Vnučka britské královny jezdit umí. Zara Phillips je mistryní světa

ikonka

Modrá krev a koně, to je tradiční spojení. Seznamte se s úspěšnou jezdkyní všestrannosti Zarou Phillips, dcerou princezny Anny a vnučkou britské královny Alžběty II. A také mistryní světa a stříbrnou olympijskou medailistkou.
05.12.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Koně a aristokracie, to je tradiční spojení. Náš nejnovější díl rubriky Světová jezdecká star věnujeme Zaře Tindall, která je známá pod rodným příjmením Phillips. Je členkou britské královské rodiny a také úspěšnou reprezentantkou ve všestrannosti. 
 

Jablko nepadá daleko od stromu

 
Zara Phillips se narodila v roce 1981 v Londýně. Její matkou je princezna Anna, dcera britské královny Alžběty II. Kromě „modré krve“ má Zara v genech i vášeň pro jezdectví. Princezna Anna je bývalou reprezentantkou ve všestrannosti. V roce 1971 dokonce vybojovala individuální zlato na mistrovství Evropy v Burghley a účastnila se i olympijských her v Montrealu. Tatínkem Zary je Mark Phillips, bývalý jezdec a olympijský vítěz týmové soutěže v Mnichově v roce 1972. Není tedy divu, že Zara šla v jejich stopách. Vedle jezdectví sice vynikala během školní docházky v mnoha sportech. Školu reprezentovala v pozemních hokeji, gymnastice i atletice, koně však vždy hráli prim.
 

Vstup do vrcholového sportu

 
V roce 2002 získala Zara v sedle koně Toytown stříbro na mistrovství Evropy mladých jezdců v rakouském Wiendorfu. O rok později oznámila, že uzavřela sponzorskou smlouvu s firmou Cantor Index, významnou společností na britském sázkovém trhu. Úspěšná dekáda mohla začít.
 
Jeden z jejích triumfů se datuje do roku 2005, kdy na seniorském evropském šampionátu na domácí půdě v Blenheimu zvítězila v individuální a týmové soutěži a odvezla si tak dvě zlaté medaile. Sedlala opět ryzáka Toytowna, který patří k jejím životním koním. Další první místo pak obsadilo družstvo se Zarou a Toytownem v řadách i o dva roky později na mistrovství Evropy v italském Pratoni del Vivaro. Skvěle této dvojici vyšla rovněž účast na Světových jezdeckých hrách v Cáchách (2006), odkud si odvezla titul mistryně světa v hodnocení jednotlivců a navíc stříbro ze soutěže týmů.
 

Olympijská smůla prolomena v Londýně

 
Zara byla společně s Toytownem zařazena do britského výběru pro olympijské hry v roce 2004 v Aténách. Valach se však zranil a z účasti na největší sportovní události sešlo. Za čtyři roky nato se situace opakovala s dalším svěřencem vybraným pro hry v Číně. 
 
Smůlu prolomila jezdkyně v roce 2012, kdy nejen, že se účasti na olympiádě v Londýně dočkala, ale byla jedním ze sportovců, kteří měli tu čest nést olympijský oheň. V soutěži pak vybojovala s družstvem druhé místo. Partnerem jí byl irský hnědák High Kingdom.
 

PSALI JSME: „Drzý“ Skot, co jako jediný vyhrál Rolex Grand Slam. To je Scott Brash

 

 

Tituly nejen šlechtické

 
Sport vynesl Zaře několik ocenění. V roce 2005 byla doma ve Velké Británii zvolena ženskou sportovkyní roku, o rok později jí zásluhou skvělého úspěchu v Cáchách zvolila veřejnost v hlasování BBC sportovní celebritou roku. Dostala také Řád britského impéria.
 
V roce 2011 se provdala člena anglického národního týmu ragby Mika Tindalla. Potkali se během ragbyového světového poháru při zápasech v Austrálii, kde je představil její bratranec, princ Harry. Zara přerušila na čas kariéru a stala se nejprve v roce 2014 matkou dcery jménem Mia Grace. Druhá dcera Lena Elizabeth se narodila o čtyři roky později.
 
Zara pokračuje ve sportovní kariéře. Objevuje se na top soutěžích s čtyř i pětihvězdovou obtížností. Aktuální stájovou jedničkou je jedenáctiletý irský ryzák Class Affair. 
 
Foto: archiv FEI