Vítěz Velké šel do ringu jako první. Příběh Mr Spexe začal v Badenu

ikonka

Ve vítězi Velké pardubické Mr Spexovi vidělo jeho okolí v čele s trenérem Lubošem Urbánkem a majitelem Karlem Jalovým od první chvíle výborného skokana. Na jeho příchodu do Česka měl podíl polobratr Maltamo, jeden z prvních úspěšných koní Lokotransu.
11.10.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

Triumf Mr Spexe v nedělní 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou ukázal na probíhající generační obměnu mezi tuzemskými elitními krosaři, ale připomněl také historii vítězné stáje Lokotrans. A nikoli pouze proto, že se její majitel Karel Jalový zapsal na listinu vítězů už podruhé.

Impulsem k nákup byl valachův o sedm let starší polobratr Maltamo, jeden z Jalového prvních nákupů na dražbě v Baden Badenu. Za 16 000 eur vydražený hnědák ještě v pražském tréninku Eduarda Kotába obsadil čtvrté místo ve Velké červnové ceně a šestou příčku v Českém derby. Po přechodu k Josefu Váňovi ovládl své první dva překážkové starty v Lysé nad Labem a Pardubicích zadrženě o mnoho délek a později finišoval pátý v Křišťálovém poháru. Jeho kariéra však stála a padala s měkkou dráhou, a tak byla poměrně krátká.

Když se proto v katalogu jarní dražby v Baden Badenu před šesti lety objevil dvouletý Mr Spex, Jalového to zaujalo. “Jel tam Zdeno Koplík, tak jsem mu říkal, že jestli bude do 10 tisíc eur, ať mi ho koupí, aniž bych ho viděl,” usmíval se Jalový po nedělním úspěchu.

 

Čtěte více: "Kůň, kterého by chtěl mít každý". Mr Spex s Matuským vyhráli Velkou

 

Mr Spex je dvanáctým a posledním hříbětem klisny Malatesty, která se v tréninku Uweho Ostmanna stala dvojnásobnou vítězkou, dvakrát se umístila třetí v listed a startovala v německém Oaks.

Z jejích potomků se prosadila listed vítězka Mistic Lioness a status blacktype koně získala i Mistic Sun, startující v barvách Garyho Tanaky v grupě 1 v Belmont Parku. Další dcera Mistic Pearl vyhrála národní listed a v chovu dala čtvrtou z Ceny zimní královny Mantillu. Kromě Maltama se dostala do střední Evropy i účastnice slovenských klasických dostihů Milana.

Malatesta jako chovná klisna opakovaně změnila majitele, chovatelem Mr Spexe je malý hřebčín Wieselborner Hof, ležící v Knopp-Labachu ve spolkové zemi Porýní-Falc na samém západě Německa. Majiteli jsou Georg Mayer se synem Jürgenem, kteří každoročně nechávají připustit jen několik klisen.

Dvouletý Mr Spex se na jarní breeze-up dražbu BBAG připravoval ve stáji trenéra Smrczeka a šel do ringu jako první vůbec první kůň. S cenou 8500 eur se vešel do limitu stanoveného Jalovým a přesunul se do tréninku Luboše Urbánka.

Debut s Bartošem v Kolesách

Vzhledem k úspěchům staršího sourozence Maltama byl od první chvíle považován za budoucího překážkového koně a rovinový provoz si vůbec nevyzkoušel. Urbánek ho vyslal k debutu až v závěru tříleté sezony, v pětkových proutěnkách v Kolesách doběhl pod Josefem Bartošem pátý.

Na premiérové vítězství kariéry dosáhl jako čtyřletý pod stejným jezdcem v trojkovém krosu na 4200 metrů v Pardubicích a svou první kompletní sezonu zakončil třetím místem v Ceně ČASCH necelých dvanáct délek za Evženem.

"Bylo dobré, že jsme ho nemuseli předělávat z rovinových dostihů. Už ve dvou letech to byl výborný skokan. Hodně prozrazovala už jeho povaha, která z něj spolu s velkým závěrem a vytrvalostí dělá ideálního překážkového koně. Když takového koně máte od dvou let, je to běh na dlouhou trať. Skrývá se za tím spousta času, práce a také investic majitele," konstatoval Urbánek.

Jako pětiletý už Mr Spex vyhrál dva dostihy včetně Memoriálu Jana Kašpara a jeho talent se nedal přehlédnout. Útlum přišel o rok později, kdy kvůli menšímu zranění absolvoval jen dva starty a skončil pátý v Ceně Vltavy.

"Tu sezonu měl dosud jediný zdravotní zádrhel. V té době jsem už začal mít pocit, že pokud zůstane zdravý, mohl by jednou vyhrát Velkou pardubickou," dodal Urbánek.

Trenérovu intuici potvrdil při loňském debutu ve Velké pardubické, v níž se třetím místem zařadil mezi elitu. Letos po čtvrtém a osmém místě v kvalifikacích dosáhl na vrchol. Celkem vyhrál čtyři z dosavadních devatenácti startů.

Hledá se překážkový žokej

Vítězství ve Velké pardubické přišlo jen půldruhého měsíce poté, co Lokotrans ohlásil redukci překážkové části stáje, zdůvodněnou nedostatkem kvalitních žokejů v této disciplíně. Když byl majitel Karel Jalový na tiskové konferenci po doběhu tázán, zda úspěch Mr Spexe na tomto rozhodnutí něco změní, připustil, že má momentálně v hlavě různé strategie.

"Na stole teď leží otázka dlouhodobější spolupráce s Lukášem Matuským, protože jak je veřejně známo, Honza Kratochvíl od nás odchází. Teď je na trenérovi a také manažerovi Michalu Liskovi, jestli se podaří sestavit takový tým, abychom mohli důstojně připravit překážkové koně a abychom měli žokeje, který tu neskutečnou práci celého týmu dokáže prodat na dráze," nastínil Jalový.

Současnou velikost stáje o zhruba 25 koních se nechystá zásadněji měnit, překážkářů by mělo být v optimálním případě deset až dvanáct. "Teď jsou před námi dražby, v listopadu se chystáme mimo jiné na dražbu překážkových koní do Francie. Uvidíme, co se podaří, na překážky přejdou i tří nebo čtyři tříletí," dodal Jalový.

Foto: Marek Sekáč