Vert Liberte bez konkurence. Velkou cenu českého turfu rozhodla dráha

ikonka

Výborný rok stáje Pegas a trenéra Dalibora Töröka podtrhl Vert Liberte, který v sobotu razantním zrychlením v cílové rovině ovládl Velkou cenu českého turfu v Chuchle Areně Praha. Mezi dvouletými v Gerschově memoriálu na sebe upozornila Salt Mix.
24.09.2022 20:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Měl to být vyrovnaný souboj vytrvalecké elity, ale nakonec měla sobotní CPI Hotels Velká cena českého turfu v Chuchle Areně Praha jednoznačného vítěze. Čtyřletý valach Vert Liberte ze stáje Pegas triumfoval jistě o 2 3/4 délky a i ve třetím letošním startu na domácí půdě si udržel neporazitelnost. Svěřenec trenéra Dalibora Töröka našel přemožitele pouze při květnovém výjezdu do pařížského Longchamp.

Když v cílové rovině žokej Petr Foret požádal hnědáka o zrychlení, o vítězi nebylo ani na okamžik pochyb. Tříletí si však v největším komparačním dostihu na 2400 metrů nevedli vůbec špatně. Stříbrný z derby Stronger Together se velkou koncovkou posunul na druhé místo o krk před bojující Welluncu.

Druhý příslušník klasického ročníku Aigle Vaillant následoval o další délku zpět na čtvrté příčce. Hřebec stáje Lokotrans se při své české premiéře podílel spolu s Mo My Dream na tempu, neměl však na špici dostatek klidu a na distanci byl poražen. Další z favoritů Rex Of Thunder doběhl šestý.

 

Čtěte také: Do Velké pardubické se přihlásilo sedmnáct koní, zájem mají i Irové

 

Vítězný Vert Liberte se na distanci 2400 metrů vrátil poprvé od nezdaru v loňském Českém derby. Na jaře porazil Pace Mana ve Velké dubnové ceně a v srpnu přidal úspěch ve II. kategorii na 2100 metrů v Karlových Varech. V sobotu mu hrála do karet měkčí dráha.

"Málokdy se stane, že má kůň takové štěstí na podmínky. Vert Liberte letos těží z toho, že při většině jeho startů byla měkká dráha, kterou potřebuje. Cítí se v dostizích dobře a nejde do nich pod tlakem. Díky tomu je živější a celkově působí spokojeným dojmem," radoval se Petr Foret.

Spokojenost však panovala i v táboře druhého Stronger Together, který se vrátil na dráhu po dvouměsíční přestávce a výhledově bude směřovat do Francie. "Dali jsme mu delší čas na odpočinek, před dostihem šel v podstatě jen jednu práci. Příjemně mě v této konkurenci překvapil," řekl majitel Josef Dufek.

Gerschův memoriál pro Salt Mix

Ve druhém vrcholu dne Arqana Gerschově memoriálu pro dvouleté koně potvrdila svůj potenciál bělka Salt Mix. Španělský šampion Václav Janáček v jejím sedle optimálně načasoval závěrečný útok a klisna stáje BoKaBau s.r.o. z tréninku Václava Luky odešla pod rukama o 3 1/2 délky od svého hlavního soupeře Hidden Colony. Třetí příčku bral Rabbit Zoustar.

Stáj The Sons of Sharpour si vše vynahradila v rámcovém programu, v němž přebírala ceny pro vítěze hned dvakrát. Třetí z loňského Gerschova memoriálu Caucasian s převahou ovládl dvojkovou Cenu společnosti Tipsport na 1600 metrů. Lukáš Charvát si mohl dovolit sedět prakticky bez hnutí, zatímco soupeři už naplno vyjížděli své koně. Když se na distanci do svěřence Konstantina Kobzareva opřel, uhájil náskok tří délek před útočící dvojicí Rabbit Buratino a Zaukhan.

Druhý úspěch majitele Josefa Sallera mladšího zařídil v závěrečné Ceně vážnice čtyřletý Launch Zone s Lucií Fialovou, pro kterou to bylo třicáté vítězství kariéry.

Velký ohlas mělo prodloužení vítězné série šestileté Blondie a žákyně Petry Zedkové. Klisna v barvách DS Joki - Ilíková triumfovala popáté za sebou, když v Ceně společnosti Pro-Doma na 2600 metrů odskočila o 2 1/2 délky druhému Decameronovi. Ryzka trenérky Kateřiny Ilíkové letos kromě Velké Chuchle vyhrála i v Brně, Bratislavě a Pardubicích, přičemž sobotní start se odehrál na nejkratší distanci.

Nejmladším vítězem chuchelského odpoledne se stal patnáctiletý slovenský amatér Tomáš Roman, který uspěl se Silviusem ze stáje Štangel Racing v Ceně paddocku na 1800 metrů.

Z jezdkyň a jezdců na předních příčkách Lázně Poděbrady Cupu bodovala pouze Vendula Korečková. Díky triumfu s šestiletým valachem Framem zkrátila odstup na vedoucí Jiřinu Andrésovou na jedno vítězství.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz