Vídeňské fiakry jako pojízdná divadla aneb drožkou zpátky do historie

ikonka

Tradiční vídeňské fiakry našly nové využití. Do září nabízí tematické jízdy, které cestující diváky přenesou do vídeňské kriminální či literární minulosti. V plánu jsou i jízdy věnované Ludwigu van Beethovenovi. Role průvodců se ujali herci a loutky.
01.08.2020 10:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

Život kulturním fiakrům vdechly divadelnice Susita Fink a drožkářka Martina Michelfeit-Stockinger, které sdílí společnou vášeň pro koně, divadlo i Vídeň. V době, kdy se koňské povozy potýkají s menším zájmem turistů, se po rozvážení jídla jedná o další zajímavou iniciativu vídeňských drožkařů. Tematické projížďky cílí hlavně na místní obyvatele, kterým chtějí přiblížit město, jeho pověsti i skutečnou minulost.
 

Loutky i kriminální historky

 

Průvodci na prvním z fiakrů jsou místní loutkoherečka Michaela Aigner a její loutky. S diváky objíždí významná vídeňská místa spojená s městskými pověstmi. Druhým průvodcem je komisař Seisser v podání vídeňského herce Waltera Kukly, který se specializuje na místa kriminálních činů a seznamuje cestující s temnější minulostí dunajské metropole.
 
Tematické fiakry vyjíždí do ulic v pátky až do září a jízdy trvají 30 až 50 minut. Smíšené skupiny nejsou povoleny, rezervovat lze jen celý vůz, a zájemci si musí připravit 120 až 180 eur za celý fiakr.
 
Na srpen organizátoři chystají i jízdy věnované Ludwigu van Beethovenovi. Skladatel žil ve Vídni 35 let a letos uplynulo 250 let od jeho narození. Beethovena přiblíží řada anekdot a během dvouhodinové jízdy diváci navštíví mnoho z více než 20 budov, kde hudební mistr ve Vídni bydlel.
 
Foto: Kriminální projížďka s komisařem Seisserem © Erste Wiener Kulturkutsche