Vítěz derby Petr Foret: Vrátil jsem se ve správný čas na správné místo

ikonka

Tři roky poté, co s těžkým srdcem odcházel z Pegasu, vybojoval Petr Foret ve svých osudových barvách vítězství v Českém derby s klisnou Queen Of Beaufay. V rozhovoru vypráví o tom, jak těžké je dostat příležitost a proč trpí i po letech trémou.
28.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Občas si vybaví, jak se svým velkým oblíbencem Black Canyonem nastupoval do Českého derby v roli neporaženého favorita a jak se po přepáleném dostihu díval z desátého místa na vítězství outsidera Josepha. O pět let později se Petr Foret ve stejném dresu DS Pegas dočkal vytouženého úspěchu. V sedle ryzky Queen Of Beaufay ovládl 102. CPIPG České derby.

"Každý žokej chce vyhrát derby ve své zemi, člověk si za tím jde celou kariéru. Vím, že mi to nezmění život, ale mám obrovskou radost. Hlavně kvůli Queen, která ukázala, že je opravdu královna, a také kvůli celému mančaftu," řekl Foret krátce poté, co si na pódiu před cílovou podkovou vychutnal ovace zaplněné tribuny.

V třiatřiaceti letech dosáhl na další mezník kariéry, která nebyla skoupá na výšiny ani pády. Už od učení potvrzoval pověst velkého talentu a jezdce s jemnou rukou i výborným odhadem tempa. Jezdil špičkové koně jako Polyantu, Sedmikrasku, Sagara, Azteka, Waka Lauru a mnohé další, ale také několikrát začínal znovu od nuly kvůli zraněním a boji s vlastními pochybnostmi.

 

Čtěte více: Queen Of Beaufay vítězkou derby. Klisna stáje Pegas uhájila čistý štít

 

V poslední den letních prázdnin 2019 ho převážel záchranářský vrtulník v bezvědomí po těžkém pádu v Mostě. Následující sezonu zůstal kvůli nedostatku příležitostí v Kolíně nad Rýnem a do Česka dojížděl jen na dostihy, což činilo v součtu kolem 1700 kilometrů za víkend.

Když Foret s těžkým srdcem odcházel z Pegasu, jen těžko mohl tušit, že už za pouhé tři roky zažije spolu s trenérem Daliborem Törökem a majitelem Jiřím Trávníčkem restart úspěšné spolupráce.

"Vrátil jsem se ve správnou chvíli na správné místo. Je konec června a já mám šest jedničkových vítězství. Byly roky, kdy jsem byl rozbitý i třikrát za sezonu, nemohl jsem se na nic dostat, nikdo mě nechtěl. To byl také důvod, proč jsem tenkrát odešel do Německa, protože jsem se tady nebyl schopný uživit a musel jsem si dát na rok a půl pauzu," vzpomíná.

Kromě derby pouze jediné rito

Do nedělního dění původně vstupoval s rozpačitými pocity. Kromě Queen Of Beaufay měl pouze jedno angažmá, na devítileté Manolle ve Sprinterské ceně, které mu zprostředkoval kolega Radek Koplík.

"Byla to trochu shoda okolností a takhle se to prostě sešlo, ale nebylo mi z toho úplně dobře. Říkal jsem si, co dělám špatně, protože ve větších dostizích jsem obvykle nemíval nouzi o nabídky," krčí rameny.

Kromě domovské stáje mu v poslední době dávají příležitosti také Václav Luka mladší nebo Hana Kabelková. Někteří jeho dřívější klienti z řad menších stájí však mezitím ukončili činnost, což snahu o hledání nových příležitostí neusnadňuje.

"Je to samozřejmě těžší, než to bývalo dřív. Jezdíval jsem třeba pro Báru Schillovou, pana Libora Hálu, nebožtíka pana Hurta a mnohé další… To pro mě bývala velká základna a nikdy jsem nemusel v provozních dostizích shánět koně. Jednu dobu jsem měl manažera Ferdu Minaříka, což bylo hlavně z důvodu, že ve Zhoři dřív nebyl žádný signál. Teď už naštěstí je, ale telefon mi stejně nezvoní," pousmál se Foret.

Queen Of Beaufay má srdce

Centrála Zhoř u Jihlavy disponovala v letošním derby silnou dvojicí klisen, stájová jednička však na rozdíl od kolegy Martina Laubeho v Lokotransu nemusela ukázat na konkrétního koně.

"Queen Of Beaufay mi byla v podstatě přidělena na základě toho, že jsme spolu už dvakrát vyhráli. Celou dobu jsem přitom byl přesvědčený, že Zaracampa je lepší. Queen Of Beaufay nicméně v práci udělala za poslední tři týdny obrovský skok a klisny byly v podstatě vyrovnané. Já bych teď ke konci už stejně nevěděl, kterou z nich si vybrat. Rozhodli to za mě a musím jim za to poděkovat. Queen Of Beaufay je výjimečná, má obrovské srdce," chválil.

V samotném dostihu vyšlo Foretovi prakticky všechno, co chtěl: "Proběhlo to snad ještě lépe, než jsme plánovali. Průběh dostihu jsme měli ideální, klisna celou dobu relaxovala vzadu. Čekali jsme jen na to, až se v cílové rovině otevře prostor a zaveleli jsme k útoku. Ten finiš byl neskutečný, ale měli jsme i hodně štěstí. Derby vyhrává ten nejšťastnější a tentokrát jsme to byli my…"

Ačkoli působí v sedle velmi klidně a vyrovnaně, sám přiznává, že v poslední době naopak trpí větší nervozitou než dříve. "Je to pro mě ve skutečnosti těžší a těžší. V mládí může člověk hodně dostihů zkazit a říct si, že má stále dost času. V téhle fázi už ale chyby moc nesmím dělat, trochu tím sám na sebe vyvíjím tlak. Snažím se ty emoce udržet nějakým způsobem v sobě. Jsem sice občas trochu vznětlivý, ale asi mi už trochu pomáhá ten věk a zkušenosti," poznamenal.

V Pegasu působí i jako asistent trenéra Dalibora Töröka, změna profese ho však zatím neláká. "Chci být stále žokejem. Funguje to teď dobře, moje role spočívá spíše v tom, že můžu pomoct zorganizovat chod stáje, pokud tam Dalibor náhodou není. Mančaft je však tak zajetý, že nemusím v podstatě nic většího řešit."

Ani po vítězství v derby si Petr Foret žádné větší dostihové plány do budoucna nedělá. "Člověk to musí brát ze dne na den. Klíčové je, abych vydržel zdravý. Ambice na působení v zahraničí spíše nemám. Mám nějaké limity, které už nepřekročím. Moje místo je tady v Česku, druhý Murzabajev ze mě nebude. Snažím se vytěžit maximum ze svých šancí a jsem rád, že se ve velkých dostizích dostávám na dobré koně. Zatím to vychází," spokojeně dodal vítěz letošního derby a Jarní ceny klisen.

Foto: Pavla Pechmanová