Veronika Trčová: Důležité je pro mě zázemí s kvalitní péčí o koně

ikonka

Pro Veroniku Trčovou je nejdůležitější péče o koně a možnost tréninku po celý rok. To jí v areálu v Královicích umožňuje několik tréninkových ploch s kvalitním povrchem. Ve stáji tráví celý den, dopoledne se věnuje svým koním, odpoledne klientům.
01.01.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Veronika Trčová momentálně se svým přítelem a jejich koňmi sídlí v Jezdeckém centru Královický dvůr. Areál v obci Královice nedaleko Slaného vlastní Luděk Šofr. 
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo?
V březnu to budou přesně čtyři roky, co ve zdejším areálu působíme. Můj přítel sem dostal pracovní nabídku, a tak nás cesta zavedla právě na toto místo. Do Královického dvora jsme si nastěhovali všechny naše koně.
 
Kterými stájemi jste prošla, než jste se dostala do Královic?
Stájemi jsem moc neprocházela. Dlouho jsem byla v areálu JK Marko, ve kterém jsem začínala. Pak naše cesty vedly do jezdeckého areálu Nesměň a později do Hradištka u Sadské, kde jsme byli moc spokojení. Poslední zastávkou před konečnými Královicemi byl moc hezký soukromý areál nedaleko Pardubic, který jsme měli v pronájmu.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
Areál je velmi rozsáhlý. Myslím, že je tu maximum všeho pro jezdce i koně. Nachází se tam padesát boxů, které jsou aktuálně všechny naplněné. Obrovským plusem jsou dvě kryté haly o rozměrech 60 x 25 a 68 x 28 metrů a nově zrekonstruované venkovní kolbiště.
 
K dispozici je také kolotoč, mycí boxy a v neposlední řadě výběhy. Další výhodou pro klienty areálu je restaurace, která je po celý rok otevřena. Také se v Královickém dvoře pořádá velké množství závodů, a to nejen parkurových a drezurních.
 
Jedná se o vcelku nový areál, víte něco o jeho vzniku?
Jezdecké centrum Královický dvůr založil před přibližně osmi lety pan Luděk Šofr, který má k obci Královice rodinné pouto. Také je zároveň milovníkem koní a jeho ideou bylo vytvořit moderní jezdecký areál, který bude využívat moderní technologie a bude soběstačný. 
 

Psali jsme: V naší stáji si zakládáme na vlastním krmení, říká Dominika Moudrá

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Pro mě největším plusem jsou právě jezdecké plochy a kvalitní povrch, kde mohu své koně i své svěřence trénovat celoročně ve velmi dobrých podmínkách. 
 
Kolik času ve stáji strávíte?
Dá se říci, že ve stáji trávím celý den. V ranních a dopoledních hodinách se věnuji tréninku svých koní a odpoledne klientům a jejich koním. Většinou domů odcházím kolem devatenácté hodiny, v létě i později.
 
Bez čeho byste se v jezdeckém areálu nemohla s koňmi nikdy obejít?
Pro mě je nejdůležitější péče o koně. Tím, že se většinu času věnuji trénování nebo ježdění klientských koní, je pro mě důležité, aby moji koně, kterým se zrovna věnovat nemohu, měli dobrou péči, kvalitně nastlaný box, dostatek sena a pohyb během dne.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny?
Já osobně nepociťuji, že by nějaké změny byly potřeba, jsem tu po koňské stránce moc spokojená. V nedávné době se dělala kompletní rekonstrukce venkovního kolbiště a nový povrch v kryté hale, v blízké době se určitě chystají další vylepšení a zdokonalování areálu. 
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro výcvik parkurových koní, co by tam rozhodně nemělo chybět?
Pro mě je nejdůležitější kvalitní povrch a upravené jezdecké plochy, které každý den využíváme. Výborným pomocníkem je pro nás kolotoč a samozřejmě terén, do kterého chodíme pravidelně s koňmi pracovat.
 
Foto: poskytla Veronika Trčová