zatím nemusíme bát, že nám někdo za kopcem postaví satelitní městečko. S tím také souvisí, že jsou v okolí velmi dobré terény a i lesy, které jsou protkané cestami. A zároveň jsme cca dvacet pět minut od Prahy. 
 
Co všechno se ve vaší stáji dá najít a plánujete ještě další inovace?
V našem areálu se snažíme poskytnout absolutní komfort pro naše i ustájené koně. Co se týče vybavenosti, tak máme k dispozici velkou venkovní jízdárnu o rozměrech 70x30 metrů. Aktuálně bude dokončena krytá hala, u které budou odnímatelné boky, aby se tam dalo jezdit celoročně. K dispozici máme také kruhovku o průměru osmnáct metrů a druhou budeme tento měsíc budovat a bude o průměru čtrnáct metrů, kterou bychom do budoucna chtěli zastřešit. Máme k dispozici třináct hektarů pastvin a na dalším cca hektaru se v příštím roce vybudují paddocky pro ustájené koně. Co se pastevního ustájení týče, tak máme rozdělené výběhy po několika koních (max. pět koní ve stádě). Ve výbězích jsou vždy dva přístřešky. Jedny jsou nastlané slámou/pilinami a druhé slouží pouze pro balík sena. Vše je vlastně koncipováno tak, aby v nepřízni počasí mohli koně mít vlastní komfort. Přístřešky jsou pak dvakrát denně místovány. Letos se nám ještě podařilo udělat vrt, od kterého bude rozvedeno potrubí, aby každý výběh měl vlastní napájení a nemuseli jsme vodu vozit. Stejně tak bude sloužit pro kropení jízdárny. Za tímto účelem jsme vybudovali i svody a jímky na dešťovou vodu. Do budoucna by se mi líbilo vybudovat ještě cvalovou dráhu, která by vedla do mírného kopce a měla délku tři sta metrů. 
 
Jaké byly vaše začátky, když jste se musela sama začít starat o provoz stáje? Co všechno to vlastně obnáší? Jste na to sama nebo máte někoho, kdo vám pomáhá?
Ty začátky byly v mnoha ohledech obtížné. Ať už to byl samotný management stáje, kdy jsme před příchodem koní museli nastavit nějaký řád, ale také vyřešit skladování krmiv, sena, slámy, sedlovny pro majitele, atd. Když přišlo prvních našich pět koní, tak jsme měli vybudované pouze venkovní boxy a jeden malý výběh „na dvoře“ a nově vybudovaný hektar pastvin. A postupně za běhu se vybudoval zbytek. Ono i s deseti hektary jsme si užili srandy. Dodnes si vzpomínám, jak jsme se přijeli podívat na pozemky a vedla skrz ně jedna cesta a nalevo i napravo byla jedna velká džungle. První hektar jsme dokonce čistili svépomocí, ale další už jsme museli povolat techniku. Což samozřejmě nebylo jen tak, jelikož po technice jsme museli zasít novou trávu, ale také následně sebrat kameny a další nepořádek a následně ořezat stromy, aby se o ně koně neporanili. Další „sranda“ přišla s budováním stáje, kdy jsme řešili hned několik problémů skrz stavební vyhlášky, ale naštěstí vše dobře dopadlo a dnes již máme v podstatě hotovo. Zároveň se snažíme dělat spousty věcí svépomocí, abychom ušetřili. Ať již si stavíme přístřešky pro koně sami, sami si děláme ohrady, ale vlastně i jízdárnu jsme si udělali sami. 
 
Říkala jste, že máte ve stáji i vlastní koně. Tito koně jsou z vašeho chovu?
Ano, máme vlastní koně a i ustájené. Zpočátku jsme si dali hranici našich deset koní, kteří se postupem času rozrostli na číslo patnáct. Chovu koní se věnujeme a pro mě osobně je to velká vášeň. V chovu využívám krevnaté nebo přímo plnokrevné klisny, ale všechny musí být z dobrých rodin a mít nějakou výkonnost. Klisny, které se u nás narodí, chci testovat ve sportu, abych následně věděla, zda je zařadit do chovu či nikoliv či jakého hřebce na ně vybrat. Z těchto klisen pak budou nabízena hříbata k prodeji. Ač kdo mě zná, tak ví, jak strašně nerada naše koně prodávám. Aktuálně máme ve sportovní přípravě pět koní, z nichž čtyři jsou naši odchovanci, a další tři mladé koně máme na pastvinách. Chovné klisny máme k dispozici tři, jelikož Klívie a Rozkošná již byli penzionovány. Jedná se o plnokrevnou klisnu Free Star (Bully Pulpit) z níž máme dva hřebce (Gabito Insprav po Gaboo Insprav a Tall Star Insprav po Tallmann TN), ale u ní čekáme, až jak se ukážou potomci. Dále pak máme k dispozici Seventeenku (Suestado), což je polosestra vítězky Velké pardubické Sixteen a nyní ji má od nás zapůjčenou kamarádka. Seventeenka v chovu dala klisničku See You Again Insprav (Porthos), která vypadá velmi nadějně, a doufám, že své majitelce bude dělat jen radost. Poslední je klisna Darina (Security Risk), která je z velmi dobré a výkonné plnokrevné rodiny. Znovu připouštět budeme až tak za rok za dva, až jak se ukáže, jestli náš směr chovu byl správný či nikoliv.
 
Pořádáte ve svém areálu i závody?
Ne, v našem areálu závody nepořádáme a ani pořádat nechceme. Ale do budoucna bychom rádi pořádali výstavy hříbat a 3letých klisen a skok ve volnosti. 
 
Nastal někdy nějaký problém, kdy jste litovala, že jste se do koupi/budování areálu pustila?
Asi, že bychom úplně litovali, to asi ne. Samozřejmě vstát každé ráno za každého počasí, to je občas náročné. Ale asi tím, že jsem v tomto ohledu workoholik, tak jsem každé ráno v sedm hodin ve stáji nastoupená a jdu krmit. 
 
Čeho byste chtěla v následujících letech docílit?
Co se týče našeho areálu, tak pro mě je největší odměnou, když jsou ustájení koně a majitelé u nás spokojení. Do budoucna bychom samozřejmě rádi náš areál nadále zvelebovali, ale to vše ukáže až čas.
Ohledně koní bych ráda, aby se naši odchovanci co nejlíp prezentovali ve sportu. S těmi staršími koňmi jako je náš plemenný hřebec Gaboo Insprav, bych se ráda postupně dostala do nejvyšších soutěží, stejně jako s naší Klariquou Insprav, která je za mě náš nejlepší kůň. Také bych ráda, aby se klisna Remember Me Insprav ukázala v soutěžích všestrannosti, kde má potenciál. U Aristona Insprav a Klorie Insprav bych ráda, aby se také dobře prezentovali ve sportu. Samozřejmě také naděje vkládáme do našich mladých koní. Mou takovou osobní metou je i finále KMK, které mi bohužel není zatím úplně přáno, ale věřím, že některý z mladých koní již tu smůlu prolomí.
 
Foto: poskytla Šárka Votavová