reklama 11D

Veverková: Na Suchou jsme přijeli na jezdecké hry. Už jsme tam zůstali

ikonka

Kristýna Veverková, jež sbírá úspěchy v juniorské kategorii v sedle svých parkurových koní, sídlí v Jezdeckém areálu Hřebčín Suchá, který vlastní zároveň její trenér Jiří Skřivan. Areál nabízí mnoho služeb a pravidelné pořádání jezdeckých akcí.
21.01.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Juniorská parkurová jezdkyně Kristýna Veverková, která se v loňské sezoně mimo jiné účastnila například finále seriálu Czech Junior Cup v závěru dvacátého ročníku Českého skokového poháru, sídlí spolu se svým týmem a koňmi v Jezdeckém areálu Hřebčín Suchá. Ten se nachází v obci Litomyšl – Suchá, v pardubickém kraji a je rovněž úzce spojen se zmíněnou domácí parkurovou extraligou, jelikož je to místo pravidelného konání jednoho z kol. Majitelem a provozovatelem areálu je parkurový jezdec a trenér Jiří Skřivan.
 
Jak dlouho v této stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo?
V září loňského roku to bylo už šest let od mého příchodu na Suchou. V té době jsme měli v majetku pouze jednoho poníka, s nímž jsme nejprve přijeli na jezdecké hry a už jsme v této sportovní stáji zůstali.
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala do areálu v Litomyšli?
Hřebčín Suchá je moje druhá stáj. Babička mi koupila od kamarádky prvního poníka, kterého jsme měli původně ve stáji Šonov poblíž Náchoda. Areál na Suché se nám velmi líbil, a tak jsme se sem přesunuli. Líbilo se mi, jak jezdí děti, které v této stáji trénovaly a chtěla jsem taky umět takhle jezdit a vyrovnat se jim. 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu? 
Areál nabízí přibližně sedmdesát boxů pro ustájení koní. K dispozici pro práci s nimi máme kvalitní sportovní zázemí, které zahrnuje venkovní pískovou jízdárnu, venkovní závodní kolbiště a krytou halu. Využívat můžeme dále dva mycí boxy, solárium a prostorné výběhy. Pro jezdce a návštěvníky je k dispozici šatna se sprchou, restaurace a penzion. 
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
V roce 1827 zde tehdejší majitelé Litomyšlského zámku nechali vybudovat ovčín. K chovu hospodářských zvířat byl areál v různých podobách využíván po celou dobu. Současné moderní zázemí pro jezdce a koně vybudoval postupně až můj nynější trenér Jiří Skřivan.
 

Psali jsme: Lenka Kočí: Do opavské stáje jsem se vydala získat nové zkušenosti

 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Osobně si myslím, že velikou výhodou je přítomnost kvalitních trenérů. Jimi jsou Jirka a Mirka Skřivanovi, jsou to výborní trenéři.
 
Jaké všechny služby tento jezdecký areál nabízí svým klientům? 
Jezdecký areál na Suché nabízí spoustu služeb. Od těch základních jako je ustájení a trénink, přes pravidelné pořádání závodů, soustředění a letních táborů. Je zde také jezdecká škola. Už šesté léto se tady potkávám s kamarády z celé republiky, kteří se sem pravidelně vrací na prázdninové jezdecké kurzy. 
 
Kolik času ve stáji trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud nejste někde na závodech?
Ve stáji bývám každý den a trávím v ní vždy několik hodin, protože se snažím koním věnovat co nejvíce času. Nejen prací na jízdárně a při tréninku ale i nezbytnou péčí o ně. Kolem desáté hodiny dopoledne přijíždíme do stáje, odjezdím dva koně před obědem. Udělám jim polední krmení, ti moji mají hodně rádi mash. Po obědě znovu jezdím, některého vezmu třeba jen na lonž nebo se s ním jdu projít.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? 
Každý rok je zde něco nového, co mě jako jezdce potěší. Na mysli mám třeba nové překážky, nebo teď před zimou to byl nový písek v hale. Někdy v zimě si říkám, že by se nám hodila ještě jedna hala, ale celkově mi tady jinak nic nechybí. 
 
Foto: poskytla Kristýna Veverková



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE