reklama 11D

Víkend v turfu: Pardubice? Ve hře je i podpora státu, přiznává spolek

ikonka

Winx a Václav Janáček vyhrávají dál, v čínském vnitrozemí se konaly pokusné dostihy a v souvislosti se závodištěm Pardubice se rojí tiskové zprávy a oficiální stanoviska. Vše podstatné přinášíme v tradičním souhrnu víkendového dostihového dění.
25.03.2019 10:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Situace kolem stavu cílové roviny na závodišti v Pardubicích přiměla v pátek odpoledne Jockey Club ČR, aby vydal oficiální vyjádření.
 
"Vzhledem k závažnosti situace budou inspektoři Jockey Clubu ČR průběžně provádět kontroly dráhy, monitorovat situaci, zda je zajištěno, že dostihová sezóna v Pardubicích bude zahájena na regulérní dostihové dráze," uvádí se ve stanovisku dostihové autority, které bylo vydáno den po odvysílání reportáže v Událostech ČT.
 
Jockey Club připomněl, že pořadatel je povinen řádný stáv závodiště kdykoliv prokázat autoritě s tím, že umožní provedení kontroly pověřeným inspektorům a včas odstraní případné nedostatky.
 
"Jockey Club ČR má důvěru ve správce dráhy pardubického závodiště a věříme, že dráha bude připravena ke spokojenosti všech zúčastněných," uzavírá vyjádření.
 

Čtěte také: Váňa ve Francii ukázal novou akvizici. A domů veze o koně víc

 
Dostihový spolek Pardubice na odvysílání záběrů shnilé trávy na ploše, kde v zimě stálo mobilní kluziště a již 8. května tudy mají proběhnout finišující koně, reagoval na sociálních sítích. "Nebudeme se k reportáži vyjadřovat, máme důležitější věci na práci," uvedl oficiální facebookový profil závodiště a připojil výčet plánovaných prací v areálu.
 
Rekonstrukce cílové roviny je nyní na bedrech správce Jiřího Jandy. "V cílové rovině od začátku dalšího týdne začneme s hnojením speciálním hnojivem pro sportovní a okrasné trávníky, které pomáhá k rychlejšímu růstu trávníku. Současně vysejeme také osvědčené travní semeno z řady tzv. modrých směsí. Tyto odrůdy mají vynikající start po zasetí a silné odnožování. Podle vývoje počasí vše případně pokropíme a na noc budeme přikrývat netkanou travní textilií," vysvětlil Janda.
 
Stále otevřená zůstává i situace kolem hlavního partnera Velké pardubické. Podle poslední tiskové zprávy pokračují představenstvo spolku a město Pardubice ve "vyjednávání některých partnerství".
 
"Ve hře je také podpora ze strany státu, konkrétně například ministerstva zemědělství," uvedl Dostihový spolek v nedělním vyjádření.
 
 
Janáček ve Španělsku drží formu
 
Mnohonásobný šampion Václav Janáček v neděli potvrdil formu z předchozích týdnů. Na madridském závodišti La Zarzuela slavil další dvě vítězství, a to na koních z různých stájí. 
 
Nejprve dovedl čtyřletého Dieulefita k jistému triumfu o 1 3/4 délky v Premio Turandot (1400 m, 17 000 eur), o dvě hodiny později dotlačil pětiletého Alejandria k vítězství o nos v Premio Benito Martín (1600 m, 11 050 eur).
 
 
Faltejskovi se dařilo ve Štrasburku, Ivo doběhl druhý
 
Čtyřletý Ivo z tréninku Pavlíny Baštové zaznamenal nejlepší výsledek z trojice českých překážkářů, kteří se v sobotu představili ve Štrasburku. Valach v nových barvách majitelky Drahomíry Stejskalové finišoval pod žokejem Janem Faltejskem druhý v proutkách Prix du Ried na 3500 metrů.
 
Sledovaným aktérem byl při svém návratu na dráhu vítěz loňské Ceny Jana Kašpara Apple’s Kamikadze, který však tentokrát měl na několika místech kursu problémy a nakonec doběhl s Jaroslavem Myškou šestý. Vítězství si připsal Jan Faltejsek na německém Serienlohnovi z tréninku Pavla Vovčenka.
 

Čtěte také: Vzkřísila slavné barvy Lionela i Sidney. Vzpomínka na Janu Odvárkovou

 
Pětinásobný vítěz Velké pardubické v sobotu poprvé nastoupil i v barvách své manželky Alžběty, klisna La Provence ze stáje Faltejsková se v proutkách na 3800 metrů dostala do cíle na osmém místě.
 
V rovinové části programu ukázal trenér Václav Luka do Oaks přihlášenou Touche Finale. Hnědka stáje Hana Veselá ani při svém druhém letošním startu nezasáhla do boje o nejvyšší příčky a David Liška ji v závěru nechal v klidu doběhnout do cíle na osmém místě.
 
 
Winx po dvaatřicáté za sebou
 
Australská hvězda Winx při svém předposledním startu nezklamala a počtvrté zvítězila v George Ryder Stakes (Gr.1, 1500 m) v Rosehillu. Sedmiletá svěřenkyně Chrise Wallera tak získala dvaatřicáté vítězství za sebou.
 
Definitivně se rozloučí s publikem za tři týdny v Randwicku. Podrobnosti najdete v našem sobotním článku.
 
 
Minařík v Nakajamě o nos druhý
 
Hned několikrát sahal Filip Minařík na nedělních dostizích v Nakajamě po vítězství, ale nakonec se musel spokojit s dotovanými příčkami. Na outsiderce 296:10 Cipheris mu v úvodím dostihu dne scházel na vítěze nos, v dalším programu si připsal ještě po jednom druhém a třetím místě.
 
"Šancových rit jsem o víkendu tolik neměl. Jezdil jsem vesměs outsidery, takže ty výsledky jsou v pořádku," řekl český žokej, jehož japonské angažmá se pomalu chýlí ke konci.
 
 
Na dostihovou premiéru v Číně přišlo 3500 diváků
 
Hong Kong Jockey Club v sobotu uspořádal první ukázkový mítink na novém závodišti Conghua v čínském vnitrozemí. Areál za zhruba 400 milionů dolarů byl vybudován za účelem rozšíření tréninkových možností pro koně z Hongkongu, ale i jako budoucí turistická atrakce ve snaze pozvednout dostihy v regionu.
 
"Po letech intenzivní snahy různých stran máme v Číně konečně moderní závodiště světových parametrů. Před našima očima zároveň vzniká největší tréninkové centrum pro koňské sporty v Číně," řekl loni zástupce místní vlády Chen Jianhua.
 
Ukázkový den čítal pět dostihů, na které se přišlo podívat zhruba 3500 lidí včetně vysokých politických činitelů. "Toto je historický moment a velký úspěch. Byla to dlouhá cesta, ale jsme velmi spokojení s výsledkem," prohlásil v sobotu šéf Hong Kong Jockey Clubu Winfried Engelbrecht-Bresges.
 

Čtěte také: Nejstarší dostih světa slaví 500 let. Nejvýhodnější je těsně prohrát

 
V minulosti už bylo podniknuto několik pokusů o rozjetí dostihového provozu v Číně, ale předešlé projekty pod vedením China Horse Clubu a Emirates Racing Authority nevedly k úspěchu.
 
Projekt Hong Kong Jockey Clubu se z předchozích nezdarů poučil. Sázky na dostihy v Conghua zatím nejsou na pořad dne, pořadatelé projekt prezentují jako volnočasovou destinaci.
 
 
Fehily se rozloučil emotivním vítězstvím
 
Irský žokej Noel Fehily, pětinásobný účastník Velké pardubické, se v sobotu stylově rozloučil s kariérou vítězstvím. Na závodišti Newbury si připsal bumber v sedle Get In The Queue. Den přitom pro něj začal už v půl čtvrté ráno, kdy se v rodinné stáji narodilo hříbě.
 
"Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Předešlý večer jsem říkal své ženě Ciaře, že se nedokážu vyrovnat s tím, pokud ta rozlučka nedopadne dobře. A ona mi řekla, abych se hned uklidnil," řekl šťastný Fehily.
 
Vítěze více než 1300 dostihů přišla na závodiště podpořit celá řada kolegů a přátel včetně jeho dlouholetého agenta Chrise Boarda a trenéra Charlieho Manna.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE