Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres

ikonka

Duke of Britain překonal nedávno v sedle s Fredericem Wandresem osobní rekord při Grand Prix Kür v Cáchách. „Vévoda z Británie“ má ve stáji přezdívku podle jednoho z členů ostrovní královské rodiny. Je to mazel, který svého jezdce neustále udivuje.
09.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Při CDIO5* v Cáchách začátkem července pokořili svůj osobní rekord v Grand Prix Kür, když dostali od rozhodčích 83,880 procenta. Frederic Wandres dorostl s valachem jménem Duke of Britain do nejvyšší úrovně a řekl si o místo v německé reprezentaci. 
 
Frederic trénuje s patnáctiletým ryzákem od úrovně St. George. Kvůli jeho jménu, které zní v překladu „Vévoda z Británie“, a kvůli barvě mu ve stáji neřeknou jinak než Harry. Podle prince Harryho, člena britské královské rodiny, jehož poznávacím znamením jsou zrzavé vlasy.   
 
Valach pochází z chovu Tonyho a Sarah Pidgley z Windsoru a zapsaný je v plemenné knize BHHS neboli British Hanoverian Horse. Jeho otcem je hanoverský hřebec Dimaggio a matka je po světoznámém vestfálském plemeníkovi Rubinsteinovi. 
 
 

Zpátky ke kořenům

Dukeovy kořeny jsou tedy v Německu a tam se také nakonec z ostrovů dostal. Jako mladý byl prodán do stáje německé jezdkyně Victorie Michalke, která ho trénovala do jeho devíti let. Poté ho koupil Ullrich Kasselmann a dal příležitost Fredericovi Wandresovi.
 
Po dvou letech společného závodění na národní úrovni debutovali na CDI v roce 2018 v Hagenu. V témže roce pak vyhráli Grand Prix na mezinárodních závodech v polském Zakrzowě. Vše začalo pěkně zapadat do sebe. Na konci sezony 2018 se představili v Londýně při CDI-W, což je mítink halové části Světového poháru, a ve volné Grand Prix nenašli přemožitele.
 
V extrémně silné konkurenci, která se na německé drezurní scéně pohybuje, to tehdy na velký průlom ještě nestačilo. Ale i ten nakonec přišel. Začátkem sezony 2021 byla dvojice Frederic Wandres a Duke of Britain po solidních výkonech zařazena do širší olympijské nominace. V Tokiu sice nestartovala, ale dala o sobě rozhodně vědět, že patří do evropské špičky.
 
 

Osobní rekord

Frederic pěje na ryzáka jen samou chválu. „Je to kůň snů, a to v mnoha ohledech. Speciálně jeho charakter je nepřekonatelný. Vyrostli jsme spolu od St. George do nejvyšší úrovně. Všechny tréninky jdou snadno. Duke zná všechny cviky a triky, takže největší radost a motivace pro něj je pracovat venku v terénu,“ říká jezdec.
 
„I když se známe tolik let, na každých závodech mě znovu a znovu překvapuje. Neexistují žádná slova, která by dokázala popsat, jaký k němu mám vztah. Jestli se to tak dá říct, on je moje životní jistota. Vždy spolupracuje, ničeho se nebojí. Je hrozně milý, přátelský, rád se mazlí s lidmi. Jsem opravdu šťastný, že takového koně mohu jezdit,“ dodává Němec.
 

Čtěte také: Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci

 
V sezoně 2021/2022 dvojice mířila do finále Světového poháru. Ještě v únoru mluvil v rozhovoru pro FEI Frederic o tom, jak se na finále do Lipska těší, a nakonec se tam nepodíval. V průběhu série došlo ke změně kvalifikačních pravidel. FEI snížila počet nutných kvalifikačních startů. Odůvodnila to tím, že do kalendáře zásadně zasáhl Covid-19 právě na podzim 2021 a na přelomu roku a šance jezdců bodovat do tabulky byla omezená.
 
Jenže Frederic naopak po přepočtu ztratil body a klesl v žebříčku, který do té doby vedl. Postupně ho předstihli soupeři, jimž změna pravidel prospěla. Samotná pozice v konečné tabulce by Fredericovi na účast stačila, omezený je však i počet jezdců, kteří jdou do finále za jednotlivé země. Ti mohou být jen tři a v německé konkurenci se do top 3 zkrátka nevešel.
 
Hořkost ze sebe jezdec naštěstí rychle setřásl a hned v dubnu, dva týdny po tom, co měl závodit s ryzákem ve finále Světového poháru, vyhrál volnou Grand Prix při CDI4* v Hagenu, což je jeho domovské závodiště.Frederic a Duke of Britain si tam zlepšili osobní rekord na 83,630 procenta, aby o dva a půl měsíce později zapsali ještě vyšší hodnocení při CDIO5* v Cáchách.
 
Zdroj: Eurodressage, FEI
 
Foto: Eric Knoll / FEI